Avatar uživatele
megahit

Jak dlouho vydrží maso v lednici?

Jak dlouho vydrží maso?
od pátku (6 dní) máme v lednici naloženou v oleji krkovičku na gril. Je ješě použitelná?
A od soboty (5 dní) je tam jen v sáčku nijak nenaložená kotleta na gril, je i ta použitelná?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3341 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
baghira

Pokud je maso senzoricky v pořádku (tj. nesmrdí, není zelené nebo oslizlé), tak je nejspíš OK.

Halasné sdělování, že "u nás je všechno nejčerstvější" je marketingový trik supermarketů. Konkrétně hovězí maso (ale i jiné) je dobré nechat "uzrát".

Zrání masa probíhá u masa dle druhů zvířat s rozdílnou rychlostí. Drůbeží maso dosahuje zpravidla vhodného stavu zralosti (chuť a křehkost) již po asi 36 hodinách. Vepřové maso k tomu potřebuje minimálně 3 – 4 dny, telecí maso asi 1 týden a hovězí dokonce 2 – 3 týdny. Během procesu zrání nastává odbourávání struktur svalového vlákna, později i pojivové tkáně svalu. Tyto biochemické reakce jsou vyvolány enzymy přítomnými ve svalu a vedou ke zlepšení křehkosti masa. Čerstvé hovězí maso staré jen 3 – 5 dní je tuhé a nezkřehne ani při normálním obvyklém postupu úpravy.

Zráním masa se také optimalizuje jeho chuť. Vznikající látky však podléhají dalším reakcím. Poklesem teplot na až +1 °C se i tyto chemické reakce zpomalují, ale ne zcela zastavují. Z těchto důvodů by se maso nemělo dále skladovat po ukončení popsaných zracích procesů déle jak 8 dní, u hovězího maximálně 14 dní. Skladování po této lhůtě lze doporučit pouze u zcela libového masa.

Zdroj: www.maso.cz/hygiena-a-technolo gie-masa-podrobne.as p?id=9

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

To vám prozradí oči a nos .

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Deli

Chlazené maso od řezníka skladuji v lednici maximálně 24 hodin.
Naložené na gril 48 hodin.

Po 6 dnech bych to stejně jako -iv- už jen opatrně vyhodila.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Sama za sebe .. ja uz bych to nikdy nejedla !
Kdovi , jak byla predtim dlouho " nalozena " jeste u reznika. ! -iv-

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Tlaky

Krkovičky v oleji bych se nebál,kotletu samozřejmě vyhodit.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření