Avatar uživatele
anonym

Chtěla bych se zeptat na E250

chtěla bych se zeptat jak E250 omezit v potravinách a proč tam vlastně je??

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4301 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Bližší podrobnosti a přehled výrobků najdete na citované stránce.
Éčka se přidávají do potravin kvůli trvanlivosti. Existuje norma pro jejich množství. Názory na jejich škodlivost se různí. Protože jde většinou o uzeniny, je třeba jejich konzumaci omezit. Citlivým jedincům a především dětem může pravidelné užívání nejen dusitanu sodného způsobovat zdravotní problémy.

Zdroj: http://www.emulgatory.cz/sezna m-ecek?prisada=E250

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Dusitany se všeobecně přidávají do masných výrobků. Zejména uzenin a šunky. Jejich význam je dvojí. Hlavní je jako konzervant.
Bez jejich obsahu v uzeninách by tyto nebyly trvanlivé a za několik dní by jsme je měli zelené, tak jako to bývalo dříve u měkkých salámů. Ironií osudu je, že právě tyto uzeniny byly nejméně škodlivé, ale vydrželi jenom pár dní. Když bylo teplo zkazily se
do večera. Zde zase hrozí otrava toxiny.

Dusitany také dodávají tu krásnou tmavou barvu která se nám na uzeninách tolik líbí.
Takže lze bez nadsázky říci, čím tmavší salám a šunka tím více solí a dusitanů.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Výletník8

Mohu jen potvrdit odpovědi annas a mosoj. Dodám, že přítomnost dusičnanů, které se v organismu mění právě na jedovaté dusitany, je důvodem, proč je pitná voda z řady zdrojů označena za nevhodnou pro kojence nebo nepitnou i po převaření. Naneštěstí to, co otráví bakterie a plísně, bývá do jisté míry škodlivé i pro nás.
Odpověď je tedy ne moc příznivá: Omezit dusitany můžete tak, že se budete vyhýbat se potravinám, do kterých se dusitany přidávají, tedy uzeninám.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek