Doplňuji:
Nejde mi o dlouhodobé uchovávání, řekněme tak na pár týdnů, než se zásoba vypije.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? hanjimka před 4014 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Uchování jablečného moštu bez sterilace
Donedávna jsme jsme doma dělali mošt poměrně ve velkém, pro Vaši představu několik 20 l demižonů. Především je nutné vyřadit vše nahnilé a dobře vyprat. Šťávu necháme ustát do druhého dne v chladnu a temnu. Druhý den stočíme hadičkou, ke které přivážeme proutek tak, aby nenasávala kal ze dna nádoby (nádoba nesmí být železná ani pozinkovaná - nejlépe sklo, nebo kamenina). Na 10 litrů šťávy dáme 4 gr Petolu v prášku a rovnou kávovou lžičku kyseliny citronové (krásně vyčeří). Obojí snadno rozpustíme v 0,5 litru teplého moštu nebo 1 dcl destilátu a vlijeme do nádoby a promícháme, míchání několikrát opakujeme . Necháme ustát v chladnu a temnu. Pak záleží na Vás v čem chcete skladovat. Buď budete stáčet do čistých a suchých lahví, tj. naplnit po okraj, setřít pěnu, dobře utěsnit, korek nebo uzávěr poprášit Petolem , je dobré zavoskovat ponořením do roztaveného parafinu 0,5-1 cm pod okraj uzávěru. Je možné skladovat i v demižonu naplněném až po hrdlo. Místo Petolu lze použít kyselinu sorbovou (8 gr na 10 l), vše ostatní je stejné. V tomto případě pozor, v návodu píší vařit - to je nesmysl, pouze v teplém rozpustit. Celá várka se musí zpracovat najednou a hlavně nikdy nepřidávat cukr. Takto je možné skladovat rok i déle, aniž by mošt utrpěl na kvalitě nebo na chuti.
(Net)
0 Nominace Nahlásit |
osobně to dělám tak že vyčistěný mošt dám do PET flašek a do mrazáku.Ale to chce větší mrazák nebo je to jen na pár flašek,ale na štědrý den pijeme čerstvý mošt.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1565 | |
annas | 1344 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 985 | |
marci1 | 875 | |
iceT | 612 | |
quentos | 535 | |
da ny | 508 | |
zjentek | 508 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |