Avatar uživatele
FreddieR

Chci začít pít kvalitní kávu. Máte nějaké tipy pro začátečníka?

Chtěl bych začít pít kvalitní kávu. Slyšel jsem, že pít dobře připravenou kvalitní kávu má své zdravotní benefity. Zároveň bych se rád po ránu „nakopnul“ i něčím jiným, než ledovou sprchou.

Dělal jsem si menší průzkum a asi bych šel do vaření kávy přes „Moka“ způsob, nebo jak se tomu říká. French press mi připadá příliš slabý. Tyto varianty jsou cenově dostupné a nechci si kupovat automatický stroj za horentní sumu.

Doporučíte mi obchod, kde kávu a přípravné pomůcky nakoupit? Koukal jsem se na web kava.cz a připadá mi solidní. Co s kávou? Mám si koupit již namletou nebo zrnkovou a mlet si to sám? Jakou kávu mi doporučíte? Je tu řada káv, které jsou drahé, ale nepřipadají mi kvalitní. Jako třeba mletá káva se jménem Tonino Lamborghini. Něco takového bych si určitě nekoupil.

Asi by bylo nejlepší mít kávu s přirozenou chutí bez kalorických hodnot. Nic krémového, s přídavky bůh ví čeho a tak dále. Zároveň bych rád nekupoval přímo luxusní kávy. Něco dobrého, ale ne něco příliš drahého.

Děkuji za případné návrhy

Zajímavá 0 před 825 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Ach jo. Kup si kávu a ochutnej. Ta co ti bude chutnat tu pij. Když bys to už chtěl hrotit tak si přečti nějaký ten test. To ti ale nazaručí, že ti káva bude chutnat.
Správná arabská káva se dělá v džezvě a ohřívá se v písku!!!! Takže, pokud ti ji nenabízí takto připravenou, tak je to vždy náhražka.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dr.luha

Koupit mlýnek a pressovač, stačí i bez čerpadla (cca 600 - 1200). V německým řetězci koupíš zrnkovou kávu 100% Arabica (200 Kč/kg). Jsou dva druhy podle pražení - světlejší (normální) a pražená úplně dočerna. Mele se na středně až více jemno, aby se proud vody v přístroji hodně přibrzdil. Příprava - do šálku pressuješ jen prvních 20 ml a doliješ převařenou vodou, zbytek co jde z pressovače je páchnoucí odpad. Kupovat mletý kafe je zoufalství...

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Michal Grňo

Být tebou vyzkouším také tzv. „alternativní způsoby“ přípravy kávy. – tj. Aeropress, Hario V60, Vacuum pot, Chemex,…
Jestli ti káva na French press přijde slabá, tak možná budeš zklamaný, ale dej tomu aspoň šanci. Takto připravená káva je potom narozdíl od „turka“ o dost méně hořká (hořkost je znakem přelouhování) a naopak chutná mnohem kyseleji či sladčeji. Navíc v ní vynikne aroma specifické pro odrůdu zrnek. Takovou kávu je třeba vyzkoušet s čistou hlavou, bez představy o tom, jak má „správná káva chutnat“. Spoustě lidí nechutná hned napoprvé a někdo se do ní nezamiluje nikdy, znám ale také spoustu lidí, kteří by ji za nic na světě nevyměnili.
Pro začátek je dobré kupovat kávu od pražírny Double Shot, je to zaručená kvalita, i když menší místní pražírny často nabídnou stejnou kvalitu za nižší cenu, to je ale potřeba vypozorovat časem. U nás v Hradci Králové je třeba skvělá pražírna Pepe Coffee.
Z odrůd bych pro začátek doporučil Brazílii Santos a Peru, které mají nízkou aciditu – přílišná kyselost kávy často začátečníky odradí. Mě osobně dost chutná i káva z Hondurasu, zvlášť pokud se ti podaří narazit na balení zpracované "Honey" metodou.
Přeji hodně štěstí v experimentování! :)

Upravil/a: Michal Grňo

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Polaskova44

Je pravda, že pokud si člověk chce užít opravdu dobrou kávu, tak to, aby samotná káva byla kvalitní je samozřejmě základ. Myslím si ale, že její příprava je také velmi důležitá. Jestli pro vás můžu mít jeden tip, tak třeba tady https://www.domacikavarna.cz/… mají spoustu dobrých tipů ohledně přípravy kávy.

Avatar uživatele
orestez

Mleté kávy se prodá strašně moc. Zoufalci? Pressuji 18 až 22 vteřin. Množství kávy určuje sílu, ne čas máčení. Dolejvá se vodou. I ze špatné mleté Jihlavanky dobré presso. Nikdo z nás nezná vaše chutě. Robusta, nebo Arabika? +1:1

Avatar uživatele
ivzez

Proč jste to nedal jako odpověď?
Tady nemůžu ohodnotit…

Avatar uživatele
orestez

To stačí k návodu.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření