Avatar uživatele
Stříbrný

Jsou obložené chlebíčky českou specialitou?

Mají také svou historii? Dáte jim předmost před hamburgery, pizzou atd?
A které obdobné speciality by se ještě daly cizincům doporučit?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Něco z historie chlebíčků.
http://www.ceskatelevize.cz/…

"Jednoho dne v roce 1916 dorazil do pražského lahůdkářství Jana Paukerta malíř Jan Skramlík a stěžoval si na jednohubky, které se v té době běžně podávaly k malému pohoštění. Prý jsou příliš titěrné a chtělo by to něco většího, tak na dvě tři kousnutí. Paukert mu tedy takovou „vícehubku“ připravil a s potěšením zjistil, že chutná i ostatním zákazníkům lahůdek.

Angličané ovšem tvrdí, že obložený chlebíček vynalezl roku 1733 lord Sandwich. Jako vášnivý karbaník prý nechtěl zbytečně vstávat od stolu, a tak když měl hlad, připravil mu sluha obložený chléb.

Francouzští historikové zase tvrdí, že obložený chlebíček uvedl do světa Napoleon, protože neměl čas k jídlu, a tak jedl nejraději chleby obložené masem a pokrmy již hotovými. "
-----
Možná to byli již staří Římané, kteří si na chlebíčkách pochutnávali. Ale myslím si, že u nás jsou vedle vepřo-zelo-knedlo národním pokrmem ve studené kuchyní.

Je pravda, že v 90. letech, když zanikly mléčné jídelny, chlebíčky vymizely, vystřídaly je hot-dogy, hamburgery, pizzy. Ale Češi se vrátili ke stoleté tradici, k obloženému chlebíčku, výrobci rozšířili sortiment. Dnes je možné se bavit o tom, kde mají chlebíčky nejlepší.

Osobně upřednostňuji chlebíčky před uvedenými pochutinami. Co dalšího bych doporučila? Nic mě nenapadá.

Snad nebude někdo časem z Unie tvrdit. že je to jídlo nezdravé, nehygienické...

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

Hamburgery a podobné nemusím,chlebíčky jsou česká klasika.
Nedávno jsem na doporučení kamarádky vyzkoušela pizza housky (pečivo domácí).Měly úspěch a jsou možné různé varianty

http://www.mimibazar.cz/…

Cizinci zatím nepohrdli pravou staročeskou svíčkovou,nebo kachnou pečenou na černém pivu s červeným zelím.


Avatar uživatele

Něco jsem o nich našel.Dávám jim přednost určitě před hamburgery,jelikož hamburgery nejím a pizzu baštím občas,ta je dobrá a jsou tam věci,co mi jdou do krku.
http://www.nezoufalky.cz/…
Cizincům bych doporučil živáňskou pečeni.


Avatar uživatele
Bronzový

Prý je vynalezl nějaký lahůdkář v Praze, jsou určitě českou specialitou, raději mám pizzu:-)

Doporučit knedlovepřozelo, ale oni ti cizinci na to nejsou asi stavění, pak se nemůžou hnout:-DDD


Avatar uživatele
Zlatý

Jsou...
Už jsem potkal ´pár´ cizinců, kteří naprosto nechápali, co to je...
;-)
Jo - hambáče jím jen v případě nejvyšší nouze (tedy - pokud si je neugriluju sám), pizzu zase nejlépe v Itálii - takže obložené chlebíčky před tímhle mají přednost.
Na druhou stranu - ani ony nemají nejvyšší preference - vrámci studené kuchyně mám nejradši ´obloženou mísu´ (idálně maso s masem - od špeku přes slaninu a klobásky po třeba rostbíf).
;-)

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 842
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.