Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 9.srpen 13:04

"Ostrou chuť a aroma pepře způsobují pryskyřice, éterický olej a alkaloid piperin. Hlavními součástmi éterického oleje jsou: sabinen, limonen, beta-karyofylen, alfa- a beta-pinen, D-3-karen, myrcen, alfa-thujen, alfa-fellandren, p-cymen, beta-bisabolen, 1,8-cineol, piperonal, kyselina máselná a 3-metyl máselná a další. V některých odrůdách lze prokázat až 250 těkavých sloučenin. Ostrou chuť způsobuje asi 60 různých amidů. 50 % zrna pepře tvoří škroby, 6 až 8 % tuky a pryskyřice kavicin.

Pepř je univerzální koření, které má vedle chuťových vlastností také léčivé účinky, ale nadměrná spotřeba může působit negativně.

V mletém stavu ztrácí pepř poměrně rychle své aroma, nemletý je mnohem trvanlivější. "

Uvádí se, že pepř má pozitivní i negativnío účnky, tudíž platí – všecho s mírou. .

https://www.bez­pecnostpotravin­.cz/charakteris­tika-slozeni-ucinky-a-pouzivani-

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 9.srpen 13:08

"Ostrou chuť a aroma pepře způsobují pryskyřice, éterický olej a alkaloid piperin. Hlavními součástmi éterického oleje jsou: sabinen, limonen, beta-karyofylen, alfa- a beta-pinen, D-3-karen, myrcen, alfa-thujen, alfa-fellandren, p-cymen, beta-bisabolen, 1,8-cineol, piperonal, kyselina máselná a 3-metyl máselná a další. V některých odrůdách lze prokázat až 250 těkavých sloučenin. Ostrou chuť způsobuje asi 60 různých amidů. 50 % zrna pepře tvoří škroby, 6 až 8 % tuky a pryskyřice kavicin

V mletém stavu ztrácí pepř poměrně rychle své aroma, nemletý je mnohem trvanlivější.

Pepř je univerzální koření, které má vedle chuťových vlastností také léčivé účinky, ale nadměrná spotřeba může působit negativně."

https://www.bez­pecnostpotravin­.cz/charakteris­tika-slozeni-ucinky-a-pouzivani-

Platí jako u většiny koření – všeho s mírou. tak, jak je to v jedné říkance.

Kmotře Petře, kmotře Petře, nepřepepři toho vepře. Jestli kmotře Petře vepře přepepříš, sám si kmotře Petře vepře sníš. Vezmi Petře pepře, opepři vepře, opepři, ale nepřepepři.

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 9.srpen 13:13

"Ostrou chuť a aroma pepře způsobují pryskyřice, éterický olej a alkaloid piperin. Hlavními součástmi éterického oleje jsou: sabinen, limonen, beta-karyofylen, alfa- a beta-pinen, D-3-karen, myrcen, alfa-thujen, alfa-fellandren, p-cymen, beta-bisabolen, 1,8-cineol, piperonal, kyselina máselná a 3-metyl máselná a další. V některých odrůdách lze prokázat až 250 těkavých sloučenin. Ostrou chuť způsobuje asi 60 různých amidů. 50 % zrna pepře tvoří škroby, 6 až 8 % tuky a pryskyřice kavicin

V mletém stavu ztrácí pepř poměrně rychle své aroma, nemletý je mnohem trvanlivější.

Pepř je univerzální koření, které má vedle chuťových vlastností také léčivé účinky, ale nadměrná spotřeba může působit negativně."

https://www.bez­pecnostpotravin­.cz/charakteris­tika-slozeni-ucinky-a-pouzivani-

Platí jako u většiny koření – všeho s mírou. tak, jak je to v jedné staré říkance. či jazykolamu.

Kmotře Petře, kmotře Petře, nepřepepři toho vepře. Jestli ,kmotře Petře, vepře přepepříš, sám si ,kmotře Petře, vepře sníš. Vezmi, Petře, pepře, opepři vepře, opepři, ale nepřepepři.