Avatar uživatele
Bronzový

Proč nám slzí oči, když krájíme cibuli?

Že pálí, vím. Ale to je tak dokonalá, že se dostane až do očí? =)

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Při krájení porušené buňky reagují na sulfonovou kyselinu, která přechází na dráždivý plyn. Pokud se dostane do očí, naváže se na nervová vlákna na rohovce a způsobí ono známé slzení. Toho se využívá například v české kinematografii – je to levné a účinné.

Zdroj: http://www.zeny.cz/magazin/zdr ava-vyziva/cibule-a-vse--co-js te-o-ni-dosud--ne-vedeli.aspx

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Bronzový
 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý Drap 1004
Zlatý hanulka11 986
Zlatý annas 881
Zlatý marci1 565
Zlatý iceT 521
Zlatý gecco 490
Zlatý briketka10 469
Zlatý quentos 434
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý Kepler 373

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.