Avatar uživatele
baghira

Jak konzervovat jablečný mošt (jinak než tepelnou sterilizací)?

Doplňuji:
Nejde mi o dlouhodobé uchovávání, řekněme tak na pár týdnů, než se zásoba vypije.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? hanjimka před 3353 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
fcoop

Uchování jablečného moštu bez sterilace

Donedávna jsme jsme doma dělali mošt poměrně ve velkém, pro Vaši představu několik 20 l demižonů. Především je nutné vyřadit vše nahnilé a dobře vyprat. Šťávu necháme ustát do druhého dne v chladnu a temnu. Druhý den stočíme hadičkou, ke které přivážeme proutek tak, aby nenasávala kal ze dna nádoby (nádoba nesmí být železná ani pozinkovaná - nejlépe sklo, nebo kamenina). Na 10 litrů šťávy dáme 4 gr Petolu v prášku a rovnou kávovou lžičku kyseliny citronové (krásně vyčeří). Obojí snadno rozpustíme v 0,5 litru teplého moštu nebo 1 dcl destilátu a vlijeme do nádoby a promícháme, míchání několikrát opakujeme . Necháme ustát v chladnu a temnu. Pak záleží na Vás v čem chcete skladovat. Buď budete stáčet do čistých a suchých lahví, tj. naplnit po okraj, setřít pěnu, dobře utěsnit, korek nebo uzávěr poprášit Petolem , je dobré zavoskovat ponořením do roztaveného parafinu 0,5-1 cm pod okraj uzávěru. Je možné skladovat i v demižonu naplněném až po hrdlo. Místo Petolu lze použít kyselinu sorbovou (8 gr na 10 l), vše ostatní je stejné. V tomto případě pozor, v návodu píší vařit - to je nesmysl, pouze v teplém rozpustit. Celá várka se musí zpracovat najednou a hlavně nikdy nepřidávat cukr. Takto je možné skladovat rok i déle, aniž by mošt utrpěl na kvalitě nebo na chuti.
(Net)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanjimka

osobně to dělám tak že vyčistěný mošt dám do PET flašek a do mrazáku.Ale to chce větší mrazák nebo je to jen na pár flašek,ale na štědrý den pijeme čerstvý mošt.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
GM

Dávám do PET lahví do mrazáku, letos to odhaduju na 200 litrů.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Jídlo a vaření