Avatar uživatele
xiperio

Je pravda, že cukr v kávě neutralizuje kofein?

Nedávno jsem slyšel, že prý když přidám do kávy cukr tak je káva slabší, co se týče účinku kofeinu. Čím více cukru, tak tím je káva slabší.¨
Moc se mi to nezdá.
Jak to teda je?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? VaclavZeman před 443 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Neni to pravda

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
VaclavZeman

Hele, nerekl bych. Nikdy jsem nad takovymito vecmi moc nepremyslel. Ale na webu jsem cetl, ze ti lidi, co piji kavu s cukrem, rychleji vstrebaji kofein do sebe. To ja vypiju denne osm az deset kav. Dekuju.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
annas

Nikdy jsem kávu nesladila, jen vím, že zrnková káva snižuje hladinu železa a hořčíku.

Co tvrdí odborníci na cukr v kávě.?
https://www.a­azdravi.cz/prek­vapivy-efekt-kavy-s-cukrem-oslazeni-oblibeny-napoj-docista-zmeni-a-to-k-horsimu/

"Vědci z University of York přišli se zajímavým objevem. Sladká chuť, kterou cukr kávě dodá, nemaskuje horkou podstatu tohoto nápoje, ale odstartuje mnohem složitější proces, který doslova změní chemické složení. Odborníci se totiž zaměřili na reakci, ke které dojde, když se setká kofein, cukr a voda na bázi molekul.

Výsledky byly jednoznačné: cukr způsobuje zvýšené shlukování molekul kofeinu, které se snaží vyhnout molekulám cukru. Díky tomu pak kofeinové molekuly stimulují menší plochu chuťových pohárků v ústech. To potom vede k tomu, že lidé necítí tak hořkou chuť kávy.

Podle vedoucího výzkumu Seishi Shimiza chuťové pohárky hůře rozpoznají chuť nápoje, když se molekuly shlukují dohromady. Vědec to přirovnává ke dvěma stejným mincím, které jsou slepené. V takovém případě se může stát, že budou vypadat jako jedna.

Kombinace, která není šťastná
Pokud se podíváme na samotnou spolupráci kofeinu a cukru z čistě chemicko-biologického hlediska, nejde o zrovna vhodnou dvojku. Kofein totiž stimuluje centrální nervový systém, což způsobuje zvýšenou podrážděnost, bdělost i nervozitu. V prvních několika minutách konzumace kofeinu se do těla uvolňují stresové hormony. Po této reakci potom nastává útlum a únava.

Když do kávy přidáte cukr, znamená to, že s její konzumací okamžitě stoupne také hladina cukru v krvi. Za dvě až tři hodiny pak ale opět prudce klesne, což znovu vede k ospalosti. Proto není kombinace kofeinu a cukru nejšťastnější volbou. Pokud si ji dopřejete jednou za čas, pak to tělu neublíží, ale pravidelné pití takového nápoje může způsobit problémy.

Sůl do kávy
Pokud kávu potřebujete a vadí vám její hořká chuť, nemusíte to vždy řešit jen pořádnou porcí cukru, kterou do ní nasypete. Je tu totiž překvapivá alternativa. Do kávy můžete zkusit nasypat také trochu soli. Kromě toho, že nastane zmíněný efekt shlukování molekul kofeinu, dojde také k tomu, že ionty sodíku potlačí ostrost kávy a naopak zvýrazní její chuť. Sůl do kávy ale přidávejte jen tehdy, když to vlastnosti tohoto nápoje vyžadují a nepřehánějte to, jinak si nápoj znehodnotíte."

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
elkon

Kofein neutralizuje vitamín C.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek