Avatar uživatele
Zlatý

Jak vaříte dobrou hovězí polévku?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Základem dobré hovězí polévky je kvalitní vývar. Pokud chci opravdu kvalitní vývar tak dám maso a hovězí kosti do hrnce zaliji studenou nebo vlažnou vodou a ne příliš rychle přivedu k varu. Neni dobré když varu dosáhnu velmi brzy a nechám silně vřít. Vývar by měl vřít pozvolna a poměrně dlouhou dobu. Asi tak po hodině až 1,5 hodiny přidám do vývaru všechnu kořenovou zeleninu /cerel, mrkev, petržel, / cibuly, česnek popřípadě ještě pórek. Všechnu zeleninu nechávám v celku, nebo překrojím jen na poloviny. V této době přidám i koření celý pepř a celé nové koření. Od každého několik kuliček. V této době i trošku osolím, alůe ne moc. Dosolit potom můžeme kdykoli po dokončení. Při mírném varu vaříme dál /kuchaří říkají že se musí táhnout/ pozvolna cca 1 -1,5hod. Během vaření postupně odebíráme šum, který se nám z masa a kostí uvolňuje. Potom vyndáme maso, zeleninu a vývar scedíme. Takto připravený vývar můžeme použít jako polévku i pro vaření dalších pokrmů. Můžeme použít různé zavářky, knedlíčky , noky , těstoviny nebo třeba krutony. Vářívám si vývaru většinou více, zamražený nebo i zavařený vydrží dlouho a je vždy při ruce.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Dáme vařit kousek hovězího s celou petrželí, dvěmi mrkvemi a kouskem celeru. Když je vše měkké, vše vyndáme a pokrájíme na kostičky.
Do vroucího vývaru nalijeme zavářku (velkou syrovou bramboru nastrouhanou najemno a rozkvedlanou s jedním vejcem + sůl) a necháme chvíli zavařit. Polévku osolíme, nebo přidáme koření bez glutamanu (např. směs Vegi vegi), opepříme – dle chuti. Můžeme přidat i bio bujón. Stáhneme z ohně, do vývaru vrátíme nakrájené maso a zeleninu a přidáme posekanou pažitku, petrželku nebo cibulovou nať.
Zavářky různě střídám – např. krupicové nočky, vaječné nudle, celestýnské nudle, játrové knedlíčky


Avatar uživatele
Bronzový

Drap to píše dobře.Chtěl bych jen dodat,že ta doba varu,resp.táhnutí je opravdu oněch 4-5 hodin.Takže pro domácnost moc nepoužitelné.
Další drobností je,že dnes se hovězí kosti na polévku téměř nekoupí a použít hovězí maso jen na polévku je trochu drahé.I když,záleží na kuchaři.Ale stejným způsobem můžeme vařit i jiného masa - vepřové,kuřecí, slepice, králík, a pod. Zásadou je - když chci silnou polévku a maso jen do ní posekat,dáme to do studené vody. Když chci vývar trochu ošizený,ale hlavně vařené maso,dáme to do horké vody.Póry masa se zatáhnou a zůstane přiměřeně šťavnaté.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 840
Zlatý annas 757
Zlatý iceT 494
Zlatý marci1 479
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 414
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.