Avatar uživatele
dust8

Proč po snědení trochu propepřeného masa pálí v ústech? Co konkrétně v pepři to způsobuje?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 1736 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

"Ostrou chuť a aroma pepře způsobují pryskyřice, éterický olej a alkaloid piperin. Hlavními součástmi éterického oleje jsou: sabinen, limonen, beta-karyofylen, alfa- a beta-pinen, D-3-karen, myrcen, alfa-thujen, alfa-fellandren, p-cymen, beta-bisabolen, 1,8-cineol, piperonal, kyselina máselná a 3-metyl máselná a další. V některých odrůdách lze prokázat až 250 těkavých sloučenin. Ostrou chuť způsobuje asi 60 různých amidů. 50 % zrna pepře tvoří škroby, 6 až 8 % tuky a pryskyřice kavicin

V mletém stavu ztrácí pepř poměrně rychle své aroma, nemletý je mnohem trvanlivější.

Pepř je univerzální koření, které má vedle chuťových vlastností také léčivé účinky, ale nadměrná spotřeba může působit negativně."

https://www.bez­pecnostpotravin­.cz/charakteris­tika-slozeni-ucinky-a-pouzivani-

Platí jako u většiny koření – všeho s mírou. tak, jak je to v jedné staré říkance. či jazykolamu.

Kmotře Petře, kmotře Petře, nepřepepři toho vepře. Jestli ,kmotře Petře, vepře přepepříš, sám si ,kmotře Petře, vepře sníš. Vezmi, Petře, pepře, opepři vepře, opepři, ale nepřepepři.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?dust8 Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek