vlastik

Rosení zdiva

Dobrý den,prosím Vás,mám chalupu v které když zatopím,vše se mi orosí včetně zdiva na kterém jsou mokré fleky a nevím si s tím rady.Poradte mi,jak tento problém vyřešit,děkuji

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4801 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
mosoj

Předpokládám, že jde o chalupu ve které se zatápí pouze občas.
Pokud se v chalupě delší dobu netopí, vyrovná se teplota vzduchu s teplotou zdí. Zároveň vše co je v chalupě navlhne vlhkostí ať už z venku nebo ze zdí. Vlhkosti se natáhne tolik, kolik dovolí rosný bod při této teplotě. Pokud v chalupě zatopíte ohřejete nejprve vzduch. Tím se zvýší rosný bod vzduchu a ten je schopný pojmout daleko více vlhkosti než když byl studený.
Zdi ale zůstávají stále studené ( trvá to déle než se prohřejí) a ve styku se studenou zdí se ze vzduchu který po zahřátí pojmul více vlhkosti se tato navýšená vlhkost opět vysráží na zdi. Teplota vzduchu na styku se zdí totiž opět klesne a voda ze vzduchu se objeví na zdi.
Nezbývá než několik dní topit a větrat( musí se ta vlhkost dostat pryč z místnosti) aby se zahřály i zdi. Míra tohoto jevu závisí na celkové vlhkosti zdí a podlahy a také z čeho jsou zdi postaveny. Kamenná a beton jsou nejhorší.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
čárlí

Toto je úplně normální, není to žádná závada, to jsou fyzikální zákonitosti. Když zatopíte, vzduch je pak teplý dříve než stěny a předměty a proto studené plochy se orosí.
Zábranit tomu můžete třeba tak, že při topení budete mít otevřené okna do té doby než se teploty stěn a vzduchu vyrovnají nebo necháte stoupat teplotu jen pozvolna. Ale mnohem spolehlivější způsob je, když se na chalupu odstěhujete natrvalo a budete udržovat stabilní teplotu. Pak máte po starostech.

0 Nominace Nahlásit

Toruk

Má dům izolované zdivo od základů? Pokud ne, pak do domu ze země proudí vlhkost, která se takto- tím rosením může projevovat (zejména za mrazů). Hraje zde roli i to, jestli je objekt vytápěn celou sezonu- pokud ne, je to přitěžujici faktor.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
koreg

Svěř problém odborníkům. Velice dobrou zkušenost mám s firmou http://ecrypt.cz. Náš dům trpěl vlhkostí v místnostech a měl jsem mokré zdi, dnes problém vyřešen a jsem za to rád.

před 2108 dny Odpovědět Nahlásit
elektrikář

Mně se to stává když v zimně peru, přišel jsem na to nechávat trochu pootevřené okno..Jinak lze udělat ventilaci, Třeba na nepoužívaný komín kde proudí vzduch tak to vysychá

před 4722 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Bydlení a zahrada