Více se dovíte v odkazu
"Když si někdo ve vyšším věku hůře vybavuje výrazy, které chtěl použít, neznamená to, že hloupne, že se jeho myšlení zpomaluje, že to signalizuje zdravotní problémy. Velké množství informací a zkušeností způsobuje, že začínají hůře hledat slova, která jim připadají nejsprávnější, nejvýstižnější. Musí proto déle přemýšlet.
Ale to nesouvisí se zhoršováním funkcí mozku," tvrdí v jedné ze svých prací“ profesorka Lorraine Tylerová"
https://www.i60.cz/…
-----
A. Stane se vám občas, že něco chcete říct, víte přesně co, jenže v tom okamžiku si nejste schopni to správné slovo vybavit?
----
B. Je proto dobré si uvědomovat, že
1. „každý, kdo se přestane učit, je starý, ať je mu dvacet nebo osmdesát. Každý, kdo se stále učí, zůstává mladý. — Henry Ford
https://citaty.net/…
-----
2. "si vůbec nevzpomínám, že bych zapomínal". – autor neuvedený
https://www.fi.muni.cz/…
-----
3."je skutečně mnoho lidí, kteří pouze čtou, aby nemuseli myslet. Zapomínám většinou to, co jsem četl, stejně jako to, co jsem jedl, ale vím tolik: obojí přispívá k udržení mého těla a mého ducha." - Lichtenberg
http://algernon.webzdarma.cz/…
---
Obrázek
https://cdn.pixabay.com/…
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 10Pro koho je otázka zajímavá? led, vagra, Drap, orestez, paul1, zjentek, Kepler, independent, Complex, Domaldo před 766 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Radšej si premyslieť a hovoriť pomaly, než tárať rýchlo.
„každý, kdo se přestane učit, je starý, ať je mu dvacet nebo osmdesát. Každý, kdo se stále učí, zůstává mladý. — Henry Ford... Mala som šťastie, že moja vyše polstoročná "pracovná kariera" bolo neustále učenie. Jednoducho som nemala čas mentálne zostárnuť.
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?annas Nahlásit |
Stává se mi to docela často, ale na druhé straně coby starý sklerotik jsem šťastný člověk, protože mám všechno na co si jenom vzpomenu.
0 Nominace Nahlásit |
Ano, že si momentálně nemůžu vzpomenout na nějaký výraz nebo jméno, se mi v posledních letech stává čím dál častěji. Ani bych neřekl, že je to přemírou informací, i když to tak u někoho může být. Rozhodně svůj mozek netrénuju, ba se ani nenutím moc přemýšlet a dávám mu spíš odpočinek. Beru to jako přirozený proces stárnutí, mozkové buňky odumírají a neobnovují se, synapse se ztrácejí. Moc se mi líbí neznámý autor, jen bych ho trošku parafrázoval: vůbec si nevzpomínám..., sakra, jak jsem to jsem to vlastně chtěl...no, nic. Příště.
0 Nominace Nahlásit |
Ano, okolí vás sleduje a hledá chyby. Ve všem v chování, oblečení, ve vyjadřování a když nemůžete najít nějaký vhodný výraz, tak jste pomalejší, nemyslí vám to a pod. Měl jsem třeba telefonický hovor v angličtině, hodinu jsme si něco vysvětlovali, ale bylo mi vytýkáno , že dělám intonační chyby a pod. ale přitom jsme se domluvili.
Nebo někteří lidé používají při rozhovoru určitá slova - pravda, také a podobně a také je nedsuzuju, že jim to nemyslí.
0 Nominace Nahlásit |
A/ bohužel je to občas tak
B1. Ano, plně souhlasím. Problém je jen v tom, že vše co bych se chtěl ještě naučit už nestihnu.
2/ A proč ne. Díky tomu že zapomínám objevuji u stejné věci stále něco nového a nepřetává mně to bavit.
3/ Bohužel už čtu o hodně méně než dříve. Většinou už jen hlavně odborné knihy. A kupodivu, vše nezapomenu.
0 Nominace Nahlásit |
Stává se to i mně. Vzhledem k mému věku je to možná i normální, ale snažím se mozek procvičovat. Procvičuji i tělo (prokrvení těla zlepšuje i činnost mozku). Mozek je třeba denně
zatěžovat - procvičovat, aby "nezakrněl". Nové neurony vznikají v šedé kůře mozkové. Vznikají
v hippokampu, tedy ve struktuře zapojené do učení a pamatování. Bylo ale dokázané, že tyto nové buňky je nutné zapojit do procesu výučby, jinak dojde k jejich zániku. Je ale nutné se učit pokud možno něčemu úplně novému, tehdy se vytváří nová spojení v mozku (tzv. synapsie).
Výborné je učit se cizí jazyk, tu je podnětem každé nové slovo. Na procvičení mozku je také
výborné žonglování, např. se třemi míčky.
11.3. doplňuji: Žonglování rozvíjí spolupráci pravé a levé hemisféry mozku a přispívá k růstu šedé
kůry mozkové
Upravil/a: paul1
0 Nominace Nahlásit |
Ann, to mozek si na sebe musí myslet sám, s tím buhužel nehneme. U nás se říká, že vajco nemá učit slepicu. něco na tom možná je, i když... Je sice pěkné, že na něj (na ten mozek) BUDU MYSLET, určitě je to gesto, ale s tímhle mu IMHO moc nepomůžu, bohužel.
0 Nominace Nahlásit |
:-))) Když je člověk sklerotik, může číst stále jednu knížku dokola a vždycky je překvapený, jak to dopadlo. To samé s filmem.:-)
Když člověk žije v cizině, spousta slov se mu vypaří, nepotřeboval je celé desítky let. Potřeboval uspět v jazyce té země, kde žil. Tohle Češi ne vždycky chápou a považují špatnou češtinu za pózu: omyl. Ať si to zkusí.
Souhlas s Ametyst. Znám někoho v letech, kdo prožil více než polovinu života různě po světě a teprve zbytek ZDE. Ranou pod pás a obrovským negativním zásahem do důstojnosti člověka z příkladu je chování jemu vlastní společnosti, jíž je občanem, která jej nyní hodnotí jako podivína a zjevného pitomce.
Zjentek: To je hnusné. Chudák, kdo se vrátí ze světa, myslí si, že se vrací domů, ale zatím do nepřátelského prostředí, které nejen že nepomáhá, ale ještě závidí, ani neví, proč.
Drap | 2777 | |
annas | 1885 | |
marci1 | 1823 | |
mosoj | 1745 | |
Kepler | 1715 | |
hanulka11 | 1028 | |
zjentek | 885 | |
quentos | 875 | |
da ny | 866 | |
gecco | 846 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |