Avatar uživatele
Bronzový

Sestavíte žebříček svých tří (nebo více) nejpoužívanějších koření?

Nejpoužívanější, event. další oblíbená koření.
Druhý šampión hned za solí bude nejspíš jasný, u mě by se dostal i před česnek, kdybychom česnek brali jako koření.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Nevím, jestli se sůl a česnek dají považovat za koření, ale nejčastěji používám:
pepř, čili, kari, kmín, papriku, majoránku
Občas:
tymián, bobkový list, nové koření, hřebíček, rozmarýn, vanilku, rumovou tresť
V záloze pro nezvané hosty pak mám KCN (kyanid draselný) :-)

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Bronzový

Sůl, pepř, paprika, kmín, česnek, grilovací, majoránka. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


Avatar uživatele
Zlatý

Pepř, bazalka, pažitka, skořice, česnek, majoránka, kurkuma, kmín ... :-))


Avatar uživatele
Pokročilý

Kromě většiny tu vyjmenovaných,já často používám v kuchyni již zmíněnou kurkumu a koriandr. Ale je mi i velmi sympatická např. saturejka.


Avatar uživatele
Stříbrný

Paprika mletá sladká, pepř černý (mletý i celý), kmín (celý i drcený).

Jinak nové koření (především celé, mleté zřídka), majoránka (sušená i čerstvá), bobkový list, chilli (ne z pytlíku, mám vlastní papričky jalapeňa, piri-piri a pro případ extra čočky mezi oči i tabasco) doplňují feferonky a adžika s pálivou mletou paprikou, tymián..., mám toho mraky, ale popravdě většinu vůbec nepoužívám a po čase vyhazuji/obměňuji (typicky skořice a hřebíček), venkoncem na tak blbý nápad, že "uvařím krupicovou kaši", kde je skořice prakticky nezbytná může přijít jen ženská. ;) :)

Používám hojně dochucovadla - Vegeta ("ochucená glutasol" - dá se nacpat s úspěchem téměř do všeho, nejlépe do polévek a salátů, ale v rozumném [!!!] množství, nesnáším přepísknutou příchuť glutamátu jak je běžné např. u pytlíkových polévek, adžika (neobsahuje glutamát a není to žádné "peklo", je chuťově nejlepší a pro "neplechové" huby i nejpřijatelnější (něco jako feferonky), super na grilování je kořenící směs "7 pepřů" , sojovka, worcesterka, dělat čínu bez DOBRÉ ústřicové omáčky (oyster sauce) je pro mne už nemyslitelné, mohl bych psát a psát...

Teď nevím kam zařadit hořčici (nemyslím semínka), na marinády je best dijonská (MUSÍ to být Bornierka, některé "takydijonské" jsou HNUS!)

Česnek, cibule, křen > to je zelenina, ne? HOJNĚ, tedy v NEMALÉM množství! Na druhou stranu se obejdu bez bazalky v salátech, i když ji pěstuji (je to totiž esteticky pěkná bylina, krásně roste - nenáročná a venkoncem mi ji sklidí ségry pro sebe), zkrátka tohle mám celkem slušně podchycené.

Problém je spíš v tom se k tomu samotnému vaření dokopat (musím "mít náladu" na vaření), tudíž mé večeře (pokud jsem líný a nejdu se někam najíst) se pravidelně sestávají z takových vrcholů kulinářského umění, jako je čínská polévka (ale NE ty z obchoďáků, ty už do sebe nevpravím, NEJDE to), párky/klobásy z mikrovlnky s hořčicí a křenem a podobné kousky mistrovské gastronomie. ;) :D :D


Avatar uživatele
Stříbrný

Expert na vaření vůbec nejsem, ale do každého jídla přece mohu použít jen něco. Nebo to má být recept jak Pejsek s kočičkou dělali dort?
Třeba si na máslo dávám červenou papriku, na brambory farmářské, nebo americké brambory a dále sůl, kmín pod. Je to čistě subjektivní.


Avatar uživatele
Zlatý

když vynechám sůl, napadl by mně první pepř. Ale když jsi zmínil ten kmín, asi ho budu mít podstatně větší spotřebu. Stejně tak např. hřebíček - pokud ho nemám tak rýži nevařím. Co cibule a česnek? Kam řadit? Zelenina, nebo koření?
Po nich pak asi největší spotřeba:
kmín, majoránka, hřebíček, pepř, paprika
nejčastěji použité:
pepř, kmín, hřebíček, majoránka, paprika


Avatar uživatele
Registrovaný

ak je korenie soľ, tak soľ.. Potom piper, chilli, paprika, majorán, bazalka


Avatar uživatele
Pokročilý

Kuchyňskou sůl, zázvor, chilli, červenou papriku, kurkumu v kombinaci s černým pepřem (pro lepší využití kurkuminu), na dochucení japonskou sójovou omáčku, na svařák skořici a hřebíček, na čaje tymián, mátu a oregano, na vývary nové koření a bobkový list, do polévek majoránku. Pěstuju čerstvé (i sušené :-)) bylinky (bazalka, pažitka, petrželka, saturejka, levandule). Naopak moc nemusím (nebo je možná neumím správně využít) muškátový oříšek, badyán, anýz, fenykl, koriandr, hořčičné semínko.


Avatar uživatele
Registrovaný

když vařím pro tchýni tak projímadlo!
Jinak je to sůl, kmín, cibule, majoránka... a taky máme rádi KARI


Avatar uživatele
Registrovaný

Sůl, pepř, bazalka

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Bronzový

EKSOT123

JirinaM- pěkný, jako projímadlo je prý dobrý svlačec (plevel). Zvláštní je, že na písmena "tch" moc slov nezačíná. Snad jen tchán, tchyně a shodou okolností tchoř!? Jinak s tím kořením nápodobně. Ještě hořčici k buřtům.

Avatar uživatele
Bronzový

EKSOT123

Děkuji. Kepler KCN to je teda pecka! Ještě, že jsem se zeptal. Tedy je pro mě dost překvapivé, že v zadání zmiňovaného favorita nikdo neuvádí jednoznačně přednostně. Pro mě je to KMÍN a myslel jsem, že i skoro pro všechny.
Vůbec s ním nešeřím a třeba brambory by pro mě neměly být skoro vůbec žluté.
Další bych za sebe dal hořčici, pepř, majoránku, papriku, atd. Ale jak píše Kelt, hořčice se nedává do jogurtu a skořice k párkům.

Avatar uživatele
Zlatý

Kepler

"Kyanid" mám mezi kořenkami na poličce a jako pravověrný chemik je uchováván v tmavohnědé prachovnici se zábrusem (čórnul jsem ji ještě jako student). Ve skutečnosti je to jen cukr, ale je zajímavé sledovat reakce hostů. Občas ji postavím na stůl ke kafi, s omluvou, že cukr došel. Samozřejmě s nálepkou KCN p.a. ostentativně na očích. Někdy je to fakt prča.

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý Drap 1217
Zlatý annas 1102
Zlatý hanulka11 985
Zlatý marci1 695
Zlatý Kepler 676
Zlatý iceT 547
Zlatý gecco 490
Zlatý briketka10 476
Zlatý quentos 455
Zlatý mosoj 404

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.