Avatar uživatele
Bronzový

Proč po snědení trochu propepřeného masa pálí v ústech? Co konkrétně v pepři to způsobuje?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Odpoveď byla označena jako užitečná
Avatar uživatele
Zlatý

"Ostrou chuť a aroma pepře způsobují pryskyřice, éterický olej a alkaloid piperin. Hlavními součástmi éterického oleje jsou: sabinen, limonen, beta-karyofylen, alfa- a beta-pinen, D-3-karen, myrcen, alfa-thujen, alfa-fellandren, p-cymen, beta-bisabolen, 1,8-cineol, piperonal, kyselina máselná a 3-metyl máselná a další. V některých odrůdách lze prokázat až 250 těkavých sloučenin. Ostrou chuť způsobuje asi 60 různých amidů. 50 % zrna pepře tvoří škroby, 6 až 8 % tuky a pryskyřice kavicin

V mletém stavu ztrácí pepř poměrně rychle své aroma, nemletý je mnohem trvanlivější.

Pepř je univerzální koření, které má vedle chuťových vlastností také léčivé účinky, ale nadměrná spotřeba může působit negativně."

https://www.bezpecnostpotravin .cz/…


Platí jako u většiny koření - všeho s mírou. tak, jak je to v jedné staré říkance. či jazykolamu.

Kmotře Petře, kmotře Petře, nepřepepři toho vepře. Jestli ,kmotře Petře, vepře přepepříš, sám si ,kmotře Petře, vepře sníš. Vezmi, Petře, pepře, opepři vepře, opepři, ale nepřepepři.

 

Otázka nemá žádné další odpovědi.

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý Drap 1214
Zlatý annas 1101
Zlatý hanulka11 985
Zlatý marci1 693
Zlatý Kepler 673
Zlatý iceT 546
Zlatý gecco 490
Zlatý briketka10 476
Zlatý quentos 455
Zlatý mosoj 404

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.