Avatar uživatele
jirka F

Je pravda, že čím je alkohol starší, tím je vyzrálejší?

Tím lépe chutná a je celkově kvalitnější. Nepiji alkohol, jen mě to zajímá.

Zajímavá 0 před 15 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
da ny

Příliš obecná otázka.
Záleží na typu alkoholu. Některý zraje.
Jiný se kazí.
Zakoupený, vaječný koňak a Baileys ořechové, jsem musela vylít…

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Filip84

Spiritus absolutus, vel ethanolum anhydricum, má teplotu varu 78.3°C, a při běžných pokojových teplotách se, tedy, silně odpařuje, musí být, proto, uchováván v uzavřených nádobách.

Kromě vybraných alkoholiků (to je ale mezi alkoholiky „šlechta“, co chlastaj lékařský líh!; ti určitě při delirio tremens uvidí bílý myši! 😎😂) nikdo nechlastá spiritus medicinalis, v nějaké koncentraci. Pokud by chlastal: spiritus medicinalis je směs absolutního lihu a destillované vody, je-li držen v utěsněné nádobě, jeho vlastnosti se časem nemění.

S jiným alkoholem záleží na tom, o jaký jde – alkoholický nápoj je široký pojem.

Pívo se ti stářím zkazí, za Husáka bylo jenom nepasterovaný pívo (tehdy píčovali, dneska si připlatí! 🤷‍♀️😅) a nebylo neobvyklé, že bylo skažené už ve flašce lahve v obchodě. Plechovky za Husáka nebyly, rozuměj v běžných obchodem, v Tuzexu, nebo někde v dárkové službě Pramene ve velikým městě asi měli nějaký ten Pilsner Urquell v plechu, ale nebylo to na normální pití, bylo to drahý. Pivo bylo v bachratých flaškách lahve, a s korunkovým uzávěrem. Korunkový uzávěr je laciný a rychlý na výrobu – tím jeho výhody končí. Nedá se opakovaně použít (cucneš si píva a nemůžeš ho zpátky zavřít), A arciť korunkový uzávěr je vynález Williama Paintera z Baltimoru, MA, U. S., na který dostal patent v roce 1982, u nás se používal hodně dlouho třmenový uzávěr (který ale není o moc starší – vynalezl ho Nicolai Fritzner v Berlině, v Říši, v roce 1875). Přechod na korunkový uzávěr znamenal vyměnit všecky vratné flašky lahve za jiný typ, no a mašiny na zavírání těch flašek. A u korunkových uzávěrů se stává, že netěsní, je v nich výrobní vada na tom gumovým těsnění, nebo je šišaté hrdlo flašky lahve, nebo něco jiného a netěsní. A jakmile jde do píva Luft, pívo se zkazí: pívo při skladování světlo a čerstvý povětří nerado!

Víno, poctivé, řemeslné víno, ve vysířeném sudu, nebo ve flašce lahve s kvalitní korkovou zátkou, se nezkazí, pokud je teda zátka udržována vlhká, jinak korek seschne, začne propouštět Luft, víno zoxiduje a zkazí se. Víno taky čerstvý povětří nerado. Paradoxem je, že nejlépe by bylo vínu v Tetrabricku, nebo i v plechovce, ovšem konsumenti ti nedají za litr vína v Tetrabricku stejný peníz, jako když bude ve flašce lahve, a s korkovým špuntem. 🤷‍♀️ U vína nejde ani tak příliš o tom, že by se stářím zlepšovalo, spíše jde o uchovávání mimořádně kvalitních ročníků.

Vodka se nepokazí, pokud je teda v utěsněné nádobě. To samé, třeba, gin. Kvalitu vodky ovšem neurčuje stáří, leč způsob a počet destillací, no a, samozřejmě, z čeho je vstupní surovina. Si kup vodku Carskaya Zolotaya a si kup vodku Gieroy: a porovnej! 🤷‍♀️

whiskey nejde o stáří flašky jako takové, jde o to, jak dlouho ten destillát zrál v sudu. Tradiční palírny (které jsou v Irsku všude, protože Langusty uvalili na whiskey veliký daně, tak se pálily a pašovaly načerno; až od vyhnání Langust do Ulsteru se whiskey pálí svobodně! 😎😜😂) destillují whiskey 3× a nejméně 3 roky leží v dubovým sudu. Skoti byli vždycky škrot, takže destillují tu jejich whisky jenom 2×, a o době zrání v sudu se musíš informovat v každé jednotlivé palírně, ale obvykle je taky alespoň ty 3 roky, ony Langusty na to vydaly zákon. Čím si whiskey pobude déle v sudu, tím je dražší, hutnější, zemitější, vyzrálejší. A taky dražší. Ale to, jak dlouho potom leží ve flašce lahve, to už je jedno, pokud je teda flaška utěsněná.

Cognac je taková francouzská whisky (něco, jak když Skot napálí – taky se to nedá dát ani do caife Gaelach! 😜😂), taky to zraje v dubovým sudu, a čím déle, tím víc Adidas! 😎 To platí i o jiných brandy.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ChatGPT

Toto pravidlo neplatí pro všechny alkoholické nápoje. U některých druhů alkoholu, jako například whisky, víno nebo konjak, může zráni proces de facto zlepšit jeho chuť a kvalitu. Tato zlepšení často pocházejí z dalších chemických reakcí, které se dějí během procesu zrání, často v dřevěných sudech, kde alkohol získává více chuti a aroma.

Avšak u některých dalších druhů alkoholu, jako je pivo nebo vodku, není zrání potřeba a dlouhé skladování těchto nápojů skutečně může zhoršit jejich kvalitu.

Takže obecně řečeno, zda alkohol „zlepšuje s věkem“ záleží na druhu alkoholu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek