Avatar uživatele
Strezz

Proč chlazené jídlo vydrží déle než jídlo v pokojové teplotě?

Čím to je?.. Je to tím, že nižší teplota je vlastně menší energie, a zpomaluje procesy kažení?.. Nebo že by nižší teplota zabraňovala bakteriím?..

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2051 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

V jídle jsou bakterie.

"Bakterie v jídle rostou a živí se při teplotách mezi 5 °C a 60 °C. Je proto důležité udržovat rizikové potraviny v takzvané bezpečné teplotní zóně, tedy buď pod 5 °C nebo nad 60 °C.

Některá jídla jsou náchylnější na napadení bakteriemi, a tak je řadíme mezi vysoce rizikové potraviny. Jsou to především: maso, uzeniny, drůbež, mořské plody, mléčné výrobky, vejce, vařená rýže, vařené těstoviny, hotové saláty (majonézové, těstovinové, rýžové, ovocné, zeleninové)"

Více v odkazu.

Zdroj: https://ona.id­nes.cz/vyhnete-se-otrave-umite-skladovat-jidlo-fd0-/zdravi.aspx?c=A080707­_121147_zdravi_bad

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Funguje obojí. Bakterie se při nízké teplotě množí podstatně pomaleji.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Klaproth

Vydrží déle než co? Déle než mražené?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Protože chemické a biologické procesy probíhají v nižší teplotě pomaleji.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek