Historie úprav

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 13.únor 11:54

Nikdy jsem kávu nesladila, ale vím, že zrnková káva snižuje hladinu železae a hořčíku.

Co tvrdí odborníci na cukr v kávě.
https://www.a­azdravi.cz/prek­vapivy-efekt-kavy-s-cukrem-oslazeni-oblibeny-napoj-docista-zmeni-a-to-k-horsimu/

ědci z University of York přišli se zajímavým objevem. Sladká chuť, kterou cukr kávě dodá, nemaskuje horkou podstatu tohoto nápoje, ale odstartuje mnohem složitější proces, který doslova změní chemické složení. Odborníci se totiž zaměřili na reakci, ke které dojde, když se setká kofein, cukr a voda na bázi molekul.

Výsledky byly jednoznačné: cukr způsobuje zvýšené shlukování molekul kofeinu, které se snaží vyhnout molekulám cukru. Díky tomu pak kofeinové molekuly stimulují menší plochu chuťových pohárků v ústech. To potom vede k tomu, že lidé necítí tak hořkou chuť kávy.

Podle vedoucího výzkumu Seishi Shimiza chuťové pohárky hůře rozpoznají chuť nápoje, když se molekuly shlukují dohromady. Vědec to přirovnává ke dvěma stejným mincím, které jsou slepené. V takovém případě se může stát, že budou vypadat jako jedna.

Kombinace, která není šťastná
Pokud se podíváme na samotnou spolupráci kofeinu a cukru z čistě chemicko-biologického hlediska, nejde o zrovna vhodnou dvojku. Kofein totiž stimuluje centrální nervový systém, což způsobuje zvýšenou podrážděnost, bdělost i nervozitu. V prvních několika minutách konzumace kofeinu se do těla uvolňují stresové hormony. Po této reakci potom nastává útlum a únava.

Když do kávy přidáte cukr, znamená to, že s její konzumací okamžitě stoupne také hladina cukru v krvi. Za dvě až tři hodiny pak ale opět prudce klesne, což znovu vede k ospalosti. Proto není kombinace kofeinu a cukru nejšťastnější volbou. Pokud si ji dopřejete jednou za čas, pak to tělu neublíží, ale pravidelné pití takového nápoje může způsobit problémy.

Sůl do kávy
Pokud kávu potřebujete a vadí vám její hořká chuť, nemusíte to vždy řešit jen pořádnou porcí cukru, kterou do ní nasypete. Je tu totiž překvapivá alternativa. Do kávy můžete zkusit nasypat také trochu soli. Kromě toho, že nastane zmíněný efekt shlukování molekul kofeinu, dojde také k tomu, že ionty sodíku potlačí ostrost kávy a naopak zvýrazní její chuť. Sůl do kávy ale přidávejte jen tehdy, když to vlastnosti tohoto nápoje vyžadují a nepřehánějte to, jinak si nápoj znehodnotíte.

Foto: Pixabay

Nenechte si ujít
Češi dělají velkou chybu při odmrazování. Ničí si tak lednici a platí tisíce korun za elektřinu úplně zbytečně
13. 2. 2023
Na praní prádla můžete ušetřit velké peníze. Rozhoduje hodina, kdy pračku pustíte
13. 2. 2023
V Česku otevřel nový obchodní řetězec. Lidé ho berou útokem, nevěří těm cenám. Mnohem levnější než Kaufland a Lidl
13. 2. 2023
Češi dělají velkou chybu při odmrazování. Ničí si tak lednici a platí tisíce korun za elektřinu úplně zbytečně
Češi dělají velkou chybu při odmrazování. Ničí si tak lednici a platí tisíce korun za elektřinu úplně zbytečně
13. 2. 2023
Na praní prádla můžete ušetřit velké peníze. Rozhoduje hodina, kdy pračku pustíte
Na praní prádla můžete ušetřit velké peníze. Rozhoduje hodina, kdy pračku pustíte
13. 2. 2023
V Česku otevřel nový obchodní řetězec. Lidé ho berou útokem, nevěří těm cenám. Mnohem levnější než Kaufland a Lidl
V Česku otevřel nový obchodní řetězec. Lidé ho berou útokem, nevěří těm cenám. Mnohem levnější než Kaufland a Lidl
13. 2. 2023
Češi dělají velkou chybu při odmrazování. Ničí si tak lednici a platí tisíce korun za elektřinu úplně zbytečně
13. 2. 2023
Na praní prádla můžete ušetřit velké peníze. Rozhoduje hodina, kdy pračku pustíte
13. 2. 2023
V Česku otevřel nový obchodní řetězec. Lidé ho berou útokem, nevěří těm cenám. Mnohem levnější než Kaufland a Lidl

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 13.únor 12:03

Nikdy jsem kávu nesladila, protože vím, že zrnková káva snižuje hladinu železa a hořčíku.

Co tvrdí odborníci na cukr v kávě.?
https://www.a­azdravi.cz/prek­vapivy-efekt-kavy-s-cukrem-oslazeni-oblibeny-napoj-docista-zmeni-a-to-k-horsimu/

"Vědci z University of York přišli se zajímavým objevem. Sladká chuť, kterou cukr kávě dodá, nemaskuje horkou podstatu tohoto nápoje, ale odstartuje mnohem složitější proces, který doslova změní chemické složení. Odborníci se totiž zaměřili na reakci, ke které dojde, když se setká kofein, cukr a voda na bázi molekul.

Výsledky byly jednoznačné: cukr způsobuje zvýšené shlukování molekul kofeinu, které se snaží vyhnout molekulám cukru. Díky tomu pak kofeinové molekuly stimulují menší plochu chuťových pohárků v ústech. To potom vede k tomu, že lidé necítí tak hořkou chuť kávy.

Podle vedoucího výzkumu Seishi Shimiza chuťové pohárky hůře rozpoznají chuť nápoje, když se molekuly shlukují dohromady. Vědec to přirovnává ke dvěma stejným mincím, které jsou slepené. V takovém případě se může stát, že budou vypadat jako jedna.

Kombinace, která není šťastná
Pokud se podíváme na samotnou spolupráci kofeinu a cukru z čistě chemicko-biologického hlediska, nejde o zrovna vhodnou dvojku. Kofein totiž stimuluje centrální nervový systém, což způsobuje zvýšenou podrážděnost, bdělost i nervozitu. V prvních několika minutách konzumace kofeinu se do těla uvolňují stresové hormony. Po této reakci potom nastává útlum a únava.

Když do kávy přidáte cukr, znamená to, že s její konzumací okamžitě stoupne také hladina cukru v krvi. Za dvě až tři hodiny pak ale opět prudce klesne, což znovu vede k ospalosti. Proto není kombinace kofeinu a cukru nejšťastnější volbou. Pokud si ji dopřejete jednou za čas, pak to tělu neublíží, ale pravidelné pití takového nápoje může způsobit problémy.

Sůl do kávy
Pokud kávu potřebujete a vadí vám její hořká chuť, nemusíte to vždy řešit jen pořádnou porcí cukru, kterou do ní nasypete. Je tu totiž překvapivá alternativa. Do kávy můžete zkusit nasypat také trochu soli. Kromě toho, že nastane zmíněný efekt shlukování molekul kofeinu, dojde také k tomu, že ionty sodíku potlačí ostrost kávy a naopak zvýrazní její chuť. Sůl do kávy ale přidávejte jen tehdy, když to vlastnosti tohoto nápoje vyžadují a nepřehánějte to, jinak si nápoj znehodnotíte."

Avatar uživatele

Odpověděl/a – 13.únor 12:08

Nikdy jsem kávu nesladila, jen vím, že zrnková káva snižuje hladinu železa a hořčíku.

Co tvrdí odborníci na cukr v kávě.?
https://www.a­azdravi.cz/prek­vapivy-efekt-kavy-s-cukrem-oslazeni-oblibeny-napoj-docista-zmeni-a-to-k-horsimu/

"Vědci z University of York přišli se zajímavým objevem. Sladká chuť, kterou cukr kávě dodá, nemaskuje horkou podstatu tohoto nápoje, ale odstartuje mnohem složitější proces, který doslova změní chemické složení. Odborníci se totiž zaměřili na reakci, ke které dojde, když se setká kofein, cukr a voda na bázi molekul.

Výsledky byly jednoznačné: cukr způsobuje zvýšené shlukování molekul kofeinu, které se snaží vyhnout molekulám cukru. Díky tomu pak kofeinové molekuly stimulují menší plochu chuťových pohárků v ústech. To potom vede k tomu, že lidé necítí tak hořkou chuť kávy.

Podle vedoucího výzkumu Seishi Shimiza chuťové pohárky hůře rozpoznají chuť nápoje, když se molekuly shlukují dohromady. Vědec to přirovnává ke dvěma stejným mincím, které jsou slepené. V takovém případě se může stát, že budou vypadat jako jedna.

Kombinace, která není šťastná
Pokud se podíváme na samotnou spolupráci kofeinu a cukru z čistě chemicko-biologického hlediska, nejde o zrovna vhodnou dvojku. Kofein totiž stimuluje centrální nervový systém, což způsobuje zvýšenou podrážděnost, bdělost i nervozitu. V prvních několika minutách konzumace kofeinu se do těla uvolňují stresové hormony. Po této reakci potom nastává útlum a únava.

Když do kávy přidáte cukr, znamená to, že s její konzumací okamžitě stoupne také hladina cukru v krvi. Za dvě až tři hodiny pak ale opět prudce klesne, což znovu vede k ospalosti. Proto není kombinace kofeinu a cukru nejšťastnější volbou. Pokud si ji dopřejete jednou za čas, pak to tělu neublíží, ale pravidelné pití takového nápoje může způsobit problémy.

Sůl do kávy
Pokud kávu potřebujete a vadí vám její hořká chuť, nemusíte to vždy řešit jen pořádnou porcí cukru, kterou do ní nasypete. Je tu totiž překvapivá alternativa. Do kávy můžete zkusit nasypat také trochu soli. Kromě toho, že nastane zmíněný efekt shlukování molekul kofeinu, dojde také k tomu, že ionty sodíku potlačí ostrost kávy a naopak zvýrazní její chuť. Sůl do kávy ale přidávejte jen tehdy, když to vlastnosti tohoto nápoje vyžadují a nepřehánějte to, jinak si nápoj znehodnotíte."