Dělal jsem šípkové víno z cukerného roztoku. Pár lahví mi zoctovatělo, tak bych rád měl alespoň kvalitní ocet. Na povrchu se utvořila octová blána, ocet jsem slil do dvou lahví, ale v jedné proces pokračuje (blána už 5 cm, hádám díky spoustě cukru). Ve druhé už proces nepokračuje, ale předpokládám, že by ještě mohl.
Otázky:
Díky.
Doplňuji:
Děkuji za odpověď, a ten odkaz si prostuduju. Usoudil jsem že ty lahve, kde
byla ta tlustá blána, jsou už dostatečně hotové, už v nich není stopy
po cukru, ani alkoholu, a s hezkou oranžovočervenou barvou – takže jsem
je stočil. Lahve v kterých se už blána neudělala, jsou cítit alkoholem, a
ještě dost sladké (přesto je to lepší než před měsícem, kdy to bylo
vyloženě jen hodně kyselé a sladké silné víno). Blánu z hotových
lahví jsem rozpůlil a přidal do nich, a přikryl pergamenovým papírem.
Doufám, že se to zase rozběhne, a získám ocet bez cukru a alkoholu. Je to
správná úvaha?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 3343 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Základní chybou je myslet si, že octová fermentace běží na cukru.
Octové kvašení běží na etylalkoholu. Takže nejdříve musí vzniknout
fermentací alkohol a teprve potom může běžet octové kvašení. Nicméně
není to kvašení ale oxidace. Pokud se to nechá „kvasit“ dlouho rozloží
se i vzniklý ocet na vodu a oxid uhličitý. Výsledkem veškeré práce je
hnusná voda.
http://www.vsichnivsem.cz/strednipredmet-1421-octove_kvaseni
Doplňuji:
http://zkvaseno.blogspot.cz/2012/10/ocet.html
Upravil/a: mosoj
0 Nominace Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
A abych nezapoměl, že ocet nevzniká z cukru ale z alkoholu vím, ale alkohol vzniká z cukru. Proto mluvím o „přeměně cukru v ocet, přes alkohol“. Průšvih se stal ten, že do některých lahví s vínem měl přístup vzduch, takže probíhalo kvašení na alkohol a oxidace zároveň → zoctovatělé víno. Pokud to jak doufám chápu správně ;)
Drap | 1678 | |
annas | 1349 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 985 | |
marci1 | 914 | |
iceT | 625 | |
da ny | 582 | |
zjentek | 563 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |