Avatar uživatele
Registrovaný

Udírna masa

Jak udit maso v domácí udírně, jak ho naložit, čím topit?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Bronzový

Když se u nás udívávalo, maso se muselo dobře naložit - tzn. nasolit v rychlosoli (např. Praganda) na cca dva až tři týdny. Udilo se něčím mezi studeným a teplým kouřem, žádný extrém. Topilo se tvrdým dřevem - dub, buk. Přisypávaly se vlhké piliny, aby bylo dost kouře. Na vůni se také přidávalo švestkové (nebo třešňové) dřevo. Uzení trvalo cca 24 hodin, záleží na tom, co se udilo (malý kousek masa je za pár hodin, celá kýta až několik dní).

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Pokročilý

Maso o váze zhruba 1,70 až 2,0kg obalíme v kuchyňské soli a necháme dva dny v chladu. Třetí den toto zalijeme převařenou,studenou vodou a necháme vchladu dalších sedm dní. Udírnu vytopíme asi na 90°C, vložíme maso a udíme asi 10-12 hodin. Topíme ovocným dřevem(meruňka,švestka)kůra musí být odstraněna. Teplotu udržujeme kolem 90°C. Udírnu máme postavenou na uzení teplým kouřem.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý Drap 1004
Zlatý hanulka11 986
Zlatý annas 881
Zlatý marci1 565
Zlatý iceT 521
Zlatý gecco 490
Zlatý briketka10 469
Zlatý quentos 434
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý Kepler 373

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.