Základem dobré hovězí polévky je kvalitní vývar. Pokud chci opravdu kvalitní vývar tak dám maso a hovězí kosti do hrnce zaliji studenou nebo vlažnou vodou a ne příliš rychle přivedu k varu. Neni dobré když varu dosáhnu velmi brzy a nechám silně vřít. Vývar by měl vřít pozvolna a poměrně dlouhou dobu. Asi tak po hodině až 1,5 hodiny přidám do vývaru všechnu kořenovou zeleninu /cerel, mrkev, petržel, / cibuly, česnek popřípadě ještě pórek. Všechnu zeleninu nechávám v celku, nebo překrojím jen na poloviny. V této době přidám i koření celý pepř a celé nové koření. Od každého několik kuliček. V této době i trošku osolím, alůe ne moc. Dosolit potom můžeme kdykoli po dokončení. Při mírném varu vaříme dál /kuchaří říkají že se musí táhnout/ pozvolna cca 1 -1,5hod. Během vaření postupně odebíráme šum, který se nám z masa a kostí uvolňuje. Potom vyndáme maso, zeleninu a vývar scedíme. Takto připravený vývar můžeme použít jako polévku i pro vaření dalších pokrmů. Můžeme použít různé zavářky, knedlíčky , noky , těstoviny nebo třeba krutony. Vářívám si vývaru většinou více, zamražený nebo i zavařený vydrží dlouho a je vždy při ruce.
0 Nominace Nahlásit |
Dáme vařit kousek hovězího s celou petrželí, dvěmi mrkvemi a kouskem celeru. Když je vše měkké, vše vyndáme a pokrájíme na kostičky.
Do vroucího vývaru nalijeme zavářku (velkou syrovou bramboru nastrouhanou najemno a rozkvedlanou s jedním vejcem + sůl) a necháme chvíli zavařit. Polévku osolíme, nebo přidáme koření bez glutamanu (např. směs Vegi vegi), opepříme – dle chuti. Můžeme přidat i bio bujón. Stáhneme z ohně, do vývaru vrátíme nakrájené maso a zeleninu a přidáme posekanou pažitku, petrželku nebo cibulovou nať.
Zavářky různě střídám – např. krupicové nočky, vaječné nudle, celestýnské nudle, játrové knedlíčky
3Kdo udělil odpovědi palec? gnr54, elektrikář, hanny 2
před 4092 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Drap to píše dobře.Chtěl bych jen dodat,že ta doba varu,resp.táhnutí je opravdu oněch 4-5 hodin.Takže pro domácnost moc nepoužitelné.
Další drobností je,že dnes se hovězí kosti na polévku téměř nekoupí a použít hovězí maso jen na polévku je trochu drahé.I když,záleží na kuchaři.Ale stejným způsobem můžeme vařit i jiného masa - vepřové,kuřecí, slepice, králík, a pod. Zásadou je - když chci silnou polévku a maso jen do ní posekat,dáme to do studené vody. Když chci vývar trochu ošizený,ale hlavně vařené maso,dáme to do horké vody.Póry masa se zatáhnou a zůstane přiměřeně šťavnaté.
2Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář, hanny 2
před 4089 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1546 | |
annas | 1340 | |
Kepler | 1090 | |
hanulka11 | 985 | |
marci1 | 865 | |
iceT | 611 | |
quentos | 535 | |
zjentek | 504 | |
da ny | 497 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |