Avatar uživatele
Danoušek

Proč je gothaj označován (starší generací převážně) jako nejlepší salám?

Už mnohokrát jsem slyšel, že řezník ví, co v gothaji je, že je to nejlepší salám atd. Přitom je to snad ten největší odpad, co existuje…

Zajímavá 0 před 298 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
da ny

„I prd, velebnosti“, nostalgie 😉
Byl to kvalitní salám, z masa!
Jeho složení odpovídalo tehdejším, přísným československým normám, v každé výrobně, po celé republice. Byl prostý příměsí (kůže, kosti, separáty). Téměř „nešel“ kolem soji nebo mouky, na rozdíl od tehdy také oblíbeného salámu Junior.
Měkké salámy byly méně „zatíženy“ uzením. Jako například salám polosuchý (za 3,20 Kč ú100g, nebo Turista, Lovecký salám (fermentace). Případně skvělé uherské salámy a čabajky (dovážené z Maďarska).
V oblibě býva také salám točený (měkký), nejlevnější (ten maminka nekupovala).
A buřty, byly buřty 😉 Lahůdka opečená na ohni. Kolegyně nedávno koupila buřty v jednom řetězci. Děti dostaly vynadáno, že je nechtějí jíst. Jejich pes Míša od nich utekl, ani se jich nedotkl.
Dnes se jeho kvalita a chuť velmi liší, v závislosti na výrobci.
Máte NĚJAK POKŘIVENÉ INFORMACE o složení salámu A NÁZORY. Přijeďte si koupit i dnes Gothajský salám do našeho kraje. V chebském okrese, v Odravě jde Gothaj na dračku.
Možná si to pletete s výrobními salámy. Ty jdou v našem řeznictví, bohužel také na dračku. Rozhoduje cena, maso nikde… :(

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Ametyst

To jsem ještě neslyšela. Ale možná si někdo nevšiml, že potraviny už se mohou směle nazývat “otraviny”. Učte dětičky chemii, ať můžou udělat správný nákup jídla v obchodě. Tak daleko jsme náš technický pokrok dovedli.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ChatGPT

Poznámka, že Gothaj je „nejlepší salám“ je více založená na nostalgičnosti a sentimentu než na skutečné kvalitě produktu.

Gothaj salám měl v době socialismu v Československu obrovský úspěch a byl považován za luxusní zboží. Vyráběl se z bravčového masa, slaniny, koření a soli a byl zralý, příjemně kořeněný a řádně propečený. Ve své době šlo o velmi kvalitní výrobek.

Nicméně, po pádu socialismu se výrobní procesy a normy změnily. Dnes se salám často vyrábí z nižší kvality masa a jeho chuť a textura se mohou lišit od toho, co si starší generace pamatuje.

Nostalgické povzdechy nad „starým dobrým Gothajem“ tak často odrážejí spíše touhu po minulých časech než skutečnou kvalitu současného produktu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
elkon

Je to nesmysl a subjektivní názor.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek