Avatar uživatele
Registrovaný

Proč slzíme při krájení cibule?

Vždycky si při krájení cibule pěkně pobrečím, čím to je?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Bronzový

Krájením cibule uvolňujeme syntaktázu lakrimálního faktoru, který reaguje s aminokyselinami v cibuli a mění je na sulfenové kyseliny. Ty přecházejí samovolně na syn-propanthial-S-oxid, jenž se uvolňuje do vzduchu a může se dostat i do očí, kde se navazuje na nervová vlákna na rohovce, která zareagují aktivací slzných žláz.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Pokročilý

protože nás dráždí to co ta cibule obsahuje silice..

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý Drap 1221
Zlatý annas 1112
Zlatý hanulka11 985
Zlatý marci1 700
Zlatý Kepler 685
Zlatý iceT 551
Zlatý gecco 490
Zlatý briketka10 477
Zlatý quentos 455
Zlatý mosoj 404

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.