Avatar uživatele
zjentek

Které faktory ovlivňují oblíbenost stravy a chutě člověka?

Třeba máme rádi rajskou, koprovou a křenovou (mňam) a později už je rádi nemáme. A naopak. Děkuji.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? df, aliendrone před 842 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
df

Myslim, že zčásti naše chutě ovlivňuje potřeba těla dostat do sebe určitě látky. Viděl jsem dokument, kdy ztroskotanec na nějakém plavidle uprostřed moře začal po nějaké době konzumovat (dostal na to chuť) z ulovených ryb kůži, vnitřnosti, mozek, oči atd. Maso už ne. Někdy batolata seškrabávají na zdi malbu a papají to. Slyšel jsem, že je to kvuli doplnění vápníku.

Upravil/a: df

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kelt

Tak jsou to vlastní zkušenosti spojené s emotivním zážitkem. Manželka mi řekla, že ve školce musela vypít teplé mléko a zvracela. Od té doby mléko nepije. A třeba já mám rád všechny omáčky, i rajskou, ale nemám rád rajskou polévku. No a mám strašně rád vánočního kapra s bramborovým salátem. A když tu byl švagr, tak žena udělala lososa a batáty, všichni si to pochvalovali a já jsem řekl, (za několik dní), že to už příště nebudu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
RyuzakiKate

Jak říká df, myslím, že si zkrátka „tělo řekne“, co potřebuje. S tou omítkou mě pobavil, to jsem dělávala taky, ale nejedla jsem to, měla jsem však strašnou chuť jíst křídu. Prý to znamená nedostatek železa – což se potvrdilo u doktorky. Aspoň vždycky díky tomu poznám, že ho mám málo. A nikdy jsem nepila kávu, nechutnala mi, jen mi voněla, teď je mi skoro 30 a najednou mi to zachutnalo a vyhledávám ji. Podle mě to bude zkrátka věkem, pak nějakými vnějšími faktory (okolní vzduch a jeho znečištění, s kým se stýkáme a co jedí oni atd.) a taky podle toho, jak normálně jíš, jestli hodně sladíš, solíš… Pak si můžeš vycvičit chuťové pohárky tím, že budeš postupně snižovat tato dochucovadla a začneš být na chutě citlivější a vyhledávat kvalitnější věci… Mně se zatím teda stává ta varianta, že jsem dříve spoustu věcí nejedla/nepila a teď je jím/piju… Třeba typicky olivy, křen, hořčici, kávu, pivo… :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
paul1

Asi to jde s věkem. Já jsem teď už víc na kašičky a ovesné vločky, dříve to býval dobře upečený bůček, vypečené topinky s množstvím česneku apod.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Tak třeba TĚHOTENSTVÍ. Nemohu sice potvrdit z VLASTNÍ zkušenosti, ale třeba tobě se zadaří. Jestli jo, dej vědět jak ti jde kojení. ;) :D :D

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Filip84

  1. Instinkty (vnímáš-li je), pokud tělu něco chybí, řekne si o to, a to nejen při graviditě. Třeba neodbytná chuť na kyselé, obvykle, signalisuje nedostatek hořčíku.
  2. Kulturní zvyky. Nám přijde odporné pojídat psy, Korejci se jimi ládují od paleolitu. Anglán by v životě nepozřel koninu, nebo králíka (ten nosí dětem na velikonoce present!), ale se zajícem, či divokým králíkem, problém nemá.
  3. Množství chuťových pohárků, které je u každého člověka různé. Proto někdo neocení haute cuisine a stačí mu blaf.
  4. Předsudky.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
cappuccino

Myslim si, ze chutove bunky jsou ovlivnovany uz od tehotenstvi a detskeho veku.
Dulezite je taky, kde vyrustame. Treba si nedovedu predstavit asijske dite ladujici se hamburgerem a colou a naopak.
Nebo treba indicke deti jsou od malicka zvykle na jina koreni nez evropske.
Asiat by si asi na nasem knedlo-zelo-vepro moc nepochutnal, nam by zase nechutnaly jejich brouci nebo nektere ryby.
Chute si muzeme i vypestovat sami, ale kdyz na neco nemame vylozene chut, tak by nas nikdo nemel nutit, to jist.

Upravil/a: cappuccino

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Samtibalfars

Přesněji řečeno můžou za to bakterie ve střevech. To oni posílají do mozku na co mají chuť.

Člověk si pak už jen myslí že je to jeho zásluha 🧐

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek