Avatar uživatele
Zlatý

Tak dámy a pánové - když tu vaříme. Jak má vypadat správná česká bramborová polévka?

Vypadat asi není to správné, ale snad mi rozumíte. Hustota, vůně, co v ní musí být a co nesmí chybět a co k ní případně přikusovat.
Doplňuji:
To je hrozné mučení a ještě před spaním. Bramboračka mi tu z monitoru od všech zavoněla, až se mi zkroutil jazyk.
Nicméně - kolik kuchařek a kuchařů, tolik skvělých bramboraček. Dobrou chuť

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Musí být vařící a musí v ní přece hlavně stát lžíce!
Já trvám na směsi suchohřibů hnědých a křemeňáků, dále na velkých ječných kroupách a dávám hodně kmínu a majoránky. Ze zeleniny k mrkvi, cibuli, celeru a petrželi (které osmažím na sádle) nesmí chybět květák - jinak klasický hovězí vývar z oháňky a morkové kosti, nakonec s tmavou zásmažkou. K přikusování křupavý pivní rohlík se solí.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Avatar uživatele
Zlatý

No,já nevím jak má vypadat ani co se do ní správně dává,ale brambory uvařím s mrkví a zeleninovým bujonem,dám i houby,když mám,čerstvé nebo sušené a zavařím jíškou z hladké mouky a másla.Přidám česnek,majoránku,dochutím pepřem.Jím s chlebem i bez chleba.
Doplňuji:
A ještě jsem zapoměla dodat,že pokud bych měla bramboráky,tak je k bramborové polévce mám úplně nejraději,je jedno jestli ho budu kousat k ní,nebo ho do ní nakrájím....to je teprve bašta.


Avatar uživatele
Stříbrný

Vývar z kostí,veškerá kořenová zelenina (krájím na tenká lkolečka),někdy přidám i kapustu, brambory, houby, česnek, sůl, pepř, kmín, majoránka.
Na sádle zpěním cibulku,udělám jíšku,zaliji vývarem a přidám zeleninu.Branmbory vařím zvlášť,dodám k zelenině,nakonec dochutím urřeným česnekem a do hotové přidám nasekanou petrželovou nať. Na zakousnutí domácí chlebový bochánek,ale nemusí být.


Avatar uživatele

Vařím bramboračky na spoustu způsobů, ale nejvíc asi chutná ta, kdy nejdřív na másle osmažím nastrouhanou mrkev, petržel a celer.
Zaliju vodou, přidám na kostičky nakrájené brambory, dva rozsekané stroužky, česneku, kousek nadrobno posekané cibulky a ze zeleniny "co dům dá" (hrášek,vařené fazole, houby,brokolici aj.), osolím, přidám pár kuliček pepře a vařím, pokud brambory nezměknou. Přidám do zlatova usmaženou jíšku a dochutím troškou mletého kmínu, mletým pepřem a majoránkou. Bramboračka je vděčná polévka. Dá se opravdu uvařit ve spoustě variant a pokaždé bude výborná.


Avatar uživatele
Bronzový

Jiný kraj-jiný mrav,tedy i recept na bramboračku.U nás,v kraji chudém,byla cítit jíškou v základu,brambory-viz ona říkanka "bramborová polévka, slunce do ní svítí,když v ní nejsou brambory,je to kozí pití".No a kořenová zelenina a někdy houby,když to nebylo daleko do lesa.Česnek a majoránka.
Toť vše,jako základní recept bramboračky u nás.


Avatar uživatele
Zlatý

U nás žádný vývar- dám do hrnce kus másla a s hladkou moukou udělám jemnou jíšku ..nechám ji zezlátnout až pěkně voní pak zaliji vodou -rozmíchám metlou přidám nakrájenou zeleninu/mrkev, petržel , celer, pórek, květák,kapustu ... mám-li brokolici,cibuli na drobno a přidám nakrájené brambory, osolím , přidám hrst sušených hub /směs ta ji provoní i dodá barvu / pomalu přivedu k varu , když je vše měkké tak akorát... přidám utřený česnek a dost majoránky a petržel /čerstvou či sušenou/.Dochutím polévkovým kořením popř. pepřem.Jak kdo má rád.
K tomu si každý zakrojí voňavý krajíc chleba.
Také máme rádi k tomu kynuté lívance s povidly.
Tak dobrou chuť..


Avatar uživatele
Bronzový

A nikdo si nevzpoměl na krásný a voňavý LIBEČEK!!!

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý hanulka11 986
Zlatý Drap 841
Zlatý annas 758
Zlatý iceT 495
Zlatý marci1 481
Zlatý gecco 431
Zlatý briketka10 415
Zlatý quentos 405
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý mosoj 351

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.