Avatar uživatele
kocickaaa

jak poznat kvalitní alkohol? popř. po jakém množství metylalkoholu je možné si poškodit zrak?

Doplňuji:
spíše mě zajímá v obchodě. Například jestli božkov je kvalitnější nebo mám rozpálit zakoupený alkohol na plameni?:D Nemyslím domácí pálený 🙂 A kolik jsou ty cm v ml?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4342 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Třeba do skotských se přidává metylalkohol úmyslně v určitém procentu pro zjemnění chuti.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Metylalkohol by se mohl dostat pravděpodobněji koupit za „levné“ peníze od pokoutních prodejců. Také by se s ním dalo setkat spíše z nelegální domácí pálenice. Je ovšem otázka, zda v této nelegální pálenici by si případný zájemce o získání alkoholu nedal na případné riziko daleko větší pozor.
U nápojů v obchodě se pozná jeho kvalita podle obsahu alkoholu, což jsou uvedené stupně na etiketě.
V obchodě asi dělat „ohýnek“ nebudeš.
Doporučuji obrátit se na net a na Wikipedii a přečíst si informace o metylalkoholu tam. Určitě Tě uklidní a zbavíš se starostí o svůj zrak.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dvdk

Myslím, že se to dělá podle barvy plamene. A s tím zrakem to závisí jak u koho.
Do 4cm3 –10cm3 oslepnutí. Od 4cm3–10cm3 SMRT.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
arygnoc

robiť pokusy s alkoholom by som nedoporučoval (či už sa jedná o etylalkohol alebo metylalkohol).
Pri istej dávka sú totiž OBA smrteľne jedovaté, o iných následkoch (trvalých) pri chronickom užívaní (ale i neprimeranom jednorázovo) ani nehovorím.
Pokiaľ kupovať alkoholické nápoje, nie „pod rukou“, rozhodne nie na kadejakých „jarmokoch“, vždy zavreté a s kolkom (čo i tak nie vždy nie je zárukou „pravosti“ a „neškodnosti“ [zlaté vietnamské ručičky]).

Radiť ťažko.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Záleží na tom co myslíš pod pojmem kvalitní alkohol !!
Většinou je to o jemnosti a chuti , tedy přítomnosti látek které jsou příčinou charakteristického buketu toho kterého alkoholu.

Ono totiž záleží na typu alkoholu, způsobu výroby a hlavně surovinách.
Zjednodušovat složení alkoholu jenom na etanol je zcela nedostačující.
Obecně zde popsat složení nějakého typu alkoholu se vymyká možnostem a účelu tohoto serveru. Etylalkohol bez metylalkoholu a těch ostatních látek chutná asi jenom mužikům v sibiřské tajze!

Jenom uvádím že při alkoholovém kvašení nevzniká jenom etylalkohol, ale podle druhu suroviny ke kvašení i metylalkohol , benzylalkohol, benzaldehyd, kyselina mravenčí, etylestery kyseliny propionové a kyseliny máselné a řada aromatických a chuťových látek, vytvářející pro každý nápoj charakteristický buket !! Uplatňuje se vliv kvasinek a plísní. Jako vedlejší produkt alkoholového kvašení dále vznikají vyšší alkoholy, estery a fural, které při destilaci částečně přecházejí do destilátu.
Zcela pravidelnou složkou destilátu z peckovitého ovoce, jablečných a hruškových kvasů je methylalkohol. Destiláty z peckovitého ovoce obsahují 0,4– 2,4 % metylalkoholu z jablečných a hruškových kvasů až 2 % a z matolinovice až 4,5 %. Všechny tyto látky vznikají při lihovém kvašení, jsou legální složkou, neodstraňují se a normálně se pijí !!

Jenom podotýkám že jako antidotum ( protijed) na metylalkohol je etylalkohol !!
Což vlastně každý destilát obsahuje.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
venkovan

Normální je alkohol používat v malých dávkách a občas. Pokud jde o ženu, tak dvakrát opatrněnjí. Tak co řešit. Pokud chci kvalitní alkohol, koupím si od kvalitních výrobců, kteří mají svoji výrobní tradici a hrdost. A ještě k tomu v kvalitním obchodě.
Na měření alkoholu se jinak nechá sehnat měřící zařízení.
Božkov je tak pro zedníky a nebo do těsta. Otázka zněla kvalitní alkohol – tak proč je uveden božkov.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kalousek

Kvalitní alkohol vyrábějí pouze certifikované firmy. Jakékoliv domácí analýzy nejsou věrohodné. Je nutno rozlišovat chuťové vlastnosti a zdravotní nezávadnost. Vše závisí na destilačním postupu, zrání a další technologii výroby. Metylalkohol je zvlášť nebezpečný jed a smrtelné množství je 6 až 10 g (7 až 13 ml), podle hmotnosti člověka. Dříve se používal jako antidotum etylalkohol, ale bezprostředně po požití metylalkoholu. Nyní se již nepoužívá.
Doplňuji:
Podvodní prodejci prodávají výrobky ze syntetického etylalkoholu, což je nepřípustné. Ten se používá pouze pro průmyslovou výrobu. Použitelný je pouze potravinářský vyráběný alkoholovým kvašením (ovoce s obsahem fruktozy, nebo brambor – škrob se enzymaticky štěpí na cukry, a dalších surovin rostlinného původu)

Upravil/a: Kalousek

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek