Avatar uživatele
Pokročilý

Máte nějakou zkušenost s brousky nožů?

Super odpovědi. Ještě někdo se přidá?

Nejlepší odpověď

Avatar uživatele
Zlatý

Už tradičně velmi záleží na kvalitě nožů i brusného nářadí. Dobré kuchyňské nože většinou přetáhnu jen na vysoce kvalitní ocílce. Občas použiji kamenný nebo diamantový brousek. Vždy se jedná o trpělivou a jemnou ruční práci.

 

Další odpovědi:

Avatar uživatele
Stříbrný

Ano > https://www.youtube.com/… Na své nože pouížvám vodní brousek 1000/3000 https://brusnekameny.cz/… + kožený pásek, na nože ostatních napřed kolečko do vrtačky https://modelypocitace.eu/… k vytvoření základní fazóny (abych se neubrousil xmrti - ségry např. dokáží udělat z perfektně nabroušeného nože doslova kopyto během měsíce)! :)

BTW - OCÍLKA neslouží k BROUŠENÍ nožů, nýbrž k DOOSTŘOVÁNÍ již NABROUŠENÝCH nožů!! Typicky - i když krájíš rajčata na dřevěném prkénku, tak po určité době se vymazlené ostří potřebuje "obtáhnout" přes ocílku. Čím tvrdší krájený materiál, tím častěji je třeba ocílku používat (obtahovat přes ní nůž) k udržení jeho ideální ostrosti.

Ale BACHA!!! Má to své "úskalí"! Ty si pracně nabrousíš a udržuješ nože ostré, pak přijde ženská a klidně během JEDINÉHO vaření z nich udělá "oddělovače sýrů"! Typicky moje starší starší než aby si vzala sekáček na maso, tak si vezme paličku na maso a jako kladivem jí mlátí do nože jen proto, že s ním nemůže "uříznout" kost!!! A můžeš se činit ZNOVA!! A kdyby jen to!

To si takhle ke mně ségra přivede na pomoc kamarádku, jako že mi uklohní "ňamiky papiky". Kamarádka není zvyklá na ostré nože, pochopitelně se do sebe důkladně zařízne při krájení cibule, ale neumětelské kopyto dle sestry NENÍ její kamarádka, nýbrž JÁ mám idiotsky ostré nože! Tudíž jdi na to "s rozumem", abys pak nelitoval! ;) :D :D


Avatar uživatele
Bronzový

Avatar uživatele
Zlatý

Ano mám. Mám několik poměrně velkých brousků různé zrnitosti a používám je podle potřeby. Brousím dost často, nejen sobě.


Avatar uživatele
Zlatý

První nabroušení provádím protahovacím brouskem, něco jako tohle: https://www.biano.cz/…
Je to otázka několika vteřin, pokud chci mít super ostří, dodělám to jemným kamenem ("karborundum brousek"). Mám i ocílku, ale ta je na nic. Asi není dost kvalitní.


Avatar uživatele
Stříbrný

Jo. Brousím na brousku na kosy (carborundum - i když nějaká novější varianta)
Je fakt že u hodně zničeného nože to chvíli trvá. Udržovaný nůž má rajčatořeznou kvalitu během pár sekund)


Avatar uživatele
Pokročilý

Ztráta času,lepší si koupit keramickej nůž a pár let na to nemusíš šáhnout. Ocel patří do středověku.


Avatar uživatele
Stříbrný

Až budu velký, tak si koupím tohle (viz Zdroj.:.) Je to celkem levné, má to výměnné kameny s různým zrnem a hlavně se dá lehce nastavit, jaký má mít výsledné ostří úhel. A budu muset být velký hodně rychle, protože všechny nože doma jsou tupé jak p**el.

Otec, starý soustružník a nástrojař, uměl nabrousit naše nože na nevhodné brusce ve sklepě, to já ale neumím. Nemám grif a bruska je rychloběžná a nedá se brousit namokro. Tak musím koupit tuhletu vychytávku.

Zdroj: http://www.aliexpress.com/item /Knife-Sharpener-Ruixin-Pro-II I-All-Iron-Steel-Professional- Chef-Knife-Sharpener-Kitchen-S harpening-System-Fix/328170859 78.html?spm=2114.search0104.3. 203.6aa64234UMBsWg&ws_ab_test= searchweb0_0,searchweb201602_1 _10065_10068_319_317_10696_100 84_453_454_10083_10618_431_103 04_10307_10820_10821_537_10302 _536_10059_10884_10887_100031_ 321_322_10103,searchweb201603_ 51,ppcSwitch_0&algo_expid=087c 18f4-f082-479d-81a9-e1621f9725 2f-26&algo_pvid=087c18f4-f082- 479d-81a9-e1621f97252f&transAb Test=ae803_4

 

Diskuze k otázce

Avatar uživatele
Stříbrný

Dochy

Eduart: Možná. Pokud jseš v kuchyni sám. Občas to někdo hodí mezi ostatní nádobíčko, občas se s tím někdo pokusí krájet kosti, poločas rozpadu keramického nože je u nás asi tak půl roku. Ocelovej jsem schopen si nabrousit sám, ale zuby na keramickým neopravím. A když píšu zuby, myslím tím opravdu zuby, ne ztupené ostří, ne zoubky ;-)

Avatar uživatele
Stříbrný

aliendrone

Souhlasím. U mne je nejčastější "poruchou" keramického nože také odšťípnutí/rozpůlení - obvykle v důsledku pádu z linky apod. Kvalitní ocel znovu nabrousím, s keramikou se můžu jít akorát vyfotit. A to v tom nemusí mít prsty ani moje starší starší setra, ta zlikviduje i keramiku natotata! ;) :D :D

Avatar uživatele
Bronzový

Edison

Kromě dobrých brousků to chce taky o broušení něco nastudovat. Pro různé účely brousit jiná ostří. Jak píše Aliendrone, ocílka super věc, ale není to tak jednoduché. Jsou kvalitní a špatné. Musí se to s ní taky umět a taky o tom něco vědět.

 

Zajímavé otázky v kategorii Volný čas a hobby

Přihlásit se

Položte otázku, odpovězte, zapojte se, …

začněte zde

Reklama

Kvalitní odpovědi v: Volný čas a hobby

Zlatý Drap 1156
Zlatý annas 1043
Zlatý quentos 909
Zlatý mosoj 586
Zlatý led 557
Zlatý hanulka11 556
Zlatý marci1 548
Zlatý gecco 433
Zlatý iceT 393
Zlatý Kepler 369

Zobrazit celkový žebříček

Facebook

 

Váš požadavek se vyřizuje, počkejte prosím.