Avatar uživatele
Registrovaný

Proč chlazené jídlo vydrží déle než jídlo v pokojové teplotě?

Čím to je?.. Je to tím, že nižší teplota je vlastně menší energie, a zpomaluje procesy kažení?.. Nebo že by nižší teplota zabraňovala bakteriím?..

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

V jídle jsou bakterie.

"Bakterie v jídle rostou a živí se při teplotách mezi 5 °C a 60 °C. Je proto důležité udržovat rizikové potraviny v takzvané bezpečné teplotní zóně, tedy buď pod 5 °C nebo nad 60 °C.

Některá jídla jsou náchylnější na napadení bakteriemi, a tak je řadíme mezi vysoce rizikové potraviny. Jsou to především: maso, uzeniny, drůbež, mořské plody, mléčné výrobky, vejce, vařená rýže, vařené těstoviny, hotové saláty (majonézové, těstovinové, rýžové, ovocné, zeleninové)"

Více v odkazu.

Zdroj: https://ona.idnes.cz/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Funguje obojí. Bakterie se při nízké teplotě množí podstatně pomaleji.


Avatar uživatele
Stříbrný

Vydrží déle než co? Déle než mražené?


Avatar uživatele
Stříbrný

Protože chemické a biologické procesy probíhají v nižší teplotě pomaleji.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý Drap 1134
Zlatý annas 1004
Zlatý hanulka11 986
Zlatý marci1 647
Zlatý Kepler 552
Zlatý iceT 538
Zlatý gecco 490
Zlatý briketka10 472
Zlatý quentos 446
Stříbrný elektrikář 396

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.