V minulosti to bylo dlouho. Vlastně nepřetržitě od roku 1526 (až na Protektorát). Ať už dobrovolně, či ne. Myslíte, že tomu tak bude zase znovu v nejbližsích desítkách let?
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Odpovědi.cz, Disraeli před 148 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Ne.
Čím víc bude EU tlačit na integraci do jednoho celku, tím víc se budou národní zájmy drobit a vymezovat vůči ostatním. Je to normální zákon akce a reakce. Až EU to své rozkazování přepálí, odttrhne se i Morava a Slezsko.
Upravil/a: Ametyst
0 Nominace Nahlásit |
Ano. S jakým státem či státy?
Federace EU, dnešní trend. EU vždy vyjedná na mezinárodním poli lepší podmínky než samostatný evropský stát, tudíž už jen kvůli pragmatismu.
Ale jinak, z pohledu historie a statistiky je zřejmé, že tu ČR dlouho nebude.
0 Nominace Nahlásit |
Se státem/říší, který v příštích desetiletích vznikne a postupně začne připojovat další státy.
Česko do 15 let, jen si počkej. ;)
1526 fakt není přesné, když bereme vznik českého státu od českého/přemyslovského knížectví někdy v 9. století, tak bylo součástí Velké Moravy, později jako vrcholný a suveránní stát sám o sobě, naopak připojil Moravu a celé slezska a později byly různé výboje a připojování území. Jen pro příklad za Přesmysla Otakara I. na jih až k Jadranu, za Karla IV. zase na sever až po Braniborsko. A jinak takovou podobu mělo Česko velmi dlouho (s velkým severním územím, hlavně s větší Slezskem a Lužicemi = po mnoho staletí). A Jagellonci vládli českým a polským zemím a Uhrám, tedy byli jsem jejími součástmi. Nechápu proč začínáš od Habsurků 1526. :P
A totálně opomíjíš Svatou říši římskou, takže i v totmo ohledu by to byl rok asi 1002.
Součástí jiných celků jsem byli víceméně nepřetžitě už od 9. století... i samotné české země měly po dlouhý čas jinou podobu, něž jakou mají dnes (jak už jsem říkal, větší Slezsko a Lužice k tomu).
Všude dobrovolně až do r. 1918 - s tím že hnutí usilující o samostatnost nejvíc zesílilo r. 1916 (popřípadě do poloviny 19. století, kde se "probudili" něktreřé obrozenci, nacionalisté, z nichž někteří se účastnili toho pomýleného hnutí/proudu, že každý národ by měl mít vlastní stát).
Upravil/a: Disraeli
0 Nominace Nahlásit |
Ne.
Ne.
To může „hrozit“, dobrovolně-povinně, v případě spojení států EU, v jeden celek. Pokud se národ/vláda, nerozhodne jinak.
0 Nominace Nahlásit |
Já mám takový pocit že v blízké době vytvoříme vysegradský stát a seskupení Česka, Slovenska, Polska a Maďarska
Upravil/a: Fakes147852
0 Nominace Nahlásit |
Jiná odpověď.
Tady jepřehled historie Evropy po jednom roku od roku 400 ped n.l.
Jak to bude v budoucnu? To ví jen Bůh.
Zdroj: https://www.youtube.com/watch? v=UY9P0QSxlnI
Upravil/a: paul1
0
před 72 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Určitě ne.
Rozpad státního útvaru Království a země na Radě říšské zastoupené (jak se officiálně jmenovalo Rakousko před r. 1918) nám nepřinesl, v jakémkoli směru, nic positivního, ovšem je třeba souvisle dodat, že jsme s ním nemohli nic udělat.
Velké státy uvnitř Evropy nejsou v zájmu Spojeného království a Spojených států, logicky. A ani Ruské říše, stejně logicky. Takže je to vysoce nepravděpodobné.
Rychlý způsob, jak získat zpět svého milence, bývalého manžela nebo bývalou manželku s jinou dámou, miloval jsem ho celý život, v roce 2021 jsem narazil na svědectví, jak Dr Sacre pomohl muži přivést zpět jeho bývalou manželku, kontaktoval jsem Dr Sacre, Dal mi tu nejlepší radu ohledně vztahu a také seslal kouzlo pro já to bylo 3. února 2021 během 24 hodin byl zpět, dnes jsme šťastně manželé s naším krásným synem, snažte se a bojujte, abyste je získali zpět, pokud je někdy milujete, není chyba, kontaktujte Dr Sacre pro pomoc WhatsApp +2349076034359 nebo e-mailovou adresu sacretempleofpower@gmail.com, ujišťuji vás, že se stane mužem nebo ženou, o kterých sníte každý den
paní Stefanie Wilhelmová
Disraeli: Pokud se nepletu, tak největšího území (tedy i k Jadranu) dosáhl Přemysl Otakar II. Jinak pod pojmem Česko si představuji Čechy, Moravu i Slezsko (ačkoliv jsme o něj mnohokrát přišli). Proto to s tou Moravou nedává smysl. Svatá říše římská byla spíše něco jako silnější EU, zastupovali jsme se vždy sami, moc císaře tu byla často slabá a téměř vždy platilo i to téměř nejdůležitější: "cuius regio, eius religio". A co se týká Jagellonců, to že vládli i jiným státům neznamená, že je sloučili.
