Avatar uživatele
Spartaboy

Co můžu dělat špatně při přípravě černého čaje?

Chystám si často černý čaj vždy z nového sáčku nemám v čaji dlouho lžíci, dávám vařit vždy novou vodu. Ale přesto má čaj většinou takovou jakousi špatnou chuť. Výjimečně má chuť skvělou, ale já netuším, čím to může být, používám přitom tu samou vodu. Poradíte prosím, čím to může být a jak uvařit dobrý čaj? Dnes jsem si třeba dělal sypaný čaj a výsledek taky velmi špatný. Nekupuji levné čaje, spíše s průměrnou nebo mírně nadprůměrnou cenou.

Zajímavá 0 před 2381 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Příprava dobrého čaje je docela alchymie. Výsledná chuť závisí nejen na použité vodě, ale i na postupu a nádobí. I kohoutková voda je považována za přijatelnou. Nejzásadnější je ale doba louhování. Třeba u klasického černého čaje se při dlouhém louhování uvolňují i třísloviny, které dodávají čaji nahořklou a trpkou chuť. Doba přípravy by měla být uvedená na obalu. Některé potřebují jen 1 až 2 minuty, obvykle to bývá 3 až 4 a některé speciální dokonce 8 minut. Vše o přípravě čaje je zde: http://www.ob­chodcajem.net/pri­prava-caju

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cochee

Velmi důležitá je ta voda, nebojím se říci, že je alfou a omegou při přípravě čaje. Je-li tvrdá, nebo jinak nekvalitní, čaj je nedobrý. Známý si dělal/dělá čaj z pramenité vody, kterou si vozí z chaty, pak objevil, že přímo ve městě v lesoparku je rovněž pramen, ze kterého lidé hojně vodu berou. Nemáš-li k nějakému pramenu s dobrou vodou přístup, zkoušej různé stolní vody balené, což má tu výhodu, že pokud se neosvědčí, už ji příště nekoupíš.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Klaproth

Vodu nevař. Jakmile se objeví první var, odstav a nechej jí mírně zchladnout.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dr.luha

Důležité pravidlo i pro kvalitní vodu se špatnou výslednou kvalitou čaje – voda se musí udržovat při mírném nebo přerušovaném varu minimálně 10 minut a pak teprve udělat čaj. Plastová RVK není pro tento způsob přípravy vody vhodná.

Upravil/a: dr.luha

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Je to chemie. Krom vody a čaje bych za zásadní považoval stav tvýho hrnku na čaj! Stejně jako vše ostatní, co při tvým obřadu s čajem a vodou přijde ještě do styku.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
nyjono

Potvrzuji již zde uvedené odpovědi.
Doma a v práci pijeme stejný čaj a je znát rozdíl chuti, když doma máme vodu filtrovanou.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek