Odpověděl/a – 23.únor 19:07
Při klasických českých a moravských zabijačkách se vařily dvě
polévky. Bílá, v které se vařilo maso na zabijačkové výrobky
s přidáním zeleniny a koření. Druhá polévka, černá, nebo také
prdelačka. Na tu se používala další voda, v které se vařívala tlačenka
/ ta se dávala původně do žaludku, mořového měchýře a do části
tlustého střeva /tak zvané Barbory /dále se v ní uvařily jitrnice a
nakonec jelita. Díky jelitům, jejichž základem jsou většinou kroupy,
vnitřní škvarky a sádlo, cibulka, česnek , koření a krev, se polévka
zabarvila do tmava. Někdy nějaké jelito prasklo, nebo se i přidalo několik
hrstí námíchané jelitové směso. Pro vylepšení této polévky se
přidávala někdy i cibulka, nebo část silného bílého vývaru.
Dnes se často dělává prdelačka tím způsobem, že se v bílé polévce
uvaří něco jelitové hmoty..
Takže ano, je tam část i vepřové krve. To ovšem neni nic zdraví
škodlivého spíše naopak.
Odpověděl/a – 23.únor 19:25
Při klasických českých a moravských zabijačkách se vařily dvě
polévky. Bílá, v které se vařilo maso na zabijačkové výrobky
s přidáním zeleniny a koření. Druhá polévka, černá, nebo také
prdelačka. Na tu se používala další voda, v které se vařívala tlačenka
/ ta se dávala původně do žaludku, mořového měchýře a do části
tlustého střeva /tak zvané Barbory /dále se v ní uvařily jitrnice a
nakonec jelita. Díky jelitům, jejichž základem jsou většinou kroupy,
vnitřní škvarky a sádlo, cibulka, česnek , koření a krev, se polévka
zabarvila do tmava. Někdy nějaké jelito prasklo, nebo se i přidalo několik
hrstí námíchané jelitové směso. Pro vylepšení této polévky se
přidávala někdy i cibulka, nebo část silného bílého vývaru.
Dnes se často dělává prdelačka tím způsobem, že se v bílé polévce
uvaří něco jelitové hmoty..
Takže ano, je tam část i vepřové krve. To ovšem neni nic zdraví
škodlivého spíše naopak.
Doplňuji:
K várobě by jsi teoreticky mohl použít i krev z jiného zvířete.
Většinou se však nepoužívá. Jinak se konzumuje i krev drůbeží hlavně
husí a kachní. Zpění se cibulka a upraží se na ní krev s příměsí
krupice. Přidá se koření a je hotovo. Na tomto základě se vyráběly ty
krevní tučnice.