Odpověděl/a – 23.prosinec 10:09
Rafinace = čištění.
V roztoku surového cukru je mnoho znečišťujících látek, balastu a
barviv. Tyto látky se vhodným způsobem z roztoku vysráží, to je to
čeření, saturace a pod. a potom mechanicky oddělí filtrací , dekantací a
hlavně krystalizací a odstředěním. To jsou ty čisticí operace. Hlavní
čisticí operace je ale krystalizace!!
Zahuštěný a odfiltrovaný cukerný roztok se v krystalizátorech nechá
vykrystalizovat ( vznikne ten nám tolik známý krystal cukru). Při této
krystalizaci zůstane většina znečisťujících látek v roztoku a jenom
minimum jich přejde do krystalu. Tato suspenze krystalů cukru se odstředí na
odstředivce ( to jest znečištěný roztok se oddělí od krystalu), vznikne
tzv. matečný roztok ve kterém je koncentrován hlavní podíl
znečišťujících látek. Samotný krystal se ještě propere na odstředivce
čistou vodou, kterou se odstraní i ty látky které přešly do krystalu.
Někdy se provádí ještě opakovaná krystalizace ( 2. rafinace). Již jednou
vykrystalovaný cukr se odstředí promyje a znovu rozpustí. Tento roztok se
opět podrobí krystalizaci a znovu odstředí a promyje. Takto vzniká velmi
čistý ( 2× rafinovaný) cukr.
Krystal se usuší , nabalí a putuje ke spotřebiteli.
Odpověděl/a – 23.prosinec 10:14
Rafinace = čištění.
V roztoku surového cukru je mnoho znečišťujících látek, balastu a
barviv. Tyto látky se vhodným způsobem z roztoku vysráží, to je to
čeření, saturace a pod. a potom mechanicky oddělí filtrací , dekantací a
hlavně krystalizací a odstředěním. To jsou ty čisticí operace. Hlavní
čisticí operace je ale krystalizace!!
Zahuštěný a odfiltrovaný cukerný roztok se v krystalizátorech nechá
vykrystalizovat ( vznikne ten nám tolik známý krystal cukru). Při této
krystalizaci zůstane většina znečisťujících látek v roztoku a jenom
minimum jich přejde do krystalu. Tato suspenze krystalů cukru se odstředí na
odstředivce ( to jest znečištěný roztok se oddělí od krystalu), vznikne
tzv. matečný roztok ve kterém je koncentrován hlavní podíl
znečišťujících látek. Samotný krystal se ještě propere na odstředivce
čistou vodou, kterou se odstraní i ty látky které přešly do krystalu.
Někdy se provádí ještě opakovaná krystalizace ( 2. rafinace). Již jednou
vykrystalovaný cukr se odstředí promyje a znovu rozpustí. Tento roztok se
opět podrobí krystalizaci a znovu odstředí a promyje. Takto vzniká velmi
čistý ( 2× rafinovaný) cukr.
Krystal se usuší , nabalí a putuje ke spotřebiteli.
Z melasy se v naší republice jako 1. na světě začala vyrábět
kyselina citronová.
Využil se k tomu zbytkový cukr obsažený v melase. Do té doby se
vyráběla pouze z citronů. Bylo to někdy za 1. republiky. I tuto výrobu
náš novodobý kapitalismus zničil i když mu to dalo práci!!!! Tak
lukrativní to byla výroba.
Jinak je melasa dobré krmení pro hospodářské zvířectvo.