Avatar uživatele
Zlatý

Máte rádi trdelník a víte něco o jeho historii?

Doplňuji:
Mně chutná moc,ale musí být horký,čerstvě upečený.Asi k tomu přispěje i atmosféra vánočních trhů.
Ale hlavně mně pobavilo to,že se tomu válci,na který se namotává,říká TRDLO,viz text - "Trdelník se vyrábí z kynutého těsta, jehož základ tvoří mouka, kvasnice a tuk. Namotává se na válec, takzvané trdlo (původně bukový či dubový dřevěný válec, dnes kovový). Poté se peče nad žárem a nakonec se obaluje ve směsi skořice, cukru, vanilky a oříšků. Skořice jde nahradit i kakaem či kokosem."

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Trdelník mám ráda, poprvé jsem ho ochutnala před několika lety na Slovensku. Nyní se prodává i u nás.

Historie trdelníků sahá až k 18. století. Maďaři, Slováci i Češi se přou o jeho historii. Pravda je, že trdelník pekli naši předci odedávna, i když v každém kraji vždy podle toho, co nabízela okolní příroda a co lidem nejvíce chutnalo.
Trdelník nesměl chybět zejména na svatbách, křtinách a při církevních svátcích. Nosíval se jako dárek a vždy příjemně obohatil jídelníček.

Ještě pověst
Ve starých knihách se píše příběh o jakémsi moravském knížeti a jeho pobočníkovi, kteří upadli do tureckého zajetí. Tito muži si prý vysloužili svobodu tím, že pro mocného sultána upekli nad ohněm pomocí starého kopí lahodné pečivo posypané cukrem, skořicí a mandlemi. Sultán byl natolik okouzlen chutí této laskominy. Daroval jim svobodu a navíc je zasypal zlatem a dovolil jim návrat domů. O pravdivosti tohoto příběhu už můžeme jenom spekulovat, jisté ale je, že originální trdelník je lahodná pochoutka, kterou vyhledávají labužníci a znalci dobrého jídla.

Doplňuji:
Ještě doplním další význam slova trdlo.
Kromě válce, jak uvedla Hanny, znamená trdlo jakousi paličku, jíž se něco tluče, rozmělňuje, např. ve hmoždíří. Slovo se užívalo i u nás na Hané.
Dřevěné trdlo mám doma a stále používám.

Jinak také trdlo = pojmenování nemotory, nešiky, nemehla.

Zdroj: http://trdelnik-original.cz/

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Pokročilý

Ano mám ho ráda :) Nejvíce skořicový a kakaový.


Avatar uživatele
Zlatý

Ani ne, nejsem na takový pochutiny ;-) Maso je maso!


Avatar uživatele
Zlatý

ochutnala jsem ho ze zvědavosti ,ale nic moc mi nechutnal....

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Zlatý

annas

Zjistila jsem další informace - viz otázka.

http://www.odpovedi.cz/…

Některé prameny ale uvádějí, že se trdelník do Česka dostal příchodem Valachů, kteří se v 14. až 17. století stěhovali na české území z Rumunska. V tehdejší době ale ještě těsto neobsahovalo kvásek.

http://ekonomika.idnes.cz/…

Avatar uživatele
Zlatý

annas

Trdelních schválila EU jako slovenský výrobek.
http://pragmitherz.blogspot.cz /…

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 480
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.