Historie úprav

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 24.květen 19:26

Vaříte / pečete koleno?

Jídlo a vaření – Vaření a recepty

Koleno, vepřové, nebo telecí, nebo jiné, to je jedno. Vaříte ho, pečete ho, dusíte ho? S kurčíčkou, nebo bez? A máte raději uzené, nebo svěží?

A co k tomu, tak jak je to u nás zvykem, tj. koleno, nakládané chilli (nebo jiná paprika), chleba, hořčice, křen? Nebo s něčím jiným?

Já vařím normálně, Schweinshaxe, Jus, Sauerkraut und Kartoffeln, oder Knödel, oder Kartoffelnknödel, oder Klöße. 😎

Koleno zarestuju tam, kde není kůže, vyndám, orestuju cibuli, mrkev a celer, podleju vodou, deglasiruju, podusím, podleju vodou, a jak vařím, vrátím koleno, přidám koření a dusím, až je měkké – trvá to. 😅

No a zelí, no: orestuju slaninu, vyndám, orestuju mrkev, pak cibuli, zkaramelisuju cukrem, podleju bílým vínem, deglasiruju, vrazím v to zelí, nové koření, vavřín a pepř a dusím – a podlévám bílým vínem, kdyby se vyrestovala voda.

No a Kartoffele, většinou.

No a jak je koleno udušené, tak ho vyndám, vyndám koření, zeleninu propasíruju, omáčku redukuju varem a legíruju máslem.

A když už se dělám s kolenem a zelím (případně i nějaký ten Knödel, nebo tak něco), tak vždycky si to prostřídám, buďto udělám Tote Oma (https://ddr-rezepte.net/tote-oma-salzkartoffeln-mit-gruetzwurst/), no a nebo orestuju Bratwurst, nebo tak něco.

Ale jinak z toho kolena jde uvařit prakticky cokoli, Eintopf, se uvaří kolena, oberou, jo, pak se orestuje zeleninový základ, zadělá zelím, zalije vývarem, přidá se koření, nějaký ten Wurst, a nakonec se do toho vrazí to obrané maso z kolen. Ale i korejské tangy, jjiggae, se dají vařit z kolena. Stejně tak se z toho dá udělat, klasicky, polévka, kroupy, Kartoffele, česnek, majorán. Samozřejmě i nějaké „mexicanos“ koleno se dá udělat, s rajčatovou omáčkou s chilli, rejže k tomu. Nebo chili con carne, z kolen, není problém.

Nebo na koleno někam chodíte? 😀😎 A dáváte si ho na talíř vcelku, nebo vykostěné?

https://ddr-rezepte.net/ber­liner-eisbein-2/

Avatar uživatele

Zeptal/a se – 25.květen 17:28

Vaříte / pečete koleno?

Jídlo a vaření – Vaření a recepty

Koleno, vepřové, nebo telecí, nebo jiné, to je jedno. Vaříte ho, pečete ho, dusíte ho? S kurčíčkou, nebo bez? A máte raději uzené, nebo svěží?

A co k tomu, tak jak je to u nás zvykem, tj. koleno, nakládané chilli (nebo jiná paprika), chleba, hořčice, křen? Nebo s něčím jiným?

Já vařím normálně, Schweinshaxe, Jus, Sauerkraut und Kartoffeln, oder Knödel, oder Kartoffelnknödel, oder Klöße. 😎

Koleno zarestuju tam, kde není kůže, vyndám, orestuju cibuli, mrkev a celer, podleju vodou, deglasiruju, podusím, podleju vodou, a jak vařím, vrátím koleno, přidám koření a dusím, až je měkké – trvá to. 😅

No a zelí, no: orestuju slaninu, vyndám, orestuju mrkev, pak cibuli, zkaramelisuju cukrem, podleju bílým vínem, deglasiruju, vrazím v to zelí, nové koření, vavřín a pepř a dusím – a podlévám bílým vínem, kdyby se vyrestovala voda.

No a Kartoffele, většinou.

No a jak je koleno udušené, tak ho vyndám, vyndám koření, zeleninu propasíruju, omáčku redukuju varem a legíruju máslem.

A když už se dělám s kolenem a zelím (případně i nějaký ten Knödel, nebo tak něco), tak vždycky si to prostřídám, buďto udělám Tote Oma (https://ddr-rezepte.net/tote-oma-salzkartoffeln-mit-gruetzwurst/), no a nebo orestuju Bratwurst, nebo tak něco.

Ale jinak z toho kolena jde uvařit prakticky cokoli, Eintopf, se uvaří kolena, oberou, jo, pak se orestuje zeleninový základ, zadělá zelím, zalije vývarem, přidá se koření, nějaký ten Wurst, a nakonec se do toho vrazí to obrané maso z kolen. Ale i korejské tangy, jjiggae, se dají vařit z kolena. Stejně tak se z toho dá udělat, klasicky, polévka, kroupy, Kartoffele, česnek, majorán. Samozřejmě i nějaké „mexicanos“ koleno se dá udělat, s rajčatovou omáčkou s chilli, rejže k tomu. Nebo chili con carne, z kolen, není problém.

Nebo na koleno někam chodíte? 😀😎 A dáváte si ho na talíř vcelku, nebo vykostěné?

https://ddr-rezepte.net/ber­liner-eisbein-2/