Avatar uživatele
Alesh

Kolik cukru je ve fernetu?

Zkoušel jsem to dohledat na netu a nalezl jsem konkrétní hodnotu pouze v tomto referátu http://studen­tka.sms.cz/re­ferat/fernet-stock , kde se píše: „Je výjimečný rovněž tím, že na rozdíl od jiných bylinných lihovin obsahuje velmi málo cukru, jen kolem 15 gramů na
litr.“ Je to pravda?

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, marci1 před 1903 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Asi to tak je, přesná receptura je známa jen nemnoha lidem. Kdyby měl fernet více cukru, nebyl by tak výjímečně hořký, ale spíše podobný Becherovce.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Našla jsme, že Fernet Stock neobsahuje žádné sacharidy. ve 100 ml.
Možná jsou v hlediska kalorii zanedbatelné, takže se neuvádí. Netuším.

http://www.ka­loricke-tabulky.cz/ka­loricke-tabulky-potravin?show_ca­tegory=19

Zde rovněž uvedené, že jeden panák neobsahuje sacharidy.
https://www.ka­loricketabulky­.cz/fernet-stock

--
Ale jinde se uvádí nízký podíl cukru, tedy jak jste zmínil,150 g na litr.

„Právě obsah bylin a velmi nízký podíl cukru způsobují, že fernet má blahodárné zdravotní účinky a považuje se, stejně jako některé jiné lihoviny, za lék. “

http://e-nasoska.sweb.cz/o­lihen/olihen07­.htm

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
PetrBr

Jde to jednoduše spočítat.

1g ethanolu obsahuje 7 kcal. Procenta alkoholu se většinou uvádí v objemu, ne hmotnosti. Hustota ethanolu 0,785 kg/m³. 7*0, 785 = 5,495 kcal / ml ethanolu.

1g cukru má 4kcal.

Fernet 38%:
214kcal / 100ml
38*5,495 = 208,8 kcal alkoholu / 100ml

Takže nejspíše kolem 0g cukru.

Becherovka 38%:
248kcal / 100ml
38*5,495 = 208,8 kcal alkohol / 100ml
39,2kcal / 4kcal = 9,8g cukru ve 100ml nápoje.

Upravil/a: PetrBr

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
orestez

Nedávají do Fernetu karamel? Čím by to obarvili?

před 1903 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

Dávají, ale otázkou je, kolik z toho karamelu (kuleru) je cukr, protože karamel vzniká tepelnou degradací sacharózy. Karamel, když ho ochutnáš a teď nemyslím karamelové bonbony ale na plotně pálený karamel, tak on ani není moc sladký (v porovnání s prvotní surovinou). Kuler je jen název pro ve vodě rozpuštěný karamel a naředěný na cca konzistenci medu.

před 1901 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek