Avatar uživatele
Filip84

Vaříte si doma, nebo chodíte po hospodách, fastfoodech, jídelnách atp.?

Dotazem míním tak jako běžně, řekněme – statisticky – z 51%. Jestli vaše jídlo tvoří převážně jídlo vařené doma, ať už vámi osobně, nebo třeba manželkou, nebo vám ho třeba vaří sousedka za nějaký poplatek, to je dokonale nepodstatné, nebo to řešíte nějakou kombinací hospoda + závodka + fastfood + jídelna, nebo něco takového či podobného?

A jestliže vaříte doma, vaříte tzv. „od píky“, tzn., že celé to jídlo vytvoříte ze surovin, nebo používáte spíše polotovary? Nebavíme se, přirozeně, o nějakém rajčatovém protlaku, nebo třeba těstovinách či listovém těstu, ale bavíme se o hotových omáčkách, polévkách z pytlíku, omáčkách z pytlíku, zamražených polotovarech, nebo hotových jídlech, dehydrovaných hotových jídlech, hotových jídlech ve vaničkách ze supermarketu atp.

Já jím doma tak z 95% a vařím „od píky“. Podělíte se také? 😀

Jenom podotýkám, že dotaz směřuje na „obvyklý způsob života“, pokud byl, třeba, někdo dlouho na služební cestě, nebo neumí vařit a manželka byla 3 měsíce v nemocnici a lázních, tak se to, přirozeně, nepočítá, ano, je to vykolejení, to ano, ale poněkud se předpokládá, že až se dotyčný vrátí ze služební cesty, nebo manželka z lázní, nebo tak něco a podobně, že se vrátí k „obvyklému způsobu života“.

Jen pár zajímavostí pro ty, které to zajímá:

https://www.da­ma.cz/clanek/co-se-stane-s-vasim-telem-kdyz-prestanete-jist-polotovary-a-hotovky_2
https://styl.in­story.cz/3764-dopravate-si-instantni-polevky-pak-byste-meli-vedet-co-se-s-nimi-deje-v-nasem-zaludku.html
http://www.cas­nazdravejidlo­.cz/vedci-odhalili-ze-instantni-polevky-mohou-vyvolat-tyto-zavazne-nemoci/

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? GM, Mravenec před 399 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Mravenec

Odpoveď byla označena jako užitečná

Z 51% a více jím po hospodách, závodkách, jídelnách atp.

Ano, z velké části se stravuji tam, kde dostanu najíst. 😃👍

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Filip84 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Rokio

Z 51% a více procent jím domácí jídlo vařené "od píky".

Vaří mi moje maminka. Skoro každé úterý táta kupuje oběd z jídelny pro mě a maminku. Obědy nosím z jídelny domů já. Občas pozvu rodinu do jídelny a někdy i do vietnamské restaurace.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Ametyst

Z 51% a více procent jím domácí jídlo vařené "od píky".

Doma denně vaříme. Když už občas musíme sestoupit z hor do údolí na nákup, prohlédneme si na internetu jídelní lístek restaurací, které známe. Vybereme si, kde poobědváme.

Upravil/a: Ametyst

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jirka F

Z 51% a více procent jím domácí jídlo vařené "od píky".

Vařím já s tátou to pak společně sníme.

Upravil/a: jirka F

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
GM

Z 51% a více procent jím domácí jídlo vařené "od píky".

Vařím a peču zásadně doma, často z domácích surovin.

Upravil/a: GM

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lotr2008

Z 51% a více procent jím domácí jídlo vařené "od píky".

Naštěstí mám ještě živou manželku, jinak by to bylo asi horší.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
paul1

Z 51% a více procent jím domácí jídlo vařené "od píky".

Jak kdy, ale převážně „od píky“ a to jen přes víkendy. V pracovní dny nám vozí jídlo z restaurace, celkem dobré.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Z 51% a více procent jím domácí jídlo vařené "od píky".

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Z 51% a více jím po hospodách, závodkách, jídelnách atp.

Áááá, Filip „špatná ankenta“ 84 tradičně nezklamal! 😉 🙂

Ale já tě zato ZKLAMU. Prostě NEVÍM! Jednak netuším CO povazuješ za „polotovar“? Konzerva je jasná, co ale když dělám čínu „od píky“ a dám do ní LOUPANÉ buráky? Druhak nevařím si jen já, ale často mi přijdou něco uklohnit třeba sourosemetriky nebo dostanu všimné od sousedky za opravenou šnůru od toasteru či protékající kohoutek. A v ani jednom z těhle případů se jim do kuchyně NEPLETU (leda když dostanu befehlem oloupat a nakrájet brambory, cibuli apod. chlapské práce).

Navíc si NEVEDU STATISTIKU co kdy kde jsem jedl (a JAK to bylo vyrobeno), ovšem odhadem bych řekl, že polovina doma, polovina venku. Venkovní jídla (třeba v restauraci už vůbec nejsem schopen odhadnout, jakkoliv třeba POZNÁM opravdu smažené brambory od fritovaných).

ZAB MĚ, ALE PROSTĚ NEVÍM (natož v nabízených možnostech)! Celkem by se za těhle okolností šikla „Jiná možnost“. S Rokiem už proběhlo jednání na toto téma nebo jste stále ještě na flaškách? 😉 😁

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
RyuzakiKate

Z 51% a více procent jím domácí jídlo vařené "od píky".

Vařím pouze ze základních surovin, dochucovadla typu tamari, shoyu, umeocet, miso pasta, tempeh apod. jsou fermentované výrobky, nikoliv polotovary. Polotovary jen výjimečně, a to ještě tedy ty veganské (např. od firmy Veto).

Upravil/a: RyuzakiKate

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
iceT

Z 51% a více procent jím domácí jídlo vařené "od píky".

Vařím většinou na dva dny, občas si necháme něco dovézt, když se mi nechce, občas koupím polotovar, třeba hotové těsto na pizzu, občas masovou konzervu nebo fazole v plechovce a podobně. V restauraci jsme nebyli ani nepamatuju.

À propos… to tvoje od píky by znamenalo, že chtěla-li bych uvařit maso, musela bych na lov a nebo zabít prase 😁

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Z 51% a více procent jím domácí jídlo vařené "od píky".

Pokud je to možné, vařím si sám. Někdy chodím v práci na oběd do jídelny. Je to otrava, vařit pro jednoho člověka.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Manfred05

Z 51% a více jím domácí jídlo z polotovarů.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lgee

Z 51% a více jím domácí jídlo z polotovarů.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Filip84

aliendrone: Nemyslím si, že je důvod, aby zde byla „jiná možnost“, to je Tvá a Drapova obsese „jinou možností“.

Na všecky Tvé rádoby otázky máš odpověď v popisu otázky:

I. „Jednak netuším CO povazuješ za „polotovar“? Konzerva je jasná, co ale když dělám čínu „od píky“ a dám do ní LOUPANÉ buráky?

Nebavíme se, přirozeně, o nějakém rajčatovém protlaku, nebo třeba těstovinách či listovém těstu, ale bavíme se o hotových omáčkách, polévkách z pytlíku, omáčkách z pytlíku, zamražených polotovarech, nebo hotových jídlech, dehydrovaných hotových jídlech, hotových jídlech ve vaničkách ze supermarketu atp.

Nevím, co to je „čína“, jo, já nejsem zdatný sinolog a v čínské kuchyni se orientuju velice, velice základně, nehledě na to, že čínská kuchyně je něco, jako kuchyně evropská, Čínská lidová republika a Čínská republika dohromady, a k tomu, samozřejmě, čínské komunity různě po světě, je takový pall mall, že to není tak jednoduché, jako např. kuchyně japonská, nebo korejská (tam je jih vs sever, maximálně, že).

Ale výtka je irrelevantní: pokud vařím 부대 찌개, do kterého přijde minimálně konserva Spamu, je to pořád jídlo uvařené „od píky“, i když jsem do něj vrazil konservu spamu. Jinými slovy, pokud Ty si chystáš šmakuládu a la „čína“, do které vrazíš (hotovou) sójovou omáčku, arašídy z konservy, nebo co já vím, hotový rýžový škrob, je to pořád vaření „od píky“. Pokud ale koupíš Vitana polotovar „čína“, namísto vepřového masa do toho vrazíš konservu Spamu, a namísto předvařených čínských pšeničných nudlí použiješ nudle instantní, tak potom vaříš z polotovarů. Jednoduché, ne? A vyjádřil jsem to dostatečně jasně, že to většina bez problémů pochopila. Když jsi potřeboval „doučování“, stačilo se zeptat! 🤷‍♀️

II. „Druhak nevařím si jen já, ale často mi přijdou něco uklohnit třeba sourosemetriky nebo dostanu všimné od sousedky za opravenou šnůru od toasteru či protékající kohoutek. A v ani jednom z těhle případů se jim do kuchyně NEPLETU (leda když dostanu befehlem oloupat a nakrájet brambory, cibuli apod. chlapské práce).

Dotazem míním tak jako běžně, řekněme – statisticky – z 51%. Jestli vaše jídlo tvoří převážně jídlo vařené doma, ať už vámi osobně, nebo třeba manželkou, nebo vám ho třeba vaří sousedka za nějaký poplatek, to je dokonale nepodstatné.

Co je na tom k nepochopení, že meritem dotazu je to, jestli jíž primárně jídlo uvařené doma, tedy nekomerčně, a jestliže ano, tak jestli ho „smontuješ“ sám, více méně, ze základních surovin, nebo ho „smontuješ“ z vysoce průmyslově zpracovaných polotovarů, či přímo z hotového, nebo téměř hotového, komerčního výrobku, nebo jestli se, primárně, stravuješ po zařízeních, jak to pregnantně vyjádřil Mravenec, kde Ti dají najíst?

Pokud Ti navaří sestry, nebo Ti donese jídlo nějaký soused, otázka s tím počítá, pořád je to jídlo „doma“, a jestli bylo vařeno „od píky“, nebo je plné polotovarů, tak to snad poznáš nejpozději po třetím soustu, ne? 🤷‍♀️ Jestli ne, no tak bohužel, ne každá anketa o jídle je pro každého, žádný problém, já se s tím naučím, jako vcelku v klidu, žít. Jinak, zase, pokud bylo něco nejasného, od toho je diskuse, když někdo potřebuje „doučování“ – stačí se zeptat.

III. „ZAB MĚ, ALE PROSTĚ NEVÍM (natož v nabízených možnostech)! Celkem by se za těhle okolností šikla „Jiná možnost“.

Komu by „se šikla“? Mně ne a ptám se já, tak: komu? Já se neptám těch co neví, chápeš to? Mi to nevadí, že někdo neví, já s tím budu úplně normálně fungovat, ovšem já se ptám těch, co ví. Třeba byla otázka, skrze ty falešné peníze, kde byla odpověď „Ne.“. Paul odpověděl tak, že zaškrtl to „Ne.“ a nic víc a dostal palec. 🤷‍♀️ Když by u té otázky to „Ne.“ nebylo, tak to znamená, že se těch, co neměli vědomě falešný peníz v ruce, neptám, jednoduché, ne? Jsi narcista, nebo co? Nemusíš být všude, jako. To není socialistická anketa, jako, „každému podle jeho potřeb“! 🤦‍♀️😅

Avatar uživatele
aliendrone

Filip84>>> Tak gratuluji ti k tomu, že jsi zdatný sinolog, já jsem prozměnu celkem průměrný žrout. Což mi ovšem stačí k tomu, abych i bez znalosti sinologie věděl vocogo, když jde o žrádlo, kterému se říká „čína“. 😉

Nejasnosti i po tvém „vysvětlení“ přetrvávají – typicky „bavíme se o zmražených polotovarech“. Třeba taková mražená ZELENINA do polévky JE nebo NENÍ polotovar (dle tvých představ)? Je to jednak zmražené, druhak opracované [oloupané a nakrájené] a navíc předem v určitém poměru smíchané, což již dohromady s prstem v nose LZE považovat za polotovar. Nebo když koupím v Makru pytel loupaných a krájených CHLAZENÝCH vakuově balených brambor – je nebo NENÍ to polotovar? 😉

Nebudu to všechno rozebírat (beztak to nikoho nezajímá), takže přejdu k tomu poslednímu.

Jsem narcista? Kdoví, možná ANO! 😁 A i když na sebe s láskou nehledím do zrcadla, tak venkoncem každý ví, že jsem „nejskvělejší, nejkrásnější, nejúžasnější etc. aliendrone“, muehehehe! 😄

Možná sis nevšiml, ale NENÍ to o tom, že STRIKTNĚ vyžaduji „jinou odpověď“, jen ji vyžaduji TAM, kde JI POTŘEBUJI (a ona tam NENÍ!). Pokud tam pro mne JE použitelná odpověď, tak ji použiji, neremcám „za každou cenu“ – příklad zde: https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/mel-by-byt-povolen-prodej-piva-a-vina-osobam-starsim-16-let ). Naopak jsi to ty, kdo za každou cenu tuto možnost zpravidla vynechává (PROČ? Co je špatného na tom, že někdo vidí věci JINAK NEŽ TY?). Už jinde jsem ti odpověděl, že si v takovém případě můžeš ušetřit s anketami práci a dát možnosti:

  1. Souhlasím s Filipem84
  2. S Filipem84 souhlasím

A je to!
Mám-li být konkrétnější, tak mi odpověz na otázku „Kolik zprzní Filip84 ročně čtyřletých holčiček?“

  1. do 50
  2. více než 50

Jistě se vlezeš do PRVNÍ možnosti (předpokládám, je tam obsažena i nula), ale…
TO ZNAMENÁ, ŽE TI KLIDNĚ MOHU GRATULOVAT TŘEBA K 34? 😉 😁 😁
Už chápeš vocomigo? 🙂

Avatar uživatele
Filip84

aliendrone: Ano, jak zmražená zelenina, tak vakuované Kartoffele jsou vysoce průmyslově zpracovaný výrobek. Pokud to použiješ 1× za měsíc, vaříš „od píky“, pokud to máš v (téměř) v každém jídle, vaříš „z polotovarů“. Prostě si to zase vezmi „většinou“.

Já rozumím, co chceš říct, ale pokud budu potřebovat vědět, kolik lidí zprzní ročně do 50, a kolik nad 50, holčiček, tak mi bude opravdu stačit takto zadaná anketa, a ano, že se do odpovědi „do 50“ vleze i absolutní nula, to mi bude úplně jedno.

Já bych to spíše řekl úplně jinak, protože tohle je poněkud nepřiléhavé přirovnání: pokud bych chtěl, ku příkladu, vědět, kolik v průměru lidé za rok sežerou kuřat (hypotheticky, na tohle ti nikdo reálně objektivně neodpoví), tak je stejně tak možné, že v anketě bude „0“, a pak „1–10 kg“, a stejně tak tam může být – prostě a jednoduše – „méně než 10 kg“. A ano, vleze se pod to i nula, vleze se pod to vegetarián, agresivní bioanarchista vegan, jakož i ochránce ptáků. 🤷‍♀️ Ale mi to bude jedno potud, pokud mne nebude zajímat, jestli lidé jedí kuřata, či nejedí.

Tady mne primárně zajímá, jestli lidé převážně jedí doma, nebo prostě domácí stravu, nebo primárně jedí někde, kde jim dají najíst za úplatu („žrací kurtisany & žrací burdelák“, svým způsobem! 😅), a jestliže si vaří doma, tak jestli prostě „od píky“, nebo spíš montují polotovary, konservy, zamraženiny, vaničky. Já nevím, co je na tom k nepochopení?

A když někdo neví, tak mi je fakt úplně Wurst, že neví, nebo proč neví. Úplně! 🙄😅

Avatar uživatele
aliendrone

Filip84>>> Chjo… Inu dobré je, že svět má štěstí, že jsem se nestal pedagogem s mými objasňovacími schopnstmi. 😁

Avatar uživatele
Filip84

To já bych prožral majlant, tvl, kdybych to měl kupovat po hospodách, buffetech, atp.! 😳

Protože já jsem zapomněl napsat, že já žeru teplý jídlo 2 – 4× denně – minimálně ráno a večer, to je v létě, no a v zimě (= mrzne) jenom teplý jídlo. 🤷‍♀️

Avatar uživatele
aliendrone

Filip84>>> Teeplé jídlo 4× denně? Jen doufám, že to není KOHOUTÍ VÝVAR (teplá voda z kohoutku). 😄

Avatar uživatele
Mravenec

Snídaně a zpravidla i večeře u mě tvoří pečivo, pomazánky, sýry, šunky a salámy. Případně sladké pečivo. Ale obědy buď firemní jídelny, nebo restaurace, nebo rychlé žrádelny.

Na chalupě mám někdy oběd i večeři z restaurace, kór když je výdej energie vyšší.

Avatar uživatele
Filip84

Mravenec: Jo, jo, u nás je to tak jako obvyklé. Tož, německý model, teplý oběd, občas večeře, jinak všecko studené. 🤷‍♀️

Sladké já nerad. Ze sladké snídaně bych hodil šavli! 🤢😅

Avatar uživatele
Lgee

Moc nechápu tvoji odpověď na otázku zda je důvěryhodnější odborník nebo laik, říkáš že nezáleží na tom kdo to říká, jasně ale někdo o tom přece může vědět víc a někdo míň.

Avatar uživatele
Filip84

Lgee: Tady to nepatří, rozumíš tomu? Je to spam.

Avatar uživatele
Filip84

Mravenec: U Tebe jsem to, tak nějak, čekal! 😎🤷‍♀️😅

Avatar uživatele
Filip84

Rokio I. Kauflandský: „Vietnamská restaurace“ je co, prosím pěkně, co si mám pod tím představit? Nebo jinak:

Když řekneš „vietnamská restaurace“, tak já si představím hospodu, jako docela nóbl, jak je třeba v Olomouci na té ulici, co je hospoda U Drápalů. Dostaneš tam opravdu vietnamský jídlo, prostě Phở Bo, Phở Ga, Phở Heo, nebo třeba Bún bò Nam Bô, prostě opravdu vietnamský jídlo, co vařej Vieti, co jezdí každej weekend nakupovat suroviny do Sapy, nebo do jiné nejmenované tržnice vietské komunity.

Vypadá tam to jídlo takhle:

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Ph%E1%BB%9F
https://www.my­cookingdiary.cz/re­cept/bun-bo-nam-bo/,

nebo je to taková ta „klasika“, „kuchíň Ásijá“, „kšechké kuže s lýží“, „vežové na kiseló sadkó“? 😅😂😂😂

Ne, víš co, jenom se ptám, protože pokud je to to druhé, tak to ale není vietnamská restaurace, ale – prostě a jednoduše – asijské bistro, takový ten klasický buffet, kde si objednáš u pudlu tak, že řekneš číslo, jistě víš, co myslím?

Avatar uživatele
Rokio

Filip: Ve dvouch vietnamských restaurací u nás ve městě vaří Vietnamci a je tam na výběr asi z 30-ti jídel. Podle mě to jsou skoro plnohodnotné obědy. Navíc řada z nich je zdravá. Do nich rodinu zvu. Většinou tam ale jídla máma koupí a já předtím to zaplatím tak, že pošlu peníze mámě na účet. Skoro vždy si to jídlo dáme doma.

Avatar uživatele
Filip84

Rokio I. Kauflandský: Já Ti vůbec tu domněnku nemíním brát, pokud jí chceš mít, že tam vaří zdravě.

O to mi ani nešlo, protože tak, jak je otázka položena, tak primárně cílí na to, jak často lidé jedí domácí jídlo, a nakolik je to domácí jídlo uvařené z původních surovin (dokonce neřeší ani to, jak jsou kvalitní), a nakolik z polotovarů (a ani zde neřešíme, jak jsou kvalitní – ono můžeš koupit hotový vejvar, který je opravdu vejvar a můžeš vyrobit „vejvar“ z kostky, nebo prášku – si toho koupíš vědro v Makru – a s vejvarem to nemá nic společného)

Stejně tak neřešíme, jak kvalitní je to kupované jídlo, jinými slovy, jestli chodíš do hladového okna, nebo do Alcronu.

Já jsem byl, pouze, zvědavý, jestli opravdu chodíš na vietské jídlo k Vietům, nebo je to taková ta klasická „kuchyň Asie“. Teď už vím! 😀😎

Avatar uživatele
Filip84

paul: Tož počkej: pokud vaříte doma převážně jenom o weekendu, tak většinu jídla tvoří jídlo z hospody, ne? Že vám ho někdo doveze, to je dokonale nepodstatné, relevantní je, kde bylo uvařeno.

Nový příspěvek