Kaperka [kapara, Capparis, kapari]
Kaperka, koření z keře kaprového, jenž roste na březích moře Středozemního. Poupata sbírají se (kaprle), nakládají do soli a octa, načež při těch kterých pokrmech se přidávají. V některých městech provozuje se silný obchod s tímto zbožím, např. v Toulonu, v Marseilu, v Terstu, v Janově aj.
Proti chorobám sleziny prospívá prý požívání kaprlí; listy a kůra prý ženou na moč.
Ze starého herbáře z r. 1899.
Zdroj: http://botanika.wendys.cz/cher bar/heslo.php?254
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Anseli má naprostou pravdu, proto dávám palec. Jen pro doplnění, pravé kapari nejsou poupata, ale pestíky květů zmíněné rostliny.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1565 | |
annas | 1345 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 985 | |
marci1 | 876 | |
iceT | 612 | |
quentos | 535 | |
da ny | 508 | |
zjentek | 508 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |