Avatar uživatele
Ametyst

Jak funguje metabolismus alkoholika? Potřebuje hodně nebo už mu stačí málo alkoholu, aby se opil?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? aliendrone před 609 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Rokio

Stačí mu trochu alkoholu a už má na něj vliv.

Pokud je to abstinující alkoholik, tak stačí jedna sklenička a je zase v tom.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Záleží na stádiu, pokročilý těžký alkoholik je vlastně NEUSTÁLE pod vlivem a pokud mu poklesne koncentrace ethanolu v krvi, pociťuje abstinenční příznaky úměrné míře poklesu. Je tedy vlastně neustále intoxikován, jakkoliv se občas jeví jako „střízlivý“.

Nicméně i když míra rezistence vůči ethanolu (jakoby střízlivost) může být vyšší díky návyku, tak horní hodnoty intoxikace nerostou úměrně (včetně lethální) a proto mu může stačit i o dost méně k dosažení opilosti.
Např. běžný člověk z 0 na 3 promile má dále, než alkoholik ze 2 na 3,5.
Podotýkám, že takto jsem vysvětlení pochopil JÁ, nejsem profík pohodný. ;) :D

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Filip84

Obecně se s užíváním alkoholu zvyšuje tollerance k němu. Takže, z počátku ho potřebuje více, aby se opil. No, a jak pije víc a víc, tak tvrdnou játra, zatěžuje to ledviny, takže časem potřebuje, k navození obdobného stavu, toho alkoholu méně. Na druhou stranu je opitý častěji, takže, v summě toho alkoholu spotřebuje více.

Taky záleží co za typ alkoholika to je, jestli hladinkář, nebo ožírač. Hladinkář popíjí po malých dávkách, neuvidíš ho opilého, ale nějakou hladinu v krvi má skoro pořád. Ožírač nepije, ale pak je příležitost, tak se ožere do němoty. Z počátku, třeba, jednou za měsíc, pak dvakrát za měsíc, no a pak ob den. Hladinkář to má horší, prakticky je to téměř neléčitelné, společnost ho více tolleruje, protože to na něm není vůbec, nebo téměř vůbec, vidět, a tak on pije, pije, léta letoucí, až už potřebuje mít hladinku i v práci, a za volantem, prostě všude.

Je to takový začarovaný kruh: hladinkář snese víc, takže vypije o něco víc, aby se cítil subjektivně v pořádku. A namísto 0.8‰ má 1.1‰. Ožírač se ožere, a že k tomu potřebuje o pět piv, nebo panáků, nebo půl flašky vína, víc, asi moc podstatné není. No, ale to bažení způsobí, že se bude ožírat častěji a častěji.

Upravil/a: Filip84

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

U každého se může projevovat zcela jinak. Záleží i na stupni alkoholismu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Myslím že alkoholismus se přeceňuje. (;

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Viz NTAK – Nohavicova Teorie Alkoholického Kopce.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek