Avatar uživatele
dudu

Rýže taková, či onaká?

Drahé hospodyňky. Můžete mně prosím vysvětlit rozdíl mezi kvalitou, určením, původem atd., rýže dlouhozrnné a kulatozrnné. Proč se ptám?
Mojí větší polovičkou jsem byl před jejím odjezdem na návštěvu dcery požádán, abych koupil kulatozrnnou rýži. Ke svému údivu a se skřípajícími zuby jsem tento produkt objevil teprve ve třetím marketu a ani cena nebyla zrovna křesťanská.
Proto pro klid své duše prosím o vysvětlení v čem vlastně spočívá půvab této obilniny – dodnes jsem si myslel, že rýže je prostě stále ta samá rýže.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? anonym, annas, kablik, flodur před 4822 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Já kupuji kulatozrnnou rýáí na sladký nákyp, je opravdu mazlavá, a proto dobře drží pohromadě. Používají ji víc Číňané, protože se lépe nabírá hůkami. Je drahá, máte pravdu.
Ale jinak kupuji rýži parboiled, která se nerozvařuje a má o něco víc minerálů než rýže obyčejná.
Doplňuji:
Přehled druhů rýže:
http://www.va­riskvalitne.es­tranky.cz/clan­ky/zajimavosti/ne­kolik-uzitecnych-informaci-o-ryzi.html

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanulka11

kulatozrnná rýže je hladká a po uvaření je lepivá azrnka drží pohromadě je moc dobrá, ale v naší české kuchyni není moc rozšířená, hodně se vaří s čínskými jídly,kdo si ji oblíbí jinou už nechce,je totiž chutnější jakoby čťavnatější a má víc vitamínů
Doplňuji:
Dopním tímto odkazem kde si přečtete zajímavosti o rýži

http://www.epul­s.cz/vyziva/946-vyznejte-se-v-ryi

Upravil/a: hanulka11

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Ani tady nejsou všechny druhy,dříve to bylo jednodušší co?Řeklo se kup rýži a nebylo co řešit,jen to, v jaké jakosti!

Zdroj: http://clanky­.vareni.cz/dru­hy-ryze/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
iceT

http://www.di­etologie.cz/vy­ziva/potraviny-wiki/obiloviny-obilniny/ryze/ryze-dusena-natural-neloupana-dlouhozrnna-instantni-ryze.html

Čistě laicky řečeno rýže se dělí podle toho co z ní chceme uvařit.Já dávám přednost parboiled,protože se nelepí a nerozváří jako běžná rýže.Kulatozrnná je vhodná na nákypy a italská rizota,protože jak už psaly kolegyně se lepí a proto je vhodnějsí.Pak jsou také k dostání speciální druhy na sushi a jiné japonske speciality,ale to člověk při koupi dost prohne.Na našem trhu jsem narazila jasmínovou,na­tural,indiánskou­,basmati.

http://www.su­si.cz/?patro=7&sku­pina=897

Obyčejná rýže jak si ji pamatuju z dětství v kilovem balíčku se nedá jíst,chtěla jsem ji uvařit,ale byla nechutná,navrchu rozvařená,uvnit­ř tvrdá.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mojitek

Dlouhozrnna nebo kulatozrnna,to je stejne vsechno jen jakoby ryze vhodna tak na nakyp. Kupte jednou Thajskou jasminovou ryzi v hypermarketu nebo u čongů a nebudete chtit uz jinou…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Angela2713

Nejlepší je Basmati rýže.Sice drahá,ale chutově bezkonkurenční…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek