Avatar uživatele
Pokročilý

Je pravda, že Češi milují kmín víc než jiné koření?

Kmín se vyskytuje všude, je levný a aromatický. Je součástí denního chleba. Češi přidají kmín i do guláše. Myslíte si, že je tak zdravý? Zrnka jsou hodně ostrá, když se nerozemelou nebo nerozkoušou.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Kmín je jedno z mých nejoblíbenějších koření. Sypu jím slané pečivo, dávám i do míchaných vajíček. l. Neuvádím zelí, maso, kde je užití běžné.


Pro zajímavost!

"Kmín - podle archeologických vykopávek používali toto koření už i naši předci v době kamenné. Lze tedy říci, že jde o opravdu původní české koření. Je ale samozřejmě rozšířené po celém světě. Má pozitivní účinky na trávení a proto se přidává do jídel, která nadýmají.

Pěstování českého kmínu se nyní zabývají hlavně na Vysočině a Jesenicku. V České republice má i chráněné označení původu - “Český kmín”.Navíc je to původné české koření."
https://eshop.ramdam.cz/…


Ale také používám římský kmin = černucha). Je to jedna bylina, která má nejvíc léčebných účinků.
Do jídla moc nepřidávám, , protože tento kmín í je aromatický. Koupila jsem si olej, který si pravidelně lně dávám jen tak na lžilčku před jídlem.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

neřekla bych, že ho milují víc než ostatní koření, ale je to české koření (tedy historicky dostupné všem i "chudině") a kmín zdravý je...např. do brambor je skoro nutností, protože by měl odstraňovat solanin...také pomáhá trávení, proto se přidává třeba na husu...a jeho škrábavost? - můj manžel kmín nesnáší, protože "leze" do zubů, takže používám mletý kmín a je klid :-)))


Avatar uživatele
Zlatý

Ale jo, používá se hodně. Stejně jako majoránka, pepř, paprika. Já mám paletu poněkud širší - tymián, bobkový list, nové koření, kari, čili a další jen sporadicky.


Avatar uživatele
Stříbrný

Součástí chleba je kmín mj. proto, že působí proti nadýmání.


Avatar uživatele
Zlatý

Někdo kmín přidává téměř do všeho, jiný kmín moc „nemusí“.
Já jej používám jenom do chleba a na brambory.


Avatar uživatele
Zlatý

Řekla bych, že kmín a pepř nechybí v žádné české domácnosti (která doma vaří) a nenechává si jen přivézt pizzu). Používám celý i drcený. :-))


Avatar uživatele
Stříbrný

Více asi ne, ale je fajn. BTW - on se kmín nedává do guláše? :o Tak aliendrone ho tam DÁVÁ (třebas myslivecký guláš si bez kmínu NEDOVEDU představit), větší část drcenou, ale celá semínka tam nesmí chybět. Stejně jako když se vaří brambory atd. Jestli je zdravý nwm, ale určitě je dobrý. Jediná záhada kolem něj pro mne je ta mánie s římským kmínem - mně moc neuchvacuje (ale nic proti) a nechápu, co na něm ostatní mají. Ale co už, jsem aliendrone, mně toho přijde podivného... ;) :D :D

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Stříbrný

dubraro

aliendrone:
Římský kmín se používá při přípravě exotických jídel, například indické kuchyně nebo chili con carne. Má úplně jinou chuť než "náš" kmín a není vhodné jej zaměnit.

Avatar uživatele
Zlatý

annas

Ale olej z něj velmi léčivý, může vyléčit i cukrovku II. typu atd.

Např. . zde.

https://www.ireceptar.cz/…

Avatar uživatele
Stříbrný

aliendrone

THX! :)

Avatar uživatele
Pokročilý

Ametyst

Maďaři by jistě kmín do guláše nepřidali. :-)

Avatar uživatele
Stříbrný

aliendrone

Ametyst>>> Tak to jsem rád, že Maďar NEJSEM. I tak jich tu máme celkem dost (myslím) a pokud připočítám Tatary a Mongoly, tak bych nosil dříví do lesa! ;) :D :D

Avatar uživatele
Pokročilý

Ametyst

:-))) Ale Luděk Sobota děkoval Tatarům a Mongolům. :-)) Vždycky se řežu smíchy: https://www.youtube.com/…

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý Drap 1237
Zlatý annas 1120
Zlatý hanulka11 985
Zlatý marci1 711
Zlatý Kepler 704
Zlatý iceT 556
Zlatý gecco 490
Zlatý briketka10 481
Zlatý quentos 456
Zlatý mosoj 406

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.