Avatar uživatele
Filip84

Vaříte / pečete koleno?

Koleno, vepřové, nebo telecí, nebo jiné, to je jedno. Vaříte ho, pečete ho, dusíte ho? S kurčíčkou, nebo bez? A máte raději uzené, nebo svěží?

A co k tomu, tak jak je to u nás zvykem, tj. koleno, nakládané chilli (nebo jiná paprika), chleba, hořčice, křen? Nebo s něčím jiným?

Já vařím normálně, Schweinshaxe, Jus, Sauerkraut und Kartoffeln, oder Knödel, oder Kartoffelnknödel, oder Klöße. 😎

Koleno zarestuju tam, kde není kůže, vyndám, orestuju cibuli, mrkev a celer, podleju vodou, deglasiruju, podusím, podleju vodou, a jak vařím, vrátím koleno, přidám koření a dusím, až je měkké – trvá to. 😅

No a zelí, no: orestuju slaninu, vyndám, orestuju mrkev, pak cibuli, zkaramelisuju cukrem, podleju bílým vínem, deglasiruju, vrazím v to zelí, nové koření, vavřín a pepř a dusím – a podlévám bílým vínem, kdyby se vyrestovala voda.

No a Kartoffele, většinou.

No a jak je koleno udušené, tak ho vyndám, vyndám koření, zeleninu propasíruju, omáčku redukuju varem a legíruju máslem.

A když už se dělám s kolenem a zelím (případně i nějaký ten Knödel, nebo tak něco), tak vždycky si to prostřídám, buďto udělám Tote Oma (https://ddr-rezepte.net/tote-oma-salzkartoffeln-mit-gruetzwurst/), no a nebo orestuju Bratwurst, nebo tak něco.

Ale jinak z toho kolena jde uvařit prakticky cokoli, Eintopf, se uvaří kolena, oberou, jo, pak se orestuje zeleninový základ, zadělá zelím, zalije vývarem, přidá se koření, nějaký ten Wurst, a nakonec se do toho vrazí to obrané maso z kolen. Ale i korejské tangy, jjiggae, se dají vařit z kolena. Stejně tak se z toho dá udělat, klasicky, polévka, kroupy, Kartoffele, česnek, majorán. Samozřejmě i nějaké „mexicanos“ koleno se dá udělat, s rajčatovou omáčkou s chilli, rejže k tomu. Nebo chili con carne, z kolen, není problém.

Nebo na koleno někam chodíte? 😀😎 A dáváte si ho na talíř vcelku, nebo vykostěné?

https://ddr-rezepte.net/ber­liner-eisbein-2/

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? Mravenec, aliendrone, Savier před 337 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
aliendrone

Odpoveď byla označena jako užitečná

Ne, tak či onak si nelibuji v obírání kostí a upřednostním jídla budˇ bez kostí, nebo předem vykoštěná (než přijdou na talíř). Nwm proč, ale kosti v jídle na mě působí nepatřičně a celkově neesteticky a tak nějak „nedotaženě“.

JO, JE mi známo, že tak kost je důležitá (a třeba pořádný vývar bez ní ani náhodou neuděláš), ale na talíři prostě NE-É. Ano, sežeru to bez problémů (bo disciplinovaně sežeru prakticky VŠECHNO [výcvik od mládí, vati na to měl účinnou metodu], ale jen POKUD se mi to strčí pod rypák), ovšem nějak to „není ono“.

Kuriózní na tom je, že VŠECHNY rodinné jezinky naopak obírání masa na talíři MILUJÍ a třeba takové pečené kuře má MÁLO stehen (pokud není z Ukrajiny 😉 ), které pak rozhlodají a ještě z těch kostí vysávají morek!!! Brrrr! 😐

NN, není to v tom, že bych byl líný, raději koupím vepřovou kotletu a odpreparuji ji od kosti (z kotlety jsou řízky nejlepší!) a teprve PAK z toho usmažím řízky, ale naporcovat, obalit a osmažit to i s kostí?! KDEPAK! 😄

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Filip84 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Ametyst

Jednou za čas koupím vepřové koleno, a uvařím ho v pěkně okořeněném vývaru. Potom dám na plech, a do trouby, peču pomaloučku a dlouho doměkka. Maso jde pak od kosti samo.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Proč to už po třetí posouváš. Komu je taková informace dobrá? Pomůže tobě nebo nikomu jinému?

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Filip84

Ametyst: Vyzkoušej ho upéct v římském hrnci, což je kameninový hrnec, akorát že je uvnitř glasovaný, což bosenský hrnec není.

Jednoduché: vezmeš hrnec (jsou různě velké, do normální trouby se Ti vleze hrnec velikosti maximálně na 2 kolena) položíš do něj koleno, přidáš k němu to koření, co chceš, a podliješ vodou (nebo vínem, fondem, vývarem – pozor, všecko musí být studené!), přikryješ a vrazíš do studené trouby. A zapneš, tak na 180°C, můžeš i o něco míň, ale i víc, hlavně zpočátku můžeš tomu „osolit“, aby se to nastartovalo.

Tím, že je to v tom kameninovém hrnci, tak to, za prvé, chutná jinak, to musíš zkusit, za druhé se to nespálí, nevysušíš to maso, a za třetí to nemusíš otáčet, nebo přelévat.

Chutná to jinak a takhle vařili opravdu už staří Římané. Můžeš k tomu vrazit cibuli, i se slupkou, nebo bez, nebo rovnou celou mirepoix a – zase – bude to chutnat jinak, než když to uděláš v normálním pekáči, či upečeš v hrnci na plotně.

Avatar uživatele
aliendrone

Filip84>>> A co to zkusit v pekáči od SIMAXu? 😉 🙂

Avatar uživatele
Filip84

aliendrone: Ve skleněným pekáči to bude Sicher úplně jiný. Podle mé zkušenosti horší, ale to může být dáno chuťovými preferencemi, víš co! 😀

Avatar uživatele
Filip84

aliendrone: Tak, víš co, spoustu lidí to obírání baví, zase, jako. A určité maso prostě ten strávník / host obírat musí, napadají mne třeba žebra, to mu nemůže obrat kuchař/ka v kuchyni.

Potom velká spousta lidí to maso vykostit neumí. Jako koleno se fakt nevykosťuje, ale třeba z kuřecích stehen se dá vykostit Schnitzel (a tím pádem z hnáty jakýhokoli ptáka, že jo). Ale musíš se to naučit, to znamená buďto ti to někdo musí ukázat, no a nebo si musíš najít – třeba – video a spáchat to podle toho. A, pozor, někdo není zručný! Tak co, tak tu „hokejku“ upečeš, nebo uvaříš, vcelku, no a pak to obereš při jídle.

Jsou za tím taky trendy, to nemáš jenom – co já vím – koleno, nebo „hokejku“ z ptáka, ale třeba ryby. Dřív to bylo normální, že jsi dostal, v hospodě, na stůl rybu vcelku, i s hlavou, no a rybí příbor a pojďme. Málo kdo ví, že mohl – naprosto právem – požádat o vykostění servis, ale protože to prakticky nikdo nedělal, tak už to potom ti pinglové ani neuměli. Přitom ryba je horší, 100× horší, než nějaké koleno, nebo „hokejka“, ty drobné kosti, třeba mne to ani nebaví potom jíst.

Taky to vypadá větší. Jako jasně, můžeš vykostit hotové koleno, hotovou „hokejku“, nebo něco jinýho, a pak to nandat na ten talíř tak, že toho taky bude vypadat hromada. Ale sorry, ale koleno i s tou kostí je prostě vždycky větší. A lidi mají rádi velký jídlo, jo, dobře se to prodává. Však jo, však taky proto se u nás tak uchytila ta žebra, nebo právě koleno, protože je toho hromada. Toho masa tam není o moc víc, než když to je bez kosti, ale je toho hromada! 👌😅

Nový příspěvek