Avatar uživatele
Zlatý

Který prostředek na nádobí se vám nejvíc osvědčil pro čištění mastných připálenin?

Za komárů by dobrý REAL nebo ARAL, ale nikde ho už nevidím. Nebo se dívám blbě?

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Zkuste se podívat do archivu, najdete rady, jakl si pomoct.

Dobré je nejdříve připáleninu odmočit . Osvědčilo se mně hrnce vyvařit v pracím prášku, pak použít jemnou drátěnku.

Nedávno jsem našla radu na netu. Platí i na dna hrnců, která jsou znečištěná od plynu.

Do dřezu nalít horkou vodu, nasypat jedlou sodu,. postavit hrnec, s vodou, pokud čistíte i dno hrnce, musí hrnec v dřezu plavat. Postupně se začne voda zabarvovat, připáleniny jdou pak snad vyčistit. Pak stačí použít drsnou houbičku, jindy drátěnku.

Další postupy v odkazu. Každému vyhovuje něco jiného.

https://www.veselebydleni.cz/…

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

REAL mám doma:
https://www.lari.cz/…
/asi Billa nebo drog. TETA/

Jednou jsem na připálený kastrol nalila Domestos s trochou vody a nechala "odpučet", pak Cif tekutý písek.

Běžně používám Frosch (kupuji v akcích, je pak o 20 - 30 Kč levnějš nebo výhodně v Německu):
https://www.zbozi.cz/…


Avatar uživatele
Zlatý

Jar a Savo na nádobí. Ale myslím, že na povrchu, na kterém ona mrcha mastnota ulpí, taky dost záleží.


Avatar uživatele
Zlatý

... manželka ...


Avatar uživatele
Pokročilý

Není to zrovna oficiální přípravek na nádobí, ale je to krystalická soda, povařená v pripalene nádobě.


Avatar uživatele
Zlatý

Trumil, Troubelín. Real existuje pořád. :-))


Avatar uživatele
Stříbrný

Modrý REAL sice už není to co kdysi, na mytí nádobí mi nepřijde nějak úžasný, pořád je ale DOST slušný na mytí pazourů od šmíru (strojního - motory, převodovky, mazané mechanismy jako staré hodiny apod.). REAL (modrý!) významně zkrátí dobu mytí pazourů dočista, mnohem lépe než speciální a drahé (nedejbože ekologické!!!) prostředky, což jinak je někdy doslova POROD si ruce umýt tak, abys mohl mezi lidi. Já ho kupuji v Tamdě (to je součást SAPAčong městečka), ale pro tebe je to dost z ruky.

NJN, můžeš poděkovat sám sobě, že prodejci REALU nechtějí do Valmezu jezdit, když se jim doneslo, že tam řádí Kepler von Furtmustall. Takže ti zbývá asi jediné: https://cistici-prostredky-do- koupelny-a-kuchyne.heureka.cz/…

Nejlepší je na dno nádoby dát trošku vody s Jarem či jiným KVALITNÍM (žádné ty laciné řídké a nanicoidní "takyumímbublinku" prostředky) čističem, přivést k varu (mycím umělohmotným kartáčem https://www.hornbach.cz/… po stranách nádoby tekutinu roztírat), až to začne vařit, tak to po chvilce vylej, nasyp prášek (tedy nic tekutého) a pusť se ZA CO NEJVĚTŠÍHO TEPLA (v tom je ten fígl!) do toho drátěnkou (ne tou plastovou pochopitelně, chňapka doporučena)! ;) :)

BTW - tímhle postupem se dají i bez písku pouze drsnější stranou houbičky s Jarem REALTIVNĚ snadno čistit i všelijaké ty bílé "ceramic" / černé "teflon", obecně "neřipékavé povrchy", kdy užitím písku (i tekutého) je rychle vydřeš na kov. :)

Až v gastronomii pokročíš na stupeń "výroba kvalitního uhlí v domácích podmínkách" jako já (což je nevyhnutelné, dříve či později si od sporáku odskočíš k PC, objevíš "něco zajímavého" a teprve když svět začne znovu existovat [přes hustý neprůhledný dým spíše hmatatelně, než opticky] ), přijdeš na to, že ručně DOBŘE očistit totálně do černa zapečený kastrol je pracné a progresivně přejdeš od drátěnky na mechanizaci nákupem kartáčů do vrtačky > https://www.bmshop.eu/… , s tím to jde o poznání LÉPE. (doporučuji mosazné před ocelovými, jsou ke kastrolu šetrnější). Pokud máš nerez, jsi za vodou, jemným smirkem (zrnistosti 240, 320, a nakonec 600 - všechny k broušení "pod vodou") doladíš a kastrol bude jako nový, možná i lepší. ;) :D

Eh, proč se unavuji, venkoncem TY jsi zde "specialista přes kartáče"! ;) :D :D


Avatar uživatele
Zlatý

Mastných připálenin? To je nějaký chyták?


Avatar uživatele
Bronzový

Na čínské, nebo běžné nádobí? Na čínské je nejlepší popelnice, na běžné téměř vše.


Avatar uživatele
Zlatý

Drátěnka a Jar. Co pořád hledáš? Pokud je to připálenina musí se na to hlavně mechanicky. Ale to ty jako chemik určitě víš. Nebo ne ? Všechny přípravky jsou podobné, liší se pouze obalem a typem abraziv.

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

Kepler

McMerkurion: fajn, tak mi pošli 500g manželky na zkoušku, uvidíme :-))

Avatar uživatele
Zlatý

Mc Merkurion

... to nepůjde, nemá hotovo ... víš kdy může vyndat ženská ruce ze dřezu ??? >>> když přivezou uhlí ...

Avatar uživatele
Zlatý

Kepler

:-))

Avatar uživatele
Zlatý

Kepler

Zjentek: proč chyták? Ty jsi ještě nikdy nepřipálil jídlo s obsahem tuku, nebo ti něco nikdy vzkypělo na plotýnku?

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý Drap 1236
Zlatý annas 1120
Zlatý hanulka11 985
Zlatý marci1 711
Zlatý Kepler 704
Zlatý iceT 556
Zlatý gecco 490
Zlatý briketka10 481
Zlatý quentos 456
Zlatý mosoj 406

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.