Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 23.prosinec 10:09

Rafinace = čištění.
V roztoku surového cukru je mnoho znečišťujících látek, balastu a barviv. Tyto látky se vhodným způsobem z roztoku vysráží, to je to čeření, saturace a pod. a potom mechanicky oddělí filtrací , dekantací a hlavně krystalizací a odstředěním. To jsou ty čisticí operace. Hlavní čisticí operace je ale krystalizace!!
Zahuštěný a odfiltrovaný cukerný roztok se v krystalizátorech nechá vykrystalizovat ( vznikne ten nám tolik známý krystal cukru). Při této krystalizaci zůstane většina znečisťujících látek v roztoku a jenom minimum jich přejde do krystalu. Tato suspenze krystalů cukru se odstředí na odstředivce ( to jest znečištěný roztok se oddělí od krystalu), vznikne tzv. matečný roztok ve kterém je koncentrován hlavní podíl znečišťujících látek. Samotný krystal se ještě propere na odstředivce čistou vodou, kterou se odstraní i ty látky které přešly do krystalu.
Někdy se provádí ještě opakovaná krystalizace ( 2. rafinace). Již jednou vykrystalovaný cukr se odstředí promyje a znovu rozpustí. Tento roztok se opět podrobí krystalizaci a znovu odstředí a promyje. Takto vzniká velmi čistý ( 2× rafinovaný) cukr.
Krystal se usuší , nabalí a putuje ke spotřebiteli.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 23.prosinec 10:14

Rafinace = čištění.
V roztoku surového cukru je mnoho znečišťujících látek, balastu a barviv. Tyto látky se vhodným způsobem z roztoku vysráží, to je to čeření, saturace a pod. a potom mechanicky oddělí filtrací , dekantací a hlavně krystalizací a odstředěním. To jsou ty čisticí operace. Hlavní čisticí operace je ale krystalizace!!
Zahuštěný a odfiltrovaný cukerný roztok se v krystalizátorech nechá vykrystalizovat ( vznikne ten nám tolik známý krystal cukru). Při této krystalizaci zůstane většina znečisťujících látek v roztoku a jenom minimum jich přejde do krystalu. Tato suspenze krystalů cukru se odstředí na odstředivce ( to jest znečištěný roztok se oddělí od krystalu), vznikne tzv. matečný roztok ve kterém je koncentrován hlavní podíl znečišťujících látek. Samotný krystal se ještě propere na odstředivce čistou vodou, kterou se odstraní i ty látky které přešly do krystalu.
Někdy se provádí ještě opakovaná krystalizace ( 2. rafinace). Již jednou vykrystalovaný cukr se odstředí promyje a znovu rozpustí. Tento roztok se opět podrobí krystalizaci a znovu odstředí a promyje. Takto vzniká velmi čistý ( 2× rafinovaný) cukr.
Krystal se usuší , nabalí a putuje ke spotřebiteli.

Z melasy se v naší republice jako 1. na světě začala vyrábět kyselina citronová.
Využil se k tomu zbytkový cukr obsažený v melase. Do té doby se vyráběla pouze z citronů. Bylo to někdy za 1. republiky. I tuto výrobu náš novodobý kapitalismus zničil i když mu to dalo práci!!!! Tak lukrativní to byla výroba.

Jinak je melasa dobré krmení pro hospodářské zvířectvo.