Avatar uživatele
Savier

Proč nás pálí zadek když sníme pálivé jídlo?

Pálivé jídlo nás pálí jen v puse a při velké potřebě. Proč?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Filip84 před 360 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
elkon

Protože v konečníku je jemná citlivá pokožka.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Filip84

Mne pálila prdel tak naposledy před 5–6 lety, bych to odhadl, jako, a to většina jídel, co navařím, je – prý – tak ostrá, že jsou nepoživatelné. 🤷‍♀️

Je to věc zvyku. Ono pokud si člověk, kterého „pálí“ zelené jalapeño, nebo cayenne, tak nemůže jíst jídlo, ve kterém je habanero – „to dá rozum, že když strejda nemůže chodit, že nemůže dělat jelena“. Může, ale bude červený jak rak a bude ho pálit prdel. 👌🤷‍♀️😅

Pak záleží na zpracování chilli. No tak pokud s nimi zacházíš, jako s paprikou, tj. odstraníš jim semínka, tak velkou část ostrosti odstraníš. Obecně vzato čerstvé chilli je méně ostré, než sušené nebo nakládané, respektive není, ostré je stejně, ale sušené chilli je víc aromatické, no a potom záleží, jestli ho nasušíš i s tím semenem, nebo bez semena. Můžeš chilli taky „oloupat“, prostě mu seříznout slupku, a pak je ještě míň ostré. No a taky u sušeného chilli se hůř dávkuje, přeci jenom se to tím odstraněním vody srazí.

Musíš začít postupně, ne že si koupíš u Vieta korejské instantní nudle, které – vlastně – nemají moc žádnou chuť, zato je v nich to siamské chilli, sušené, že, a tam je to laciný, jak v Mexiku paprika, tak je tam toho kotel. No to se pak nemůžeš divit, že Tě pálí prdel! 🙄🤪

Ne, musíš začít jalapeño, přejít na směs se serrano, no a až budeš vnímat jako sladké chilli tabasco (bavíme se o odrudách paprik a chilli, ne o kreolské omáčce z Louisiany, ano?), tak pak můžeš přejít na cayenne, ne, že hned navalíš do jídla dva pytle habanero i se semenem! 🤦‍♀️

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
kajak98

Protože pálivá jídla obsahuji alkaloid Kapsaicin, který dráždí nervová zakončení na nichž jsou kapsaicinové receptory přirozeně přítomny (ústa, sliznice, kůže) a po průchodu trávicím traktem může tedy logicky dráždit i konečník. Jednou jsem se „předávkoval“ tak, že mě pálila i močové trubice při močení 😁

Avatar uživatele
Filip84

kajak: Když už Tě pálilo i chcaní, tak to už je na pováženou, dosti nebezpečné a nejde jenom o tem šlak, pozor na to!

Avatar uživatele
Filip84

Horká nemoc už není, víš?
Ale jsou jiný nemoci. Třeba šlak!

Taky Tě může z ostrýho jídla jebnout, zvlášť ty vypasence s hypertensí může z ostrýho jídla jebnout. Oni na to nejsou zvyklí, no a to je potom raz – dva! 😅

Nový příspěvek