Avatar uživatele
FlAsh_7

Co se stane s vitamíny a bílkovinami po tepelné úpravě?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Gus_Fring před 1508 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Při tepelných úpravách, kdy potraviny vaříme nebo dusíme ve vodě, dochází někdy k velkým tepelným ztrátám vitamínů rozpustných ve vodě (vit. C a B komplex). Dále viz https://www.ce­lostnimedicina­.cz/tepelna-uprava-pokrmu-a-zdravi.htm
Bílkoviny podléhají tepelné denaturaci a jsou pak stravitelnější.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Gus_Fring

Jak píše Kepler, pokud zahřeješ bílkoviny moc, podlehnou denaturaci. U některých stačí 40 stupňů Celsia, některé 60. A vlastně se bílkoviny tak trochu rozpadnou a mají jiný tvar.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hufnágl

Některé vitamíny se zničí, ale například uvařená mrkev má vyšší obsah karotenu než syrová a u bílkovin se zvýší jejich stravitelnost, výživová hodnota atd.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek