Avatar uživatele
luckykubrt

Proč je cukr rafinovaný?

Jak to vzniklo a co to znamená ?

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? johana 56 před 2318 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
johana 56

Metoda čištění surového cukru, při které jsou krystaly rozmíchány s tzv. mísícím sirobem, který je kvalitnější než původní (matečný) sirob čištěného cukru. Do roztoku tak přejdou zbytky matečného sirobu a nečistoty, které ulpěly na krystalech. Poté se sirob odmetá na odstředivkách (zelený afinační sirob). Nakonec se krystaly v odstředivkách oplachují vodou nebo čistým cukerným roztokem (vykrývání cukru – vzniká bílý sirob)

http://old.pglbc­.cz/files/chv/cu­kr/rafinace.html

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Rafinace znamená čištění, odstraňování nežádoucích příměsí a nečistot. Při výrobě bílého cukru, ať už ze třtiny či řepy, se používají v cukrovarnictví následující procesy:
Čeření – do surové šťávy je přidáváno vápenné mléko a tím se zvýší pH surové šťávy
Saturace – odstranění přebytku vápna, které se do šťávy přidává během čeření Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + H2O
Filtrace – odstranění CaCO3, který je ve šťávě obsažen ve velkém množství
Síření – V lehké šťávě zůstávají rozpuštěné některé látky, které ji zbarvují. K získání bílého cukru je třeba šťávu odbarvit sířením (sycením oxidem siřičitým)

To jinak znamená, že v módním hnědém cukru máš veškeré sajrajty, nakupuje se za zlomek ceny z banánových republik. Zatímco čistý cukr je někdy označován jako „bílý jed“ a ten hnědý humus prodávají mnohem dráž 🙂

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Rafinace = čištění.
V roztoku surového cukru je mnoho znečišťujících látek, balastu a barviv. Tyto látky se vhodným způsobem z roztoku vysráží, to je to čeření, saturace a pod. a potom mechanicky oddělí filtrací , dekantací a hlavně krystalizací a odstředěním. To jsou ty čisticí operace. Hlavní čisticí operace je ale krystalizace!!
Zahuštěný a odfiltrovaný cukerný roztok se v krystalizátorech nechá vykrystalizovat ( vznikne ten nám tolik známý krystal cukru). Při této krystalizaci zůstane většina znečisťujících látek v roztoku a jenom minimum jich přejde do krystalu. Tato suspenze krystalů cukru se odstředí na odstředivce ( to jest znečištěný roztok se oddělí od krystalu), vznikne tzv. matečný roztok ve kterém je koncentrován hlavní podíl znečišťujících látek. Samotný krystal se ještě propere na odstředivce čistou vodou, kterou se odstraní i ty látky které přešly do krystalu.
Někdy se provádí ještě opakovaná krystalizace ( 2. rafinace). Již jednou vykrystalovaný cukr se odstředí promyje a znovu rozpustí. Tento roztok se opět podrobí krystalizaci a znovu odstředí a promyje. Takto vzniká velmi čistý ( 2× rafinovaný) cukr.
Krystal se usuší , nabalí a putuje ke spotřebiteli.

Z melasy se v naší republice jako 1. na světě začala vyrábět kyselina citronová.
Využil se k tomu zbytkový cukr obsažený v melase. Do té doby se vyráběla pouze z citronů. Bylo to někdy za 1. republiky. I tuto výrobu náš novodobý kapitalismus zničil i když mu to dalo práci!!!! Tak lukrativní to byla výroba.

Jinak je melasa dobré krmení pro hospodářské zvířectvo.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
independent

Rafinuje se v rafinérii, ten bílý a ten žlutý je nerafinovaný.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dudu

Mohu sloužit dvěma verzemi. Jednak proto, že bílý cukr rafinovaně způsobuje při nadměrné konzumaci cukrovku a té se říká tichý zabiják a jednak bělení cukru probíhá při rafinaci – surový cukr se (ten hnědý) v odstředivce podobné ždímačce na prádlo kropí vodou. To co se odplaví je melasa, prakticky rafinační odpad. Za komančů se dával koním jako přísada do papú, zatímco dnes je draze prodáván důvěřivým lidem coby bioprodukt.

Upravil/a: dudu

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit

Avatar uživatele
bolak

Má za ušima.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Michaela one

Cukr je rakovinotvorný…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
da ny

Před pár letry mne zarazila informace:
Minimáklně u jednoho z našich výrobců je to tak, že tzv. přírodní, hnědý cukr (modní , zdravý a drahý), je též rafinovaný (bílý) cukr je dobarvován karamelem…
V Žatci mívali zaměstnanci cukrovaru hnědý cukr (odpad) doma, ke slazení za pakatel (někteří i za 5 prstů, jak to před r. 1989 ve státním, často chodívalo…
a státní kasa to vše „unesla“)
😁

před 2315 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
johana 56

Před rokem 89 byly normy a požadavky na kvalitu mnohem přísnější než v současnosti.
Vzhledem k tomu, že 75% výroby bílého cukru bylo určeno na vývoz, nic se nepřibarvovalo.

Hnědý odpad (cukrkandl) byla zatvrdlá cukrovina, usazená po filtraci kléru na Prokšácích.
Nejen ten byl za pakatel. nárok vznikal i na deputátní cukr za každý odpracovaný týden řepné kampaně, zdaňovaný částkou 1,30 Kčs/kg. V místech, kde při cukrovaru fungoval současně také lihovar, byl součástí deputátu i líh. Tímto způsobem byly kompenzovány velice nízké platy potravinářů oproti jiným odvětvím průmyslu.
‚Nakupovat za 5 prstů‘ si troufli jen otrlí odvážlivci. Denně byly prováděny kontroly tašek i namátkové osobní prohlídky zaměstnanců odcházejících z podniku. Pár deka odnášeného cukrkandlu nebo cukru málokomu stálo za pozvání před trestní komisi MNV…

před 2315 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
da ny

Ano, podobně to „chodilo“ v JZD (nízké mzdy + deputáty).
Někteří nenechavci si však uměli „poradiz“ v každém odvětví… netvrdím, že to bylo hromadné . ;)…,ale bylo…
Pamatuji si dobře, co vyprávěl žatecký strýc a děda mého partnera.
Je pravda, že dříve byly přísné normy na kvalitu potravin a byly dodržovány. Přírodní, nerafinovaný cukr byl kvalitní. Dnes jsou některé věci jinak

před 2315 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
luckykubrt

Doteď jsem si myslel, že v rafínerii se zpracovává pouze ropa a cukr je přírodně bílý a zpracovává se v cukrovaru. Díky za odpovědi.

před 2318 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
johana 56

Složité chemické procesy.
Čištění a zpracování difuzní šťávy probíhá v surovárně (viz Kepler).
Konečné zpracování a rafinace cukroviny na varně.

před 2318 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
independent

Kdysi ten hnědý byl levnější, ty si to určitě pamatuješ Keplere. Bílý 7,30Kčs, hnědý 7Kčs

před 2318 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

No jistěééé. Někdy ani jiný než kubánský nebyl. Stejně jako ty jejich hnusné pomeranče 🙂

před 2318 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek