Odpověděl/a – 22.prosinec 22:56
Rafinace znamená čištění, odstraňování nežádoucích příměsí a
nečistot. Při výrobě bílého cukru, ať už ze třtiny či řepy, se
používají v cukrovarnictví následující procesy:
Čeření – do surové šťávy je přidáváno vápenné mléko a tím se
zvýší pH surové šťávy
Saturace – odstranění přebytku vápna, které se do šťávy přidává
během čeření Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + H2O
Filtrace – odstranění CaCO3, který je ve šťávě obsažen ve velkém
množství
Síření – V lehké šťávě zůstávají rozpuštěné některé látky,
které ji zbarvují. K získání bílého cukru je třeba šťávu odbarvit
sířením (sycením oxidem siřičitým)
To jinak znamená, že v módním hnědém cukru máš veškeré sajrajty, nakupuje se za zlomek ceny z banánových republik. Zatímco čistý cukr je prodejci označován jako „bílý jed“ a ten humus prodávají mnohem dráž 🙂
Odpověděl/a – 22.prosinec 22:59
Rafinace znamená čištění, odstraňování nežádoucích příměsí a
nečistot. Při výrobě bílého cukru, ať už ze třtiny či řepy, se
používají v cukrovarnictví následující procesy:
Čeření – do surové šťávy je přidáváno vápenné mléko a tím se
zvýší pH surové šťávy
Saturace – odstranění přebytku vápna, které se do šťávy přidává
během čeření Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + H2O
Filtrace – odstranění CaCO3, který je ve šťávě obsažen ve velkém
množství
Síření – V lehké šťávě zůstávají rozpuštěné některé látky,
které ji zbarvují. K získání bílého cukru je třeba šťávu odbarvit
sířením (sycením oxidem siřičitým)
To jinak znamená, že v módním hnědém cukru máš veškeré sajrajty, nakupuje se za zlomek ceny z banánových republik. Zatímco čistý cukr je někdy označován jako „bílý jed“ a ten hnědý humus prodávají mnohem dráž 🙂