Jistě, ale to bylo dost krátkodobé, kdežto ten sever se v českých zemích držel dlouho... a BYLY to ČESKÉ země.
České země jako jeden stát byly v historii (až do r. 1918) jen Čechy, Morava, SLezsko a Lužice (plus to krátkodobé území táhnoucí se na jih k Itálii/Jardanu).... tím pádem ani rok 1526 nedává smysl, protože to nebyl jeden unitární stát, ale několik států/zemí pod jedním vladařem (ve zcela stejném příkladu jako to s těmi Jagellonci). A jako jeden stát ani vyloženě větší nebyly, když nepočítáme Rakouské císařství, R-U, ČSR, Nacistický stát, ČSSR a ČSFR.
Svatá říše římská a to hlavně několik prvních století, byla velice důležitá a spojení bylo rozhodně silnější než EU (byla to konfederace, ŘÍŠE tedy stát, politické spojení - nikoli JEN jákasi ekonomická unie/spolupráce) - absolutní volená monarchie v podobě konfederace, kde panovníci těch zemí spadali pod císaře.
Morava nebyla nic českého vznikla asi někdy v 6./7. století, počátekm 8. se z ní stalo knížectví, pak se z toho stala Velká Morava (říše), která poté přibrala i české knížectví - nedávno vzniklé. Pak se rozpadla, české knížectví zůsalo samostatné, o víc jak sto let s Moravským knížectvím spojily v pesronální unii a ještě o něco pozdějí Přemyslovci připojili moravské knížectví jako částečně autonomní území do jednoho státu... to že tam zůsatlo už napořád z toho nedělá typicky české území, ani ze Slezska - z toho zbyl navíc jen rožek tzv. "české slezsko".
Chápej, že české země neboli Český stát se teprve formoval, což platí i o území... Morava ani Slezsko nebyly typické české země, ale země/státy samy o sobě... a to platí o tom dalším území, které bylo k Česku připojováno anebo říší, jichž bylo Česko součástí, respektive země koruny české, protože Česko jako pojem je docela novodobé.... před tisíci lety nebylo žádné Česko, ale české a další knížectví (později mnohé z nich spadající pod Korunu českou).
Mluvit třeba o Česku nebo Slovesnku v roce 1000 nebo i později vůbec nedává smysl a nedá se na to dívat dnenším pohledem, navíc takové Slovensko neexistovalo vůbec, České země alespoň ano (ale nebyly to žádné typické země, které by k tomu neodmyslitelně spadaly... když se to teprve tvořilo, formovalo a v průběhu měnilo). "Typicky české území" třeba ještě v 15. století by byly Čechy, Morava, CELÉ Slezsko a Lužice (tedy dnešní území, plus podstatně větší sever).
Už před Habsburskou monarchií (tvým rokem 1526) byly české země součástí asi 6 dalších jiných personálních uniích (nejčastěji s Polskem a Uherskem). Habsurská monarchie nebyla nikdy zcela unitárně sloučena, byl to zcela stejný typ (personální) unie jako ty předcházející - včetně toho, jak popisuješ, že "to, že Jagellonci vládli i jiným státům neznamená, že je sloučili". Stejně tak někteří Přemyslovci, či Lucemburci vládli Polsku, Uhrám, Lucembrusku a na to ti můžu říct jen, že "co se týká Habsburků, to že vládli i jiným státům, neznamená, že je spojili." Protože jak Habsurská monarchie, tak Velká Morava, tak země Mojmírovců, Přemyslovců, Jagelonců nebo Lucemburků byly v personální unii.
https://cs.wikipedia.org/…
I když ani Rakouské císačství ani R-U nebyly zcela unitární, protože jednotlivé země měly stále jistou autoniomii nebo spíše formální dělení na jednotlivé zamě a jejich koruny/trůny/území.
Myslím, že ten sever jsme měli od Lucemburků od 14. století až do poloviny 18. století, takových 400 let, hlavně to Slezsko teda.