Avatar uživatele
Savier

Jak je možné že rajčata a banány dozrávají i po utržení?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Filip84 před 359 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Filip84

No, banány, tak jako samovolně, nedozrávají „i po utržení“, to funguje trochu jinak.

Ten banán roste v Bananalandu, a Bananalandy jsou, všecky, tuze daleko, za mořem, takže, ať se banány přepravují tak nebo tak, trvá to.

Pěstitel pan Banán v Bananalandu pěstuje banány, i s celou rodinou. „Strejček“, co kšeftuje v banánech, a tedy kupuje banány od pana Banána v Bananalandu, ví, kdy se mají ty banány utrhnout, aby když se vrazí do krabice a pustí se k nim ten dozrávací plyn, byly v Evropě žluté, tak jako plus minus.

Pan Banán, pěstitel banánů, tomu hovno rozumí, ale on tomu nemusí rozumět, protože tomu rozumí „strejček“. „Strejček“, tedy, řekne panu Banánovi, pěstiteli banánů, aby banány natrhal. Pan banán pošle „negry“ natrhat banány. „Negři“ natrhají banány, od „strejčka“ přijede auto, „negři“ naloží banány na auto, auto odveze banány ke „strejčkovi“ do haly.

V tý hale, u „strejčka“, co dělá do banánů, jsou jiní „negři“, a ti jiní „negři“ vezmou ty banány, vezmou krabici na balení banánů, vrazej do krabice na balení banánů igelit, vrazej do toho igelitu porci, úplně zelených, banánů, stáhnou ten igelit tak jako do vrchu, přiklopí víko krabice banánů, pak přijde „Jose“, „Jose“ má bombu, je to bombaman, no a obtočí ten igelit kolem hadice z bomby vedoucí a pustí do toho pytle dozrávací plyn. „Jose“ je zainstruovaný, kolik dozrávacího plynu má do tý krabice se zelenými banány pustit. Tak „Jose“ pustí, no a pak „Jose“ už má gryf, zadělá ten igelit gumičkou, přesně tak, jak to najdeš na krámě, než to někdo rozbalí.

Pak přijdou jiní „negři“ a naskládají banány na velkou hromadu.

Pak přijede „Don Pedro de Banana con una pistola“, teda „Don Pedro de Banana con una pistola“ nepřijede osobně, ale pošle auta s chauffeury, no a „negři“ naskládají ty krabice s banány na auta, a ta auta odvezou banány do skladu „Dona Pedro de Banana con una pistola“.

No a z těch velkoskladů už to lifruje „Don Pedro de Banana con una pistola“ do lodě, přesně podle objednávky, co zadal „Helmut von Kaufland“ z Hamburgu.

Banány dojedou do Hamburgu, „Helmut von Kaufland“ pošle „Světlanu s Larysou“, „Světlana s Larysou“ vyskládají banány do kamionů, přesně podle objednávky toho kterého konkrétního přeprodejce banánů řetězcům nejmenovaného nadnárodního řetězce, no a banány putují do velkoskladu – k nám, do Bačalandu, do Rakous etc. etc. etc.

Banány dorazí do velkoskladu u nás, a tam „Vasil se Sergejem“ vyskládají banány, no a podle objednávek jednotlivých řetězců lifrujou do dalších kamionů, a z těch to jede do distribučních center těch kterých konkrétních nejmenovaných nadnárodních řetězců.

No a podle plánu a / nebo objednávek jednotlivých obchodů, potom, jezdí krabice s banány do konkrétních maloprodejen.

V konkrétní maloprodejně si banány přebere zelinář a zkontroluje. Pokud jsou přezrálé, tak je reklamuje (zpravidla ale nesmí rozdělat ten pytel s dozrávacím plynem, aby bylo vidět, že už to tak přišlo). Když jsou moc zelené, tak je taky reklamuje a / nebo dá k topení a ony „dojdou“. 😅

Existují stupně zralosti banánů a uživatelsky nejpreferovanější jsou banány ve stupni zralosti 5 – 6. Pokud se banán blíží k té pětce, tak odděláš gumičku z pytle a ten pytel tak jako roztáhneš přes krabici, a ty krabice na sebe štosuješ, tak jako do pyramidy, aby se k těm banánům – prostě a jednoduše – dostal vzduch. No a naopak, když jsou zelené, nesmí se otevřít a dají se někde, kde je tepleji.

Ony banány možná jsou superpotravina, co já vím, školy mi nedali, a v Moskvě jsme byl jenom na nádraží. Ale jedna věc je superpotravina tam, někde, v tom Bananalandu, v Kostarice, nebo República de Panama, kde ty banány rostou normálně na stromech, jako u nás jabka a koupíš je tam na tržišti – jako u nás jabka, a druhá věc jsou ty banány tady.

První věc je, jak se ty banány pěstují. On banánovník je docela „kyselina“, náročný na živiny, takže drancuje půdu. A aby ty banánovníky, na těch banánových plantážích pana Banána, plodily a plodily, tak do nich jde spousta pesticidů, i do „BIO“, nedělej si illuse, jde jich tam o trochu míň, ale jdou. Takže ta – slavná a vyhlášená – superpotravina je chemický cocktail

Další věc je ten „pan Banán“ a jeho rodina. No, nezarobí si, prostě nevydělá dost, aby se pořádně nažrali, oblékli, bydleli, zaplatili doktora atp. Protože řetězce tlačí cenu dolů, no a na banánech se přiživuje ohromné monstrum banánové mafie.

Pak je ten dozrávací plyn. Teplota a další chemická sračka. Teďka ty „holky“, co to napouští, tak jsou z toho plynu nemocné.

A v konečném důsledku Ty, jako koncový spotřebitel, sice koupíš banán levně a v požadovaném stupni zralosti, to ano, ale chemickou sračku, protože jinak by se to muselo pěstovat někde tady. A to by stálo dvě stovky kilo. 👌😅

Rajčata to tak mají. Ono když koupíš keříková rajčata a všecka jsou stejně zralá, tak je Ti jasné, že to je nějaká „podlampovka“, protože normálně, na slunku Ti prostě všecka ta rajčata stejně nedozrají.

Ale – zase – uživatel chce stejnobarevný rajčata, a levně. No tak: prosím pěkně! 🤪🤷‍♀️

https://www.gou­rmetspirit.cz/ba­nan/
https://www.li­dovky.cz/relax/li­de/jako-balicka-bananu-bych-v-paname-ani-kostarice-neobstala.A170906_133­744_lide_ape

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
da ny

Fytohormon (plyn)
„.....Tento plyn se tvoří v rostlinách a způsobuje například rychlejší dozrávání ovoce. Zralé ovoce produkuje tohoto plynu nejvíce. Tohoto jevu můžeme využít například pro urychlení procesu, kdy do sáčku vložíme zralé a nezralé ovoce.“
https://www.ma­telab.cz/blog/za­jimavosti-ze-sveta-chemie--11/
https://www.pri­rodovedci.cz/zep­tejte-se-prirodovedcu/985

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Nejen rajčata a banány, ale i jablka, hrušky, broskve, meruňky, švestky, kiwi, pomeranče, citrony, ananas a spousta dalšího ovoce. Netuším, co je ti na tom divného.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek