Bližší podrobnosti a přehled výrobků najdete na citované stránce.
Éčka se přidávají do potravin kvůli trvanlivosti. Existuje norma pro
jejich množství. Názory na jejich škodlivost se různí. Protože jde
většinou o uzeniny, je třeba jejich konzumaci omezit. Citlivým jedincům a
především dětem může pravidelné užívání nejen dusitanu sodného
způsobovat zdravotní problémy.
Zdroj: http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E250
0 Nominace Nahlásit |
Dusitany se všeobecně přidávají do masných výrobků. Zejména uzenin a
šunky. Jejich význam je dvojí. Hlavní je jako konzervant.
Bez jejich obsahu v uzeninách by tyto nebyly trvanlivé a za několik dní by
jsme je měli zelené, tak jako to bývalo dříve u měkkých salámů.
Ironií osudu je, že právě tyto uzeniny byly nejméně škodlivé, ale
vydrželi jenom pár dní. Když bylo teplo zkazily se
do večera. Zde zase hrozí otrava toxiny.
Dusitany také dodávají tu krásnou tmavou barvu která se nám na
uzeninách tolik líbí.
Takže lze bez nadsázky říci, čím tmavší salám a šunka tím více solí
a dusitanů.
0 Nominace Nahlásit |
Mohu jen potvrdit odpovědi annas a mosoj. Dodám, že přítomnost
dusičnanů, které se v organismu mění právě na jedovaté dusitany, je
důvodem, proč je pitná voda z řady zdrojů označena za nevhodnou pro
kojence nebo nepitnou i po převaření. Naneštěstí to, co otráví bakterie
a plísně, bývá do jisté míry škodlivé i pro nás.
Odpověď je tedy ne moc příznivá: Omezit dusitany můžete tak, že se
budete vyhýbat se potravinám, do kterých se dusitany přidávají, tedy
uzeninám.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1678 | |
annas | 1349 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 985 | |
marci1 | 914 | |
iceT | 625 | |
da ny | 582 | |
zjentek | 563 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |