Avatar uživatele
Bronzový

Proč mléko při vaření zpění a "uteče"?

Uzamčená otázka – ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce.

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Mléko obsahuje tuk a ten se při ohřívání dostane nahoru a vytvoří jakousi "pokličku" pod kterou se varem shromáždí pára a její tlak tuto "pokličku" vyrazí vzhůru a mléko "utíká". :-)))

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Zlatý

Před vařením mléka potřete stěny kastrolu máslem,mléko neuteče,nebo použijte hrnec s dvojitým dnem.


Avatar uživatele
Zlatý

Při varu mléka se sráží bílkoviny a tvoří škraloup z bílkovin typu laktoalbumin a laktoglobulin.
Tento škraloup nedovolí unikat vodním parám které vznikají při varu v celém objemu nádoby. Ty zvedají již zmíněný škraloup až mléko přeteče a zaroveň s ním odteče i ten škraloup. Pak již var probíhá naprosto stejně jako u jiných kapalin.
Tuk na to nemá žádný vliv.


Avatar uživatele
Stříbrný

Při varu se srazí část mléčné bilkoviny v poličku která drží pod sebou vodní páru.Škraloupek a tuk.


Avatar uživatele
Pokročilý

Pravdu má mosoj. Podstata je ve srážení bílkovin důsledkem tepla.


Avatar uživatele
Zlatý

Je mu horko a hrnec je ještě navíc malý.
Zkuste vařit na méně nebo jen těsně k bodu varu ve větším hrnci a bude spokojeno.

 

Diskuze k otázce

 

U otázky nebylo diskutováno.

 

Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Jídlo a vaření

Zlatý Drap 1008
Zlatý hanulka11 986
Zlatý annas 881
Zlatý marci1 565
Zlatý iceT 521
Zlatý gecco 490
Zlatý briketka10 469
Zlatý quentos 435
Stříbrný elektrikář 395
Zlatý Kepler 379

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.