Ano, všimla jsem si, že je spousta uzenin přesolená. Obzvláště u šunky to cítím nejvíce. Kupuji nejvyšší jakost a často je velmi slaná. Velká škoda.
0 Nominace Nahlásit |
Přesolené jsou téměř všechny potraviny. Dosti únavné je zjišťovat % soli v daném výrobku. Kdysi se prodávaly i uzeniny se sníženým obsahem soli. Nyní i se sníženým obsahem tuku, ale přesolené. Někde jsem četla, že denně přijímáme v potravě 3×(!) více soli, než bychom měli. Prosím výrobce: MÉNĚ SOLI. 🙂
0 Nominace Nahlásit |
Většinu uzenin jsem nejedl, nyní nejím ani šunky, protože obsahují dusičnany a fosforečnany. Ale u vepřových šunek mi vždy připadalo, že jsou přesolené.
Ale nejen sůl, ale celkově uzeniny jsou velice nezdravé.
4Kdo udělil odpovědi palec? ten který je, zjentek, da ny, Kepler
před 1363 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Tohle nevnímám, sůl miluji až všichni obrací oči v sloup. ;) :)
Spíš mám ale jiný dojem z běžných uzenin, konkrétně salámů.
Vzpomínáš na UHO? (tzv. „univerzální hnědá omáčka“ ve školních
jídelnách, která se dávala ke všemu)
Mně ti přijde, že poslední dobou jsou všechny salámy vyrobené z
„univerzální salámové pasty“ a liší se maximálně barvou a případě
ne/dodanou plísní na povrchu.
Lovečák (kostelecký), Křemešník, Kostelecký uherák, Herkules,
cokoliv…, prostě jen různé průměry či tvary výrobku a barvy, jinak
STEJNÝ HUMUS, třeba Uherák kostelecký a Křemešník jde podle chuti už
dost těžko hned z první rozpoznat. A přitom to kdysi byly výborné
salámy (s ohledem na cenu). :(
0 Nominace Nahlásit |
Ona to bude tak trochu jedna z pouček pro začínající potravináře
a tím se pak řídí celý masný průmysl.
Upravil/a: Vojta24
0 Nominace Nahlásit |
Ne, nepřipadá. Totiž takhle: „želvy nežeru!“ Mezi námi si „pěkně koleduješ“, Keplere! Pamatuj, že existuje celá řada drobnějších vad na kráse, než rovnou rakovina slinivky. Upřímně – buď zdráv. (;
0 Nominace Nahlásit |
Nejhorší šunky jsou ty balené, vakuované. Vše je pro ne též
přesolené.
Kupuji v místním řeznictví regionální vepřovou šunku, ale zauzenou,
krájenou, není přesolená
V jiném občas německé párky 90%, velmi jemné (zeťáka mamina naučila
jíst jen párky a kuřecí řízky. V omáčkách kdy my máme maso, on sní
jen párek nebo „točeňák :((().
Ty dovážené uzeniny od Němců, v dalším obchodě /měsíc až 14 dní
před doporuč. datem spotřeby, u sýrů i měsíce/, jsou méně slané.
100 – 150 g šunky, salámy měkké, tvrdé a sušené šunky, slaniny
stojí od 5 do 25/35 Kč. Bavorská sekaná za 10 Kč 6 plátků atd. Je tam
věčně plno, mívají i naše výrobky.
Ale koupím jen občas na slané dorty, kanapky, chlebíčky, obložené
talíře při oslavách.
V super/hypermarketech vídám 100 g balené šunky za 35 – 60 Kč (bez
akce).
Raději koupím maso a ochutím dle chuti a požadavků strávníků.
@ aliendrone
poravda Lovecký salám jsem mívala ráda, chuť je hrozná. U těch
balených, žádné vzpomínky na chuť salámů z dětství a mládí… Jsou
slané nebo pálivé Jeden řezník mívá Vysočinu z Písku, ta je celkem
chutná. 2× do roka si u něj koupím 10 dkg Uheráku (nyní 60 Kč), ale
ten je :D.
Farmářské salámy jsou plné masa, méně soli, specifická chuť. Cena
vyšší.
Jak jsem psala, raději koupím maso.
Upravil/a: da ny
0 Nominace Nahlásit |
S tou univerzální chutí máš pravdu, mně už i různé sekané chutnají jako salám. To bychom museli do vyšších cenových tříd v cenách 250+ Chorizo, sušená šunka, pravá maďarská klobása, fermentované výrobky vyšší kvality…
Kepler>>> Spíš bych řekl 300+/kg. Křemešník, Kostelecký uherák a podobné kejdy stojí běžně kolem 250 – 270 (pokud nejsou v akci). Tobě je hej, když tě baví a máš čas vařit, to ti závidím. ;) :)
Drap | 1678 | |
annas | 1349 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 985 | |
marci1 | 914 | |
iceT | 625 | |
da ny | 582 | |
zjentek | 563 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |