Avatar uživatele
SteimlX

Jak je to s prdelačkou??

Používá se krev i z jiných zvířat na podobná jídla???
Já osobně nesnáším moc dobře krev vnitřnosti a podobně, ale prdelačku naprosto miluju

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, anonym před 4079 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Při klasických českých a moravských zabijačkách se vařily dvě polévky. Bílá, v které se vařilo maso na zabijačkové výrobky s přidáním zeleniny a koření. Druhá polévka, černá, nebo také prdelačka. Na tu se používala další voda, v které se vařívala tlačenka / ta se dávala původně do žaludku, mořového měchýře a do části tlustého střeva /tak zvané Barbory /dále se v ní uvařily jitrnice a nakonec jelita. Díky jelitům, jejichž základem jsou většinou kroupy, vnitřní škvarky a sádlo, cibulka, česnek , koření a krev, se polévka zabarvila do tmava. Někdy nějaké jelito prasklo, nebo se i přidalo několik hrstí námíchané jelitové směso. Pro vylepšení této polévky se přidávala někdy i cibulka, nebo část silného bílého vývaru.
Dnes se často dělává prdelačka tím způsobem, že se v bílé polévce uvaří něco jelitové hmoty..
Takže ano, je tam část i vepřové krve. To ovšem neni nic zdraví škodlivého spíše naopak.
Doplňuji:
K várobě by jsi teoreticky mohl použít i krev z jiného zvířete. Většinou se však nepoužívá. Jinak se konzumuje i krev drůbeží hlavně husí a kachní. Zpění se cibulka a upraží se na ní krev s příměsí krupice. Přidá se koření a je hotovo. Na tomto základě se vyráběly ty krevní tučnice.

Upravil/a: Drap

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Jikra

Existovala kdysi (jestli dnes, nevím) konzerva „Krevní tučnice“ z jakési asi kachní krve. Možná je to asi to o čem píše -ocko- .No, a v nouzi se z toho dělala falešná prdelačka. Čo bolo, to bolo.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Viz 15 odkazů ve zdroji na starší odpovědi:

Zdroj: http://www.od­povedi.cz/sear­ch?q=prdela%C4%8Dka

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Nenapadá mne obdoba ve formě polévky.
Teta měla moc ráda třeba husí (nebo kachní) krev s vejcem na cibulce. Takhle ale jde zpracovat pouze krev sražená, která se naseká na kousky a osmaží se na cibulce.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jirkajirka

V té polévce jsou kroupy a ty nadýmají. Od toho asi název prdelačka.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Drap

jirkajirka : Myslím , že název nevznikl od nadýmajicích krup, ale právě od střev, které se v ní vaří. A všichni víme, kde nám stejně jako prasatům střevo končí.

před 4079 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Ad jirkajirka. Pokud vás původ slova zajímá, přečtěte si vysvětlení v odkazu.

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/vite-nekdo-proc-se-polevce-prdelacce-rika-prdelacka

před 4079 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Ani jazykovědci se na původu neshodují. Viz odkaz

http://www.uj­c.cas.cz/jazy­kova-poradna/zajimave-dotazy/dotaz-tydne-2010.html

před 4001 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek