Avatar uživatele
Drap

Co má společného trdelná polévka a trdelník?

Myslím trdelník - pečivo. Už vznik samotného názvu nevím, odkud pochází.

Od trdla mně to tedy opravdu nenapadlo a přitom je to tak snadné. Díky za odpovědi

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: Drap

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, gecco, anonym před 2042 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Václav Machek v Etymologickém slovníku píše

„Trdelná polévka značí polévku, jež vznikla vařením jitrnic a jelit a do níž se přidá hodně koření roztlučeného trdlem v moždíři.

Různé oblasti, různé názvy

Ttrdlovka byl název pro polévku s drobně posekaným masem, jemně rozetřeným, takže vlastně jitrnicová polévka.

Jinde se čistá polévka (se solí a česnekem) připravená z vývaru, v němž se vařily části prasete - podhrdlí, podbradek, nazývala podhrdlena, podhrdlovka, což splynulo s trdlovkou, oblastně i prdelovkou, správný název je trdlouka.
---

"Trdelník. Těsto se vyválí na provázky, natočí na horký dřevený trdlo, pomastí vejcetem, posype tlučenýma ořechama."
Kottův: Česko-německý slovník

Trdelník, trdlovec - pečivo, které se namotává na trdlo a na něm se peče.
--
Z toho plyne, že trdelnou polévku, trdlovku či trdelník spojuje slovo trdlo, někde trlo od tříti palicí. Tou se něco tře , roztírá, např. ve hmoždíři.
--
Jinak trdelník schválila EU jako slovenský výrobek.
http://pragmitherz.blogspot.cz /…

http://www.odpovedi.cz/…

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos, Drap Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
gecco

Mají společný rotační pohyb (trdlovat ve významu točiti se)...
trdelník - pečivo navinuté na hřídel a za rotace pečené
trdelačka - polévka, jíž je potřeba neustále míchat (aby se nesrazila či nezkysla)

Zdroj: http://www.ujc.cas.cz/jazykova -poradna/dotazy/index.html?pag e=2

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek