Avatar uživatele
anonym

Proč slzíme při krájení cibule?

Vždycky si při krájení cibule pěkně pobrečím, čím to je?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? JayDee446 před 4129 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
blesk26

Krájením cibule uvolňujeme syntaktázu lakrimálního faktoru, který reaguje s aminokyselinami v cibuli a mění je na sulfenové kyseliny. Ty přecházejí samovolně na syn-propanthial-S-oxid, jenž se uvolňuje do vzduchu a může se dostat i do očí, kde se navazuje na nervová vlákna na rohovce, která zareagují aktivací slzných žláz.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Krugerka

protože nás dráždí to co ta cibule obsahuje silice..

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření