Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 22.prosinec 22:56

Rafinace znamená čištění, odstraňování nežádoucích příměsí a nečistot. Při výrobě bílého cukru, ať už ze třtiny či řepy, se používají v cukrovarnictví následující procesy:
Čeření – do surové šťávy je přidáváno vápenné mléko a tím se zvýší pH surové šťávy
Saturace – odstranění přebytku vápna, které se do šťávy přidává během čeření Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + H2O
Filtrace – odstranění CaCO3, který je ve šťávě obsažen ve velkém množství
Síření – V lehké šťávě zůstávají rozpuštěné některé látky, které ji zbarvují. K získání bílého cukru je třeba šťávu odbarvit sířením (sycením oxidem siřičitým)

To jinak znamená, že v módním hnědém cukru máš veškeré sajrajty, nakupuje se za zlomek ceny z banánových republik. Zatímco čistý cukr je prodejci označován jako „bílý jed“ a ten humus prodávají mnohem dráž 🙂

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 22.prosinec 22:59

Rafinace znamená čištění, odstraňování nežádoucích příměsí a nečistot. Při výrobě bílého cukru, ať už ze třtiny či řepy, se používají v cukrovarnictví následující procesy:
Čeření – do surové šťávy je přidáváno vápenné mléko a tím se zvýší pH surové šťávy
Saturace – odstranění přebytku vápna, které se do šťávy přidává během čeření Ca(OH)2 + CO2 → CaCO3 + H2O
Filtrace – odstranění CaCO3, který je ve šťávě obsažen ve velkém množství
Síření – V lehké šťávě zůstávají rozpuštěné některé látky, které ji zbarvují. K získání bílého cukru je třeba šťávu odbarvit sířením (sycením oxidem siřičitým)

To jinak znamená, že v módním hnědém cukru máš veškeré sajrajty, nakupuje se za zlomek ceny z banánových republik. Zatímco čistý cukr je někdy označován jako „bílý jed“ a ten hnědý humus prodávají mnohem dráž 🙂