Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 28.únor 23:52

Jak dlouho kvasit ocet?

Jídlo a vaření – Ostatní jídlo a vaření

Dělal jsem šípkové víno z cukerného roztoku. Pár lahví mi zoctovatělo, tak bych rád měl alespoň kvalitní ocet. Na povrchu se utvořila octová blána, ocet jsem slil do dvou lahví, ale v jedné proces pokračuje (blána už 5 cm, hádám díky spoustě cukru). Ve druhé už proces nepokračuje, ale předpokládám, že by ještě mohl.

Otázky:

  1. Jak dlouho nechat octovatět? Nehrozí, že blána pozře všechnu tekutinu a nezbyde nic?
  2. A jak nastartovat přerušený proces v druhé lahvi, která už zřejmě neoctovatí?

Díky.

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 1.březen 14:52

Jak dlouho kvasit ocet?

Jídlo a vaření – Ostatní jídlo a vaření

Dělal jsem šípkové víno z cukerného roztoku. Pár lahví mi zoctovatělo, tak bych rád měl alespoň kvalitní ocet. Na povrchu se utvořila octová blána, ocet jsem slil do dvou lahví, ale v jedné proces pokračuje (blána už 5 cm, hádám díky spoustě cukru). Ve druhé už proces nepokračuje, ale předpokládám, že by ještě mohl.

Otázky:

  1. Jak dlouho nechat octovatět? Nehrozí, že blána pozře všechnu tekutinu a nezbyde nic?
  2. A jak nastartovat přerušený proces v druhé lahvi, která už zřejmě neoctovatí?

Díky.
Doplňuji:
Děkuji za odpověď, a ten odkaz si prostuduju. Usoudil jsem že ty lahve, kde byla ta tlustá blána, jsou už dostatečně hotové, už v nich není stopy po cukru, ani alkoholu, a s hezkou oranžovočervenou barvou – takže jsem je stočil. Lahve v kterých se už blána neudělala, jsou cítit alkoholem, a ještě dost sladké (přesto je to lepší než před měsícem, kdy to bylo vyloženě jen hodně kyselé a sladké silné víno). Blánu z hotových lahví jsem rozpůlil a přidal do nich, a přikryl pergamenovým papírem. Doufám, že se to zase rozběhne, a získám ocet bez cukru a alkoholu. Je to správná úvaha?