Avatar uživatele
Stříbrný

Jakému/kterému pivu se říká světlý ležák? Jaký je rozdíl mezi světlým ležákem a normálním pivem?

Jaké to jsou konkrétní značky? Myslím tím, jestli světlý ležák bývá i Gambrinus, Staropramen, Velkopopovický kozel apod.

"Naším nejprodávanějším pivem je jedenáctistupňový světlý ležák. Loni se na výrobě pivovaru podílel 29 procenty a odbyt stoupl o 9,5 procenta,“ potvrdil trend za pivovar Bernard Mikulášek.
Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/…
______________________________ _________________

Takže např. pivovar vyrábí 11stupňové pivo:>>>
1. Jak je to u značek Gambrinus, Velkopopovický kozel a Staropramen? Vyrábí tyto pivovary ležáky, nebo neležáky, nebo oboje?
2. Chutná vám víc ležák, nebo neležák?
3. Rozdíl v ceně? Je ležák dražší?

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Pivo, které je označováno jako ležák, po kvašení ještě leží /zraje/, zpravidla nejméně měsíc v takzvaném ležáckém tanku. I ležáků je několik druhů podle přípravy.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Světlý ležák...
Světlý - světlé pivo...
Ležák - po vykvašení ´leží´ - zraje, v tancích (dříve v bečkách) aspoň měsíc, klidně ale i dva (běžné výčepní pivo - ´neležák´ - zraje tak tři týdny)...
Světlý ležák dělají snad všechny pivovary, obvykle je to 11° a více...
;-)
______________________________ __________
1. všechny tyto značky dělají i ležáky i výčepní piva, ležáky
a) Gambrinus - např: Nefiltrovaný ležák, Plná 12
b) Velkopopovický kozel - např.: Kozel 11, Kozel Premium, Kozel Řezaný
c) Staropramen - např.: Jedenáctka, Ležák, Granát, Černý
2. já raději ležáky - i když ne zrovna tyto, raději mám Svijanský Máz a Rytíř, někdy Kněžnu; Starobrno Medium a Drak; Bernarda Jantarový, Černý
3. rozdíl v ceně mezi výčepním a ležákem obecně je, je to tím, že ležák déle zraje a tím ´spotřebovává´ péči a skladovací prostory
;-)


Avatar uživatele
Zlatý

1.Vyrábí oboje
2.Chutná mi spíše ležák
3.Ležák bývá obvykle dražší než výčepní pivo.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Vyberte si a ochutnejte.
http://www.atlaspiv.cz/


Avatar uživatele
Stříbrný

Bohužel označení "ležák" není v současnosti dáno technologií výroby, ale předpisem. Ten nahradil v souladu s evropskou legislativou původní označování podle množství extraktu v mladině. Takže někdejší 10° a méně se úředně jmenují "výčepní pivo", 11-12° jsou "ležák" a 13° a více jsou "speciální".

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

Drap

1,Všechny uvedené značky dělají i ležáky. Většina pivovarů, snad kromě těch úplně malých dělá i ležáky.
2. Nejsem pivař, nemohu posuzovat
3. Ležák zabírá v pivovaru delší čas místo, tím se mohou zvýšit o něco málo výrobní náklady.

 

Zajímavé otázky v kategorii Aktuality a zábava

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Aktuality a zábava

Zlatý Drap 5621
Zlatý led 3023
Zlatý hanulka11 2783
Zlatý annas 2569
Zlatý briketka10 2462
Zlatý Kepler 1950
Zlatý marci1 1876
Zlatý quentos 1709
Zlatý mosoj 1590
Zlatý iceT 1587

Zobrazit celkový žebříček

Kategorie otázek

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